Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

COVID pas, certifikáty či SMS: Ďalší chaos sprevádzajú aj dobré správy! Digitálny preukaz získate aj takto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (14)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od soboty začalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vydávať Digitálny COVID preukaz Európskej únie. Pomôcť by v tom mali aj zdravotné poisťovne. Kým pokyn znel relatívne jasne, ako vždy sa situácia mierne zamotala. Ľuďom začali chodiť SMS-ky, aj keď o nič nepožiadali, niektorí preukaz dostali, niektorí musia žiadať a niektorí ani nevedia o tom, že ho dostanú automaticky. Zistili sme, že existuje aj ďalšia možnosť, ako sa k preukazu môžete dostať.

Od soboty začali ľudia dostávať prvé digitálne COVID preukazy EÚ. NCZI odštartovali spracúvanie 3,2 milióna záznamov o vakcinácii, cez 200-tisíc záznamov o prekonaní koronavírusu a takmer 50-tisíc PCR testov. Všetky tieto údaje vrátane certifikátu by mali byť súčasťou GreenPassu ako u nás nazývame COVID pas. Kedy ho spustia, to zatiaľ nie je známe. K digitálnemu preukazu by dnes mali byť známe detaily. Ako to bude fungovať na hraniciach a kto bude preukazy kontrolovať, takisto stále nevieme.

Krízový štáb schválil opatrenia, týkali sa najmä režimu na hraniciach: Identifikovali ďalšie dva prípady delta variantu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako to teda je?

Aj pri týchto digitálnych preukazoch nastal chaos, na ktorý sme si už takpovedia u nás zvykli. O tento digitálny preukaz by ste totiž mali požiadať na stránke korona.gov.sk. "Digitálny COVID preukaz EÚ je potvrdenie o vakcinácii, vykonaní testu (PCR/Ag) alebo o prekonaní ochorenia COVID-19. Môžete ho potrebovať napríklad za účelom pobytu v zahraničí alebo využívania služieb na Slovensku, absolvovania letných táborov a podobne," uvádza sa na stránke. 

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky)

Niektorým však prišiel automaticky, niektorí si oň požiadali, niektorí si stiahli aplikáciu zdravotnej poisťovne a zrejme každému postupne príde SMS. Ako to teda je a ako máte postupovať?

Všetky tieto preukazy sú súčasťou digitálneho COVID preukazu EÚ a neskôr budú súčasťou GreenPassu
Zobraziť galériu (14)
Všetky tieto preukazy sú súčasťou digitálneho COVID preukazu EÚ a neskôr budú súčasťou GreenPassu  (Zdroj: Topky)

Digitálny COVID preukaz EÚ

Najjednoduchšie to majú tí, ktorí pred 26. júnom požiadali o vydanie dočasného certifikátu. Tým od soboty začali do e-mailových schránok chodiť digitálne preukazy automaticky. Rovnako všetkým tým, ktorí už držiteľmi dočasných papierových potvrdení sú.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky, Getty Images)

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky)

Ďalšou možnosťou je požiadať o tento certifikát prostredníctvom dobre známej stránky korona.gov.sk. Pri žiadosti budete potrebovať niekoľko údajov - číslo mobilného telefónu,
COVID-19-PASS a rok narodenia.

Prečo mi chodí SMS, aj keď som o nič nepožiadal

Tu sa dostávame k SMS-kám, ktoré ľuďom začali chodiť. Mnohých to možno zmiatlo, pretože im prišla napriek tomu, že o nič nepožiadali. NCZI pre Topky uviedlo, že číslo COVID-19-PASSOV opätovne zaslalo preto, aby občanom zjednodušilo situáciu. "Nemusia ich vyhľadávať vo svojich mailoch, SMS. COVID-19-PASS je deväťmiestny alfanumerický identifikátor, ktorý slúži na identifikáciu osôb v systéme Moje ezdravie, kde sú všetky dáta o testovaní či vakcinácii. Slúži na identifikáciu osôb pri žiadosti o vydanie Digitálneho COVID preukazu EÚ," uviedla hovorkyňa NCZI Diana Dúhová. 

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)

Ako funguje aplikácia zdravotnej poisťovne?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval, že digitálne preukazy sa budú vyskytovať aj v prvej aplikácii. "Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne ho postupne majú vďaka aplikácii poisťovne od dnešného dňa k dispozícii. Poistenci ďalších poisťovní budú mať túto možnosť prostredníctvom svojich aplikácii takisto v najbližších dňoch," uviedol šéf rezortu.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky)

Vyskúšali sme preto, ako funguje aplikácia Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Po jej nainštalovaní a zadaní potrebných údajov bola už v aplikácii kolónka "Osvedčenie COVID EÚ". Bola však prázdna. Aplikácia mala občas problém a padala, nápor sa zrejme krátko po oznámení rezortu zdravotníctva zrejme zvýšil. K dispozícii sú informácie o očkovaní, testovaní a prekonaní ochorenia, v ktorých sa však po jej stiahnutí zatiaľ nič nenachádzalo. 

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)

Musím žiadať o preukaz, ak ho mám v aplikácii?

O necelé dva dni sa však medzi osvedčeniami objavil QR kód aj rovnako aj digitálny preukaz na stiahnutie napriek tomu, že sme o nič nepožiadali. O pár hodín prišla SMS s osobným čislom COVID passu. Je teda tento preukaz v aplikácii plne platný alebo oň treba žiadať aj osobitne na stránke korona.gov.sk? Odpoveď je jednoduchá. Netreba. Ak ste si stiahli a sfunkčnili aplikáciu, stačí počkať a preukaz spolu s ďalšími údajmi máte pohodlne v mobile. Informáciu potvrdilo NCZI. 

Dopyta sa zvýšil 7-násobne

Hovorca VšZP Matej Neumann pre Topky potvrdil, že záujem o aplikáciu, resp. počet aktivácií sa cez víkend zvýšil až sedemnásobne. "Celkovo si poistenci zatiaľ stiahli v aplikácií až 126 000 COVID preukazov EÚ a ďalších asi 8000 pribúda každú hodinu," uviedol Neumann. "Digitálne COVID preukazy EÚ vystavuje na Slovensku výlučne NCZI. Mobilná aplikácia VšZP zjednodušuje poistencom prístup ku certifikátom, ktoré vystaví NCZI – užívateľ má všetky aktuálne certifikáty jednoducho dostupné vo svojej aplikácii. Poistenci, ak chcú, môžu požiadať aj o zaslanie preukazu na email cez korona.gov.sk. To však v nie je podmienkou pre zobrazenie certifikátov v mobilnej aplikácii," dodal na adresu vydania digitálneho preukazu.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)

"Zvýšený nápor zvládame bez väčších komplikácií. Z dôvodu zvýšeného záujmu o našu aplikáciu sme cez víkend zaznamenali krátke spomalenia a výpadky pri prihlasovaní, ktoré sme sa snažili okamžite vyriešiť. Momentálne je aplikácia stabilná a je možné využívať všetky služby vrátane stiahnutia COVID preukazov EÚ," uviedol Neumann.

"Vo VšZP cítime mimoriadnu zodpovednosť k našim takmer trom miliónom našich poistencov. Práve preto sme v úzkej spolupráci s NCZI, postupne v pilotnej víkendovej prevádzke, v mobilnej aplikácii VšZP sprístupňovali pre našich poistencov COVID preukazy EÚ. Sme radi, že našim poistencom ako prvá zdravotná poisťovňa na Slovensku, postupne prinášame túto novú funkcionalitu a rozširujeme tak ponuku užitočných služieb našej mobilnej aplikácie, zvyšujeme komfort jej používateľov a uľahčíme tak cestovanie v rámci EÚ v čase pandémie," dodal hovorca. 

Vo veci sme oslovili aj ministerstvo vnútra, no zatiaľ neodpovedali. 

Testovanie a prekonaný koronavírus

Čo sa týka údajov o testovaní a prekonaní koronavírusu, o tie si budete môcť požiadať od štvrtka 1. júla. Zrejme rovnako to bude aj v prípady aplikácie. "Funkcionality budú pribúdať postupne," uviedlo NCZI. Systém bude podľa slov Lengvarského okrem očkovania schopný riešiť aj PCR testovanie, ktoré sa ukladá v systéme ezdravie. "Pokiaľ testovaný bol pozitívny, automaticky systém generuje, že je 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19," povedal Lengvarský. Teda to bude podľa jeho slov aj potvrdenie o prekonaní ochorenia.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky)

"PCR testovanie je vyriešené, bude fungovať k dátumu, ktorý sme sľúbili. Jediné, na čo využijeme prechodné obdobie, bude antigénové testovanie, ktoré bude sfunkčnené do 9. júla. Musia nabehnúť nové testovacie miesta, ktoré budú musieť byť zapojené do toho celého. Ale keďže platnosť antigénového testu je len 72 hodín vo väčšine krajín, tam ten problém nie je taký veľký," dodal.

V aplikácii VšZP budú informácie o testovaní a prekonaní koronavírusu pribúdať postupne. "Kedy a ktoré informácie budú do preukazov zahrnuté závisí výlučne na NCZI, ktoré preukazy vystavuje. Avšak dobrá správa je, že už viac ako 3000 našich poistencom sa v mobilnej aplikácii úspešne zobrazilo aj potvrdenie o testovaní alebo prekonaní COVID-19," uviedol hovorca VšZP Neumann. 
 

Preukaz si uchovajte v mobile

Tí, ktorí sú poistencami zdravotných poisťovní Union a Dôvera, budú mať takisto k dispozícii aplikáciu. Predstavená by mala byť v najbližších dňoch. "Certifikát o očkovaní proti COVID-19, budú mať naši poistenci v mobilnej aplikácii od platnosti zákona, pravdepodobne od 1. júla 2021," uviedol pre Topky hovorca Dôvery Matej Štepiansky. V aplikácii bude takisto QR kód a preukaz vo forme .pdf. "Digitálny COVID preukaz EÚ si budú môcť poistenci stiahnuť vo forme PDF do svojho mobilu a mať ho takto k dispozícii stále so sebou aj na miestach, kde nemajú online prístup k dátam – napr. v zahraničí," povedal. Prípadne si môžu odfotiť do pamäte mobilu certifikát zobrazený v mobilnej aplikácii vo forme QR kódu.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj Štepiansky uviedol, že Digitálny preukaz bude platiť a netreba oň žiadať osobitne cez stránku. Treba však dávať pozor na jednu vec. "V prípade, že poistenec v mobilnej aplikácii neuvidí svoj Digitálny covid preukaz EÚ, resp. má na ňom uvedené chybné údaje, je potrebné, aby kontaktoval priamo NCZI, ktoré za vydávanie certifikátov zodpovedá," upozornil Štepiansky. Ďalšie informácie o testovaní a prekonaní koronavírusu budú pridávané postupne. "V zdravotnej poisťovni sme na nápor na mobilnú aplikáciu pripravení," dodal. 

Identické dokumenty

Aj zdravotná poisťovňa Union je plne pripravená na vydávanie Digitálnych Covid preukazov EÚ. "Naši poistenci ich môžu získať na všetkých pobočkách po celom Slovensku alebo jednoducho cez mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej si môžu stiahnuť certifikát priamo do svojho mobilu," hovorí Elena Májeková, riaditeľka sekcie zdravotného poistenia v Unione. Platnosť Digitálneho Covid preukazu EÚ bude rovnaká, ako keby si ho poistenec stiahol cez štátny systém – ide o identické a rovnocenné dokumenty.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ZP Union)

Aktuálnosť údajov v aplikácii bude závisieť od rýchlosti, s akou bude ZP Union dostávať dáta od NCZI. Ako prvé nájdu vo svojich mobilných aplikáciách poistenci Unionu certifikáty o očkovaní, následne pribudnú aj informácie o výsledkoch antigénových a PCR testov alebo aj o prekonaní ochorenia Covid-19. "Obrovskou výhodou mobilnej aplikácie od Unionu je, že naši poistenci nemusia zakaždým žiadať o aktualizáciu údajov v aplikácii, tie sa budú automaticky prepisovať na základe najnovších informácií od NCZI," vysvetľuje Májeková.

COVID pas, certifikáty či
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ZP Union)

Kedy budeme mať GreenPass?

Zatiaľ nikto nevie. Na stránke korona.gov.sk je však uvedené, že po 1. júli si budete môcť aplikáciu stiahnuť. Zrejme tomu tak nebude, keďže rezort nepredstavil žiadne detaily. Aplikácia GreenPass zatiaľ ešte nie je dostupná napriek tomu, že minister zdravotníctva počas hodiny otázok v parlamente uviedol, že tzv. green pass spustia už skôr, ako je sľubovaný termín, a to od 26. júna. 

Malo by ísť o jednoduchú mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje mať všetky digitálne preukazy (aj celej rodiny) uložené na jednom mieste. Kedykoľvek aj mimo dostupného internetu je možné sa nimi preukázať. "Do aplikácie GreenPass je možné uložiť len Digitálne COVID preukazy EÚ.  Dočasné očkovacie certifikáty (vydávané doteraz) nespĺňajú parametre Digitálneho preukazu EÚ. Tieto certifikáty nie je možné do tejto aplikácie uložiť," píše sa na stránke. Bližšie informácie nájdete na stránke korona.gov.sk v časti Informácie o digitálnom preukaze.

Viac o téme: SlovenskoCOVID pasDigitálny EÚ certifikát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu