Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Herákova kauza pobúrila Ligu za duševné zdravie: Nitku nenechali suchú ani na Hatrákovej

Hatráková aj Herák si to od Ligy za duševné zdravie zlízli. Zobraziť galériu (2)
Hatráková aj Herák si to od Ligy za duševné zdravie zlízli. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenskom pred niekoľkými dňami otriasol škandál na parlamentnej pôde, keď si vtedy ešte poslanec OĽaNO Ján Herák prevzal obvinenie z obťažovania maloletej osoby. Keď konečne prišiel na koberček OĽaNO, poslanci ho napokon podržali, no najviac šokujúce boli vyjadrenia psychologičky a jeho poslaneckej kolegyne Kataríny Hatrákovej. Aj keď Herák z klubu nakoniec odišiel, Hatráková prekvapila vyjadrením, že pri násilí na deťoch, v rodinách a v intímnom vzťahu sa nedá hovoriť o rozdelení obete a páchateľa. Aktivisti jej to teraz poriadne vytmavili!

Herák až do vyšetrenia vlastnej kauzy ohľadom údajného zneužívania pozastavuje členstvo v klube OĽaNO (Zdroj: Topky/Maarty)

Ide o ľudí z Ligy pre duševné zdravie na Slovensku, ktorí sa podpísali pod stanovisko k tejto kauze. "Liga za duševné zdravie a ďalší podpísaní odborníci z oblasti duševného zdravia a výskumníci venujúci sa problematike sexuálneho zneužívania s týmto tvrdením zásadne nesúhlasia. Dieťa je vždy obeť. Dokonca aj v domácom a intímnom partnerskom násilí je násilník plne zodpovedný za svoje správanie, a to aj v prípade, že na svoju obranu uvádza niečo ako „provokáciu“ zo strany obete. Neexistujú okolnosti ani správanie, ktoré by z páchateľa sexuálneho zneužívania alebo domáceho násilia robilo obeť," píše liga v statuse, pod ktorý sa podpísalo viacero odborníkov a aj sám riaditeľ Martin Knut.


Škandál, Heráka v OĽaNO podržali! Šokujúce slová obhajoby kolegyne, myslí toto psychologička vážne?


Prezumpcia neviny a prezumpcia statusu obete

Liga za duševné zdravie týmto okrem iného reaguje tiež na to, že mnohí poslanci NR SR v prípade obvineného Heráka apelujú na prezumpciu neviny, hoci rovnakú váhu má aj prezumpcia statusu obete.

"Vo všeobecnosti prevláda presvedčenie, že  zločin sa stal iba vtedy, ak sa preukáže. História je však plná zločinov, ktoré neboli nikdy ohlásené ani trestnoprávne riešené. Navyše, ani trestnoprávne postupy nie sú zárukou toho, že spravodlivosti bude učinené zadosť. Nemusí sa totiž nájsť dostatok dôkazov, môže dôjsť k nenapraviteľným procesným chybám alebo k akémukoľvek zlyhaniu ľudského faktora pri vyšetrovaní, čo negatívne ovplyvní výsledok procesu," pokračujú v stanovisku psychiatri a ďalší odborníci na duševné zdravie.

Herákova kauza pobúrila Ligu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Liga za duševné zdravie by uvítala, keby poslanci NR SR namiesto zdôrazňovania „prezumpcie neviny“ svojho kolegu pripravili legislatívu, ktorá v záujme prevencie sexuálneho zneužívania aj pri zachovaní princípu  prezumpcie neviny zabráni podozrivým osobám pokračovať v aktivite, kde k podozreniu došlo," uzavreli lekári. Celý status si môžete prečítať nižšie.

 

Viac o téme: OĽaNOLiga za duševné zdravieKatarína HatrákováJán Herák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu