Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zverejnili DÁTA z Čakárne: Na prvú dávku čaká vyše 215-tisíc ľudí! Do polovice augusta by ju mali dostať všetci

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Veková hranica na očkovanie je zrušená a do Čakárne sa môžu zaregistrovať všetci od 16 rokov. Zatiaľ sú k dispozícii vakcíny Pfizer a Moderna. Od júna by sme si mohli vybrať a k dispozícii by opäť mala byť aj AstraZeneca. V Čakárni je momentálne takmer 812-tisíc ľudí, z toho niečo vyše 200-tisíc čaká na prvú dávku.

Dáta z Čakárne zverejnilo ministerstvo zdravotníctva vďaka Inštitútu zdravotných analýz a NCZI. T/to iniciatívu privítali aj Dáta bez pátosu. Tempo očkovania sa pomaly zrýchľuje, zaočkovaných máme momentálne 26 percent obyvateľstva, čo ja takmer tretina obyvateľstva nad 16 rokov. Denne zaočkujeme okolo 20-tisíc ľudí prvou dávkou a zhruba 10-tisíc denne druhou dávkou. 


Situácia je stále lepšia: COVID automat sa bude opäť meniť! Od soboty dostaneme nový očkovací certifikát


O tri mesiace by sme mali mať prvú dávku všetci

Podľa rezortu zdravotníctva do Čakárne zatiaľ pribúda podobné množstvo ľudí ako z nej ubúda. Údaje, ktoré v praktickom interaktívnom prehľade pripravil analytik Martin Huba, sa obnovujú každý deň. V súčasnosti je predpokladaný koniec vakcinácie aspoň 1. dávkou 15. augusta tohto roka. Potrebný podiel zaočkovanej populácie je 60 percent, aby sme to dosiahli, potrebujeme zaočkovať ešte 1 822 847 ľudí.

Zverejnili DÁTA z Čakárne:
Zobraziť galériu (7)

Na vakcínu čaká vyše 800-tisíc ľudí

Na prvú dávku čaká momentálne zhruba 215-tisíc ľudí. Najviac čakateľov je v Bratislavskom kraji (59 848), najmenej v Košickom (12 157). Na druhú dávku čaká takmer 597-tisíc ľudí, z toho najviac takisto v Bratislavskom kraji (95 088) a najmenej v Trenčianskom kraji (55 256).

Praktický interaktívny prehľade pripravil analytik Martin Huba

Čo sa týka jednotlivých vakcín, na prvú dávku Pfizeru a Moderny čaká 88 413 ľudí, na druhú 296 241 ľudí. Očkovanie vakcínou AstraZeneca je momentálne pre prvoočkovaných stále pozastavené. Spustiť by sa síce malo v čase, keď si budeme môcť vybrať, no všetko záleží od vakcín, ktorých je momentálne nedostatok. Na prvú dávku AstraZenecy čaká 126 637, pričom tí, ktorí mali termín minulý týždeň dostanú Pfizer alebo Modernu. Na druhú dávku čaká 300 285 ľudí. 

Dáta analyzujú jednotlivo aj Dáta bez pátosu

Očakávané dávky vakcín

Do konca mája očakávame na Slovensku príchod viac ako milión a pol vakcín, z toho Pfizer 1 047 150, Moderna 134 000, Astra Zeneca 313 000 a J&J 40 000. V prehľade sa uvádza, že do konca júla by sme mali v sklade najviac vakcín od Pfizeru. 

Zverejnili DÁTA z Čakárne:
Zobraziť galériu (7)

Stav už zaočkovaných ľudí za jednotlivé mesiace
Zobraziť galériu (7)
Stav už zaočkovaných ľudí za jednotlivé mesiace

Vekové ohraničenie sa zrušilo

Veková hranica v Čakárni bola zrušená, ľudia vo veku 16 a 17 rokov dostanú vakcínu od Pfizer/BioNTech a ľudia nad 18 rokov dostanú vakcínu od Pfizer/BioNTech alebo od Moderny. Zmenu dnes oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Zverejnili DÁTA z Čakárne:
Zobraziť galériu (7)

K 18. máju máme 1 455 553 zaočkovaných 1. dávkou a 692 237 zaočkovaných oboma dávkami. 
V skupine ľudí nad 70 rokov máme zaočkovaných 64% ľudí 1. dávkou.

Zverejnili DÁTA z Čakárne:
Zobraziť galériu (7)

Najviac ľudí je v Čakárni aktuálne na západe Slovenska. Z Čakárne ľudia priebežne ubúdajú s tým, ako sú im prideľované termíny a zároveň do nej ďalší postupne pribúdajú, pretože ľudia sa hlásia do Čakárne priebežne. 

Zverejnili DÁTA z Čakárne:
Zobraziť galériu (7)

Viac o téme: OčkovanieSlovenskoKoronavírusČakáreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu