Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH žiada stiahnuť poslanecký návrh zmeny v riadení národných parkov

Marián Čaučík
Marián Čaučík (Zdroj: TASR – Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné hnutie KDH žiada stiahnuť poslanecký návrh novely zákona o ochrane prírody a predložiť vládny návrh. Návrh prevodu pozemkov v národných parkoch pod ochranárov je nedomyslený, deje sa neštandardne a vyvoláva napätie. Upozorňuje na to podpredseda KDH Marián Čaučík.

Nový správca pozemkov, ktorým by mala byť Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, nemá vybudované materiálne, technické ani personálne kapacity, poukazuje KDH. Z návrhu podľa hnutia nie je zrejmé ani to, akým spôsobom a z akých zdrojov sa bude starostlivosť o pozemky realizovať. "Jednotná správa chránených území a efektívna ochrana prírody a biodiverzity je dobrý cieľ, ale iba prevodom správy štátnych pozemkov na organizáciu ochrany prírody sa neudeje," povedal Čaučík. Dodal, že vládna koalícia zobrala vec prevodu zo zlého konca. Nariadeniu, ktoré má byť v zákone, musí predchádzať odborná diskusia tak, aby sa v dialógu s dotknutými subjektmi našiel optimálny model správy národných parkov.

"Takáto vážna novela zákona musí byť predložená ako vládny návrh, ktorý si vyžiada medzirezortné pripomienkové konanie orgánov štátnej správy i dotknutých inštitúcií," podotkol Čaučík. Prijatie zákona v tejto podobe podľa neho nezabezpečí kvalitnejšie procesy a ochranu prírody a krajiny na Slovensku.

Zmenu v riadení národných parkov ohlásil šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) s tým, že ju prinesie novela zákona o ochrane prírody, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu. Novelu napokon predložili do parlamentu koaliční poslanci. Poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS) potvrdila, že o takýto postup požiadal Budaj. Ten iniciatívu poslancov víta, pretože sa množia rôzne prekážky pri prijímaní legislatívy. Takýto postup však kritizuje ministerstvo pôdohospodárstva.

Viac o téme: NávrhRiadenieZmenaNárodné parkyNR SRKDHMarián Čaučík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu