Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Plénum v šoku: Herák je stále v zozname poslancov, v tento deň sa chce vzdať mandátu

Ján Herák Zobraziť galériu (3)
Ján Herák (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ján Herák, ktorý bol do Národnej rady (NR) SR zvolený ako poslanec za hnutie OĽANO, trvá na záväzku vzdať sa mandátu poslanca. Národná rada zatiaľ podľa slov odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR zatiaľ nemá vedomosť o tom, že by Herák podal písomné rozhodnutie o vzdaní sa mandátu.

Nezaradený poslanec Ján Herák sa po niekoľkých dňoch od medializácie vlastného obvinenia vzdal mandátu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Herák uviedol, že tak urobí k 30. júnu tohto roka. "Môj záväzok vzdať sa mandátu poslanca NR SR platí. Vzhľadom na množstvo rozpracovaných projektov sa mandátu poslanca NR SR vzdám k 30. júnu 2021. Tento čas využijem na komunikáciu s partnermi, s ktorými sme projekt pripravovali a realizovali," vysvetlil Herák. Dodal, že rozpracované legislatívne návrhy, najmä v sociálnej oblasti, plánuje odovzdať kolegom z OĽANO.


VIDEO Herák sa vzdáva mandátu poslanca, obvinenia odmieta: OĽANO tento krok považuje za správne riešenie


Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR vysvetlil, že poslanec parlamentu sa môže podľa Ústavy SR mandátu vzdať osobným vyhlásením na schôdzi NR SR. "Ak mu v tom bránia vážne okolnosti, môže tak urobiť písomne do rúk predsedu NR SR, v takom prípade mandát poslanca zaniká dňom doručenia písomného rozhodnutia o vzdaní sa mandátu poslanca predsedovi NR SR," dodal odbor. 

Plénum v šoku: Herák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Meno Herákovho nástupcu je známe

Herák oznámil vzdanie sa mandátu začiatkom júna v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho obvinení zo zneužívania maloletej osoby. Svojím rozhodnutím chce podľa vlastných slov chrániť rodinu a obvinenia odmieta. Herák si po medializovaní informácií koncom mája pozastavil členstvo v klube OĽANO. Vzhľadom na podozrenia ho neskôr vyzvali na vzdanie sa mandátu koaličné strany SaS i Za ľudí. Za správne riešenie to považovalo aj OĽANO. Podľa komunikačného oddelenia hnutia OĽANO by mal na miesto Heráka nastúpiť do NR SR ako náhradník Sebastián Kozarec.

Sebastián Kozarec
Zobraziť galériu (3)
Sebastián Kozarec  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian )

Viac o téme: ZneužívanieObvineniaPoslanec MandátParlamentJán Herák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu