Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vedci riešia záhadu: Lekári zomreli napriek očkovaniu TOUTO vakcínou

Takto v Indonézii pochovávajú mŕtvych na Covid-19. Zobraziť galériu (3)
Takto v Indonézii pochovávajú mŕtvych na Covid-19. (Zdroj: YouTube/ The Star)

JAKARTA - V Indonézii sa má vyšetrovať niekoľko úmrtí zdravotníckych pracovníkov. Dôvodom je, že ľudia zomreli na Covid-19, aj keď boli zaočkovaní čínskou vakcínou Sinovac.

V júni zomrelo na Covid-19 celkovo 26 lekárov, hoci desať z nich bolo zaočkovaných čínskou vakcínou Sinovac, informuje denník The Wall Street Journal. To, či bolo zaočkovaných aj ďalších 16 osôb sa v súčasnosti stále objasňuje, tvrdí vedúci lekár koronavírusovej pracovnej skupiny indonézskej lekárskej asociácie.

VIDEO Zdravotná sestra je na smiech celému svetu: Chcela dokázať, že očkovanie robí z ľudí magnety

Od začiatku pandémie zomrelo na vírus 401 lekárov - 20 z nich bolo očkovaných Sinovacom. Odborníci teraz požadujú, aby sa úmrtia podrobne vyšetrili. Dôležitú úlohu však môže hrať aj zlá nemocničná starostlivosť alebo predchádzajúce choroby.

KORONAVÍRUS Vedci riešia záhadu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

Stovky infikovaných ľudí

Sinovac mal v skutočnosti úspešne predchádzať hospitalizáciám a úmrtiam v nemocniciach, ako ukázali štúdie začiatkom roka. Už v polovici júna sa objavili správy, že stovky lekárov a zdravotníckych pracovníkov bolo infikované koronavírusom napriek tomu, že boli úplne zaočkované.

KORONAVÍRUS Variant delta ženie túto krajinu na pokraj katastrofy, tvrdia odborníci!

Hovorkyňa indonézskeho očkovacieho programu Siti Nadia Tarmiziová uviedla, že všetci postihnutí pracovali v regióne Kudu v strednej Jáve a boli očkovaní vakcínou od čínskeho výrobcu Sinovac. Všetci však vykazovali iba mierne príznaky. „Sinovac je účinný proti novým variantom,“ zdôraznila Tarmiziová.

KORONAVÍRUS Vedci riešia záhadu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Indonézia chce očkovaním dosiahnuť kolektívnu imunitu

Indonézia je s 270 miliónmi obyvateľov štvrtou najľudnatejšou krajinou na svete. Úrady dúfajú, že do začiatku roku 2023 bude zaočkovaných okolo 181 miliónov občanov, aby sa dosiahla kolektívna imunita. Aspoň jedno základné očkovanie dostalo zatiaľ iba 22 miliónov ľudí. Celkovo bolo doteraz zaregistrovaných 1,9 milióna koronavírusových infekcií a v súvislosti s Covid-19 bolo zaznamenaných viac ako 53-tisíc úmrtí.

Viac o téme: OčkovanieLekáriVyšetrovanieúmrtiaIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu