Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko je pripravené Česku okamžite pomôcť: Vyčlenilo desiatky hasičov a psovodov

južná Morava Zobraziť galériu (2)
južná Morava (Zdroj: FOTO TASR - Vladimír Miček)

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené Česku okamžite pomôcť s odstraňovaním následkov smršte, ktorú zanechali na južnej Morave štvrtkové (24. 6.) búrky a tornádo. Vyčlenilo preto desiatky hasičov, psovodov z polície i z horskej záchrannej služby. Pripravená je aj špeciálna technika. Informovala o tom Lucia Hurajtová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú schopní sa operatívne presunúť do lokalít zničených vyčíňaním počasia. "Príslušníci HaZZ v prípade potreby poskytnú cezhraničnú pomoc so špeciálnou technikou v rámci MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí)," spresnila Hurajtová.

Hasiči sú momentálne dislokovaní na Záchranných brigádach HaZZ v Malackách, Žiline a Humennom a na Krajských riaditeľstvách HaZZ v Bratislave, Trnave, Žiline a Trenčíne. Operačné strediská sú v neustálom kontakte s českými hasičmi. "Na akútny zásah sú vyčlenení aj desiati horskí záchranári - psovodi, štyria sú z Policajného zboru SR," podotkla Hurajtová.

Oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave zasiahli vo štvrtok večer silné búrky, ku ktorým sa pridalo aj tornádo. V dôsledku nepriaznivého počasia zomrelo najmenej päť ľudí. Zranenia utrpeli stovky ľudí. Obce hlásia poškodenie stoviek domov.

Slovensko je pripravené Česku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR - Vladimír Miček)

Viac o téme: TornádoČeskoPsovodiJužná Morava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu