Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Pozrite si nové rozdelenie okresov: Platia nové pravidlá! Očkuje sa už aj Sputnikom V

Ruská vakcína Sputnik V Zobraziť galériu (2)
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

BRATISLAVA - Covid automat sa opäť mení a pravidlá sa zmierňujú. Na Slovensku dokonca pribudnú dva zelené okresy! Začína sa očkovať aj Sputnikom V. Očkovanie vakcínou Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 sa vo vakcinačných centrách na Slovensku spustí postupne. Prvý očkovaný bude už dnes.

Archívne video

Vláda odobrila očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku, umožnia aj voľný výber vakcín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slovensko sa pomaly vracia do normálu. Odo dnes máme na Slovensku aj prvé dva zelené okresy, v ktorých budú pravidlá najmiernejšie. Nebudú platiť žiadne obmedzenia v reštauráciách, ani v školách, či na kúpaliskách. Voľnejšie pravidlá budú platiť aj pre hromadné akcie. Máme však stále aj tri červené okresy.

Očkovanie Sputnikom? Vedci bijú na poplach: Výsledky testov prinášajú dôvody k vážnym obavám

Rozdelenie okresov

Červené (3):

V najhoršej červenej farbe ostávajú Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto a tiež Myjava.

Ružové (6):

V ružovej farbe budú okresy Bardejov, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance a Trenčín.

Oranžové (29):

V oranžovej budú Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levice,Liptovský Mikuláš, Medzilaborce, Námestovo, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Rimavská Sobota, Rožňava, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen,

Žlté (39):

V žltej farbe budú Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Michalovce, Nitra,Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Prešov, Prievidza,Púchov, Revúca, Sabinov, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš a Zlaté Moravce.

Zelené (2):

Prvými zelenými okresmi na Slovensku sa stali okres Šaľa a Turčianske Teplice.

Covid automat platný od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Prvý zaočkovaný Sputnikom V

Okrem miernejších pravidiel sa na Slovensku začína očkovať aj neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V. Dostupná je pre ľudí od 18 do 60 rokov. Prvý očkovaný bude v pondelok. Očkovať sa začne v Bratislavskom a Žilinskom kraji, postupne sa budú pridávať aj ďalšie kraje. V každom kraji je jedno vakcinačné centrum. 

"Očkovanie v centrách sa spúšťa postupne. Od pondelka (7. 6.) sa očkuje v Bratislavskom a Žilinskom kraji, následne v utorok sa pripája Nitriansky kraj, vo štvrtok Trenčiansky a Banskobystrický kraj, a počas nasledujúceho víkendu sa začne ruskou vakcínou očkovať v Trnavskom, Prešovskom a Košickom kraji," priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo sa riadi oficiálnymi informáciami od výrobcu, ktoré hovoria o takejto vekovej hranici. Rezort však zároveň potvrdil, že koncom týždňa dostal dokument v ruskom jazyku, ktorý momentálne analyzuje. Odvolal sa naň aj minister financií Igor Matovič (OĽANO), podľa ktorého sa ruskou vakcínou môžu očkovať aj ľudia starší ako 60 rokov. Ministerstvo dokument analyzuje, verejnosť chce informovať budúci týždeň.

Viac o téme: MapaOčkovanieKoronavírusRozdelenie okresovSputnikV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu