Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mladí Za ľudí sú ZNEPOKOJENÍ: Remišová kŕmi vnútrostranícke boje! Strana je jej rukojemníkom

Veronika Remišová Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia vnútri strany Za ľudí stále nie je vyriešená. Cez víkend sa spor vyostril potom, čo časť predsedníctva označila slová ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej za zavádzajúce. Dnes sa ozvali aj členovia Mladí Za ľudí. Veroniku Remišovú nešetrili a tiež požadujú zvolanie snemu.

Kolíková v nedeľnej diskusnej relácii uviedla, že si vie samu seba predstaviť ako líderku Za ľudí, no je ešte predčasné sa k tomu vjyadrovať. Časť poslancov aj predsedníctva strany podľa jej slov chce, aby došlo k prehodnoteniu vedenia. Druhá časť s jej slovami nesúhlasila a označila ich za zavádzajúce. Ku Kolíkovej sa priklonili aj členovia mládežníckej organizácie. 


BOJ v Za ľudí vrcholí: Časť predsedníctva reaguje na Kolíkovej slová! Jej krídlo stále zavádza


Súčasný stav je znepokojivý

Súčasný stav v strane sledujú s veľkým znepokojením. "Za posledné mesiace stranu opustilo viacero kvalitných ľudí. Nie len v parlamente, ale hlavne v regiónoch. Okrem toho sledujeme, ako sú mnohí z členov strany, ktorých považujeme za súčasť základných pilierov strany vytláčaní na perifériu," napísali v stanovisku. Vladimír Ledecký musel podľa nich opustiť Remišovej rezort, Tomáš Lehotský mal byť na minulom predsedníctve strany odvolaný z pozície šéfa kancelárie strany.

Remišová prehovorila na verejnosti o vnútornom dianí v strane Za ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Remišová kŕmi vnútrostranícke boje

Miesto nich sa v užšom vedení strany, ale i v médiách začali objavovať ľudia pre verejnosť i členov strany takmer neznámi. "Na sociálnych sieťach sledujeme ako títo jednotlivci útočia na každého, kto vyjadrí akúkoľvek kritiku na fungovanie strany či na predsedníčku strany. Očakávali by sme, že líderka strany sa voči takýmto útokom na iných členov strany ohradí, čo sa však nedeje. Práve naopak, vzbudzuje to dojem, že líderka strany tieto vnútrostranícke boje kŕmi a nie upokojuje," napísali.

Mladí Za ľudí sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Strana sa stala jej rukojemníkom

Členovia mládežníckej si nevedia inak vysvetliť to, že najbližší spolupracovníci predsedníčky v regiónoch útočia na iných členov strany. "Čakajúc na to, že sa naša líderka zastane svojich členov a upokojí vášne v strane, sme zažili ďalšie sklamanie, keď Sme rodina zaútočila na Máriu Kolíkovú a líderka strany sa jej včas, rázne a verejne nezastala," uviedli.

Mladí Za ľudí sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Strana Za ľudí pre nás predstavovala centristickú alternatívu v politike, plnú schopných a kvalitných odborníkov a ľudí z regiónov. "Miesto toho sa strana stala rukojemníkom predsedníčky strany, ktorá namiesto posilňovania straníckeho imidžu aktívne pracuje na jeho rozbíjaní a poškodzovaní povesti jej najznámejších tvárí," myslia si členovia organizácie. Sú presvedčení, že fungujúca stredová strana by nemala považovať za úspech, ak náhodou z času na čas prekročí hranicu 5 %. "Za úspech sa má považovať, ak dlhodobo získavame členov, mesiac čo mesiac rastieme a neustále formujeme stranu k lepšiemu. A to sa, bohužiaľ, nedeje."

Vzťahy s mladými zanedbáva

Remišová podľa nich dlhodobo zanedbáva vzťahy s mládežníckou organizáciou. "My však držíme stranícku lojalitu a práve preto vyjadrujeme kritiku a znepokojnenie nad vedením strany, aby sme pomohli strane prejsť touto krízou a mohli pod jej značkou ďalej budovať modernú mládežnícku politiku na Slovensku," napísali. Strana bola založená na myšlienkach a hodnotách Andreja Kisku, mladí sa nechcú "prizerať na únos strany do akýchsi iných vôd".

Podporujeme zvolanie snemu

"Hodnoty, ktoré reprezentoval Andrej Kiska, stále považujeme v politike za nezastupiteľné. Jednou z nich bola aj politická odvaha povedať pravdu a postaviť sa tým, ktorí Slovensku škodili. Preto aj my odvážne a pravdivo pomenúvame, čo našu stranu bolí," napísali členovia. Vláda, ktorej je Za ľudí súčasťou mala podľa nich predstavovať alternatívu k mafiánskemu štátu Smeru, no dnes už tento cieľ nestačí.

Strana podľa nich potrebuje také vedenie, ktoré dokáže chrániť verejný záujem aj pred správaním niektorých koaličných partnerov a vyvažovať ho. "Ak chce strana Za ľudí prežiť, ak chce zmeniť Slovensko, potrebuje silné vedenie, ktoré sa nebojí rázne postaviť za hodnoty, ktoré boli pre nás všetkých argumentom dať si k menu značku Za ľudí," napísali. V závere vyjadrili podporu všetkým, ktorí vidia situáciu reálne a vyzvali vedenie strany na predčasný snem. "Situácia v strane je kritická a preto sa pripájame k výzve na predčasný mimoriadny snem, na ktorom sa demokraticky vyberie nové vedenie," dodali. 

Mládežnícka organizácia Mladí Za ľudí mala svoj ustanovujúci snem pred viac než rokom, v tom čase ešte za účasti zakladateľa strany prezidenta Andreja Kisku. Organizácia má za úlohu poskytovať strane podporu. Združujú členov strany a mladých podporovateľov strany z celého Slovenska. Mládežnícke organizácie, ktoré podporujú politické strany, majú viaceré strany na Slovensku (OĽaNO, SNS, Smer, Hlas...).

Viac o téme: Veronika RemišováMária KolíkováZa ľudíMladí Za ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu