Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ŠKANDÁL Slovenského pozemkového fondu: V rukách NAKA mali skončiť aj jeho šéfky!

Gabriela Bartošová a Adriana Šklíbová.
Gabriela Bartošová a Adriana Šklíbová. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Finančník Martin Kvietik je obvinený v novej korupčnej kauze na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Voči uzneseniu o vznesení obvinenia podal sťažnosť. Informoval o tom jeho obhajca Dušan Ivan s tým, že jeho klient sa od stredy (19.5.) nachádza stále v cele predbežného zadržania.

Archívne video

Akcia Dobytkár (Zdroj: Ivan Mego)

Národná kriminálna agentúra mala zadržať v stredu aj generálnu riaditeľku Slovenského pozemkového fondu Gabrielu Bartošovú. Informuje o tom TV Markíza s tým, že jej to potvrdili tri, od seba nezávislé, zdroje. Medzi zadržanými má byť aj bývalá riaditeľka fondu Adriana Šklíbová, ako aj bývalý námestník SPF Boris Brunner.

Finančník Martin Kvietik do väzby nepôjde: Z policajného zaistenia ho prepustili

Obhajca Kvietika považuje jeho zadržanie za zneužívanie a znásilňovanie práva. "Zadržanie môjho klienta, podnikateľa Martina K. v údajnej korupčnej kauze SPF považuje obhajoba za zneužívanie a znásilňovanie práva, ako aj za zjavný protiprávny zásah do jeho slobody. Snahy o opätovné protiprávne zaistenia založené na výpovediach kontroverzných a nevierohodných kajúcnikov všeobecne vníma obhajoba ako okázalú a v demokratickej spoločnosti veľmi nebezpečnú šikanu," zdôraznil advokát.

Obhajca pokladá za neprijateľné, aby na nové obvinenie stačila len výpoveď kajúcnika v nepodstatnej časti potvrdená dvoma jeho spolupracovníkmi. "Takúto neoverenú a zištnú výpoveď kajúcnika, pôvodne väzobne stíhaného advokáta, odmietli okrem podnikateľa Martina K. aj všetci zadržaní bývalí čelní predstavitelia SPF," povedal Ivan.

Zdôraznil, že zadržaný Martin Kvietik počas svojej väzby v inej trestnej veci a ani po svojom prepustení neposkytol žiaden dôvod na kolúznu alebo inú väzbu. "Obhajoba dúfa, že v prípade podania návrhu na vzatie do väzby prokurátorom príde k starostlivému posúdeniu všetkých aspektov prípadného väzobného stíhania," dodal advokát.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa k zadržaniu Kvietika nevyjadruje. "Vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania nebude Úrad špeciálnej prokuratúry poskytovať bližšie informácie, aby nedošlo k jeho zmareniu," napísal pre Topky.sk hovorca Dalibor Skladan.

Zadržali osem osôb, obvinili sedem

NAKA zadržala v stredu osem osôb pre korupčnú trestnú činnosť súvisiacu so Slovenským pozemkovým fondom. Išlo o policajné akcie s krycími názvami Latifundista a Feudál. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa hovorcu Daniela Hrežíka zatiaľ nemá bližšie informácie a ani mená osôb, ktorých sa predmetná záležitosť dotýka.

SPF ako inštitúcia podľa neho koná samostatne, dianie na SPF však agrorezort rozhodne zaujíma. Martina K.vietika prepustil z väzby 11. marca Najvyšší súd (NS) SR. Vo väzbe bol od júla 2020, keď bol zadržaný počas akcie Dobytkár.

"Z ôsmich zadržaných je sedem obvinených," dodáva polícia pričom konkretizuje, že obvinenia sa vzťahujú na trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímanie úplatku, podplácanie a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Viac o téme: VäzbaPozemkový fondObvinenie Martin Kvietik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu