Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Situácia je stále lepšia: COVID automat sa bude opäť meniť! Od soboty dostaneme nový očkovací certifikát

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Epidemiologická situácia na Slovensku sa opäť mierne zlepšila. Ventilovaných je 90 pacientov, v nemocniciach je hospitalizovaných menej ako 800 ľudí. Plne zaočkovaných je okolo 700-tisíc ľudí.

Situácia je pomerne priaznivá aj v okolitých krajinách. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.  Denne prijmú v nemocniciach asi 50 pacientov s ochorením COVID-19. Klesol aj počet intenzívnych lôžok pre pacientov s týmto ochorením, zaplnená je z nich asi polovica.

Šéf rezortu zdravotníctva o aktuálnej situácii: Veková hranica pri očkovaní sa zrušila, o dvojjazyčný certifikát môžete požiadať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V čakárni na očkovanie podľa jeho slov čaká približne 200-tisíc ľudí, ktorí ešte nemajú pridelený termín. Denne sa darí očkovať približne 20-tisíc osôb. Najviac, asi 46-tisíc ľudí, čaká na termín v Bratislave. Naopak, najmenej v okrese Medzilaborce. Najviac, 64 percent, je zaočkovaných vo vekovej skupine od 70 rokov.


AKTUÁLNE Zrušili vekovú hranicu na očkovanie, na výber sú vakcíny Pfizer a Moderna


Jednotné očkovacie certifikáty

Od soboty bude Slovensko vydávať jednotné dvojjazyčné očkovacie certifikáty. Od pondelka by sa o ne malo dať požiadať na stránkach korona.gov.sk. Certifikát príde na e-mail. O certifikátoch informoval Lengvarský už včera. Lengvarský potvrdil, že očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNtech je v dostupné prakticky pre celú populáciu od 16. roku života.

Galéria: Aktuálna situácia k 19. máju

"Tí, ktorí sa budú očkovať od soboty (22. 5.), už dostanú nový dvojjazyčný certifikát. Systém bude pripravený tak, že najneskôr od pondelka (24. 5.), ak si záujemca klikne na stránku korona.gov.sk, tam bude mať kolónku na vyžiadanie si certifikátu, ktorá mu obratom príde na mailovú adresu," povedal s tým, že od 26. júna by sa mali v rámci celej Európskej únie spustiť tzv. COVID pasy.

Situácia je stále lepšia:
Zobraziť galériu (8)

Minister vnútra Roman Mikulec priblížil, že policajtom plánujú nakúpiť techniku, napríklad PDA zariadenia alebo mobily, aby mohli kontrolovať QR kódy, ktoré majú byť súčasťou certifikátov. Mikulec potvrdil tiež prípravu aplikácie e-karanténa. Ide podľa neho o záležitosť viacerých rezortov. "Naším záujmom je, aby to bolo čo najskôr," povedal. Bližšie termín možného spustenia nekonkretizoval.

Situácia je stále lepšia:
Zobraziť galériu (8)

Šéf rezortu zdravotníctva tiež uviedol, že zrejme dôjde k zlúčeniu mobilných odberových miest, v ktorých sa budú môcť vykonávať aj antigénové, aj PCR testy. V prípade, že niekomu vyjde pozitívny antigénový test, môže sa dať pretestovať i PCR testom. Lengvarský dodal, že do pár týždňov by sa malo dať realizovať na území celého Slovenska testovanie odpadových vôd. Na margo ruskej vakcíny Sputnik V doplnil, že nie je majetkom SR.

Chystá sa aktualizácia COVID automatu

Aktualizované znenie COVID automatu pripravuje ministerstvo zdravotníctva, znížiť by sa mohol počet pásiem. Richard Sulík dodal, že na utorkovom stretnutí na pôde MZ sa dohodlo päť zásad, finálne znenie aktualizácie by mohlo byť známe budúci týždeň. "Na základe týchto zásad pripravia ľudia na ministerstve zdravotníctva aktualizované znenie COVID automatu a budúci utorok bude podrobné pracovné stretnutie, kde detailne dohodnú finálne znenie," povedal Sulík.

Situácia je stále lepšia:
Zobraziť galériu (8)

"Chceme znížiť počet pásiem, lebo sedem je priveľa," ozrejmil. V COVID automate by sa malo podľa jeho slov zohľadniť aj očkovanie obyvateľstva. Ďalšou zo zásad by mala byť iba jedna celoslovenská úroveň, keďže doteraz ich bolo podľa Sulíka viac.

Situácia je stále lepšia:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Oranžových okresov máme viac, prvýkrát máme aj žlté

Od budúceho pondelka ostávajú podľa COVID automatu dva okresy v bordovej fáze, červených bude 11, v ružovej fáze ich bude 44. V druhom stupni ostražitosti bude 13 okresov a v prvom stupni ostražitosti dva okresy. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila nové rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Situácia je stále lepšia:
Zobraziť galériu (8)

Tretí stupeň varovania (bordová fáza) - okresy Myjava a Sobrance

Druhý stupeň varovania (červená fáza) - okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Turčianske Teplice

Situácia je stále lepšia:
Zobraziť galériu (8)

Prvý stupeň varovania (ružová fáza) - okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica,  Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie,  Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce,  Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen

Druhý stupeň ostražitosti (oranžová fáza) - okresy Bratislava I - V, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Senec, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce

Prvý stupeň ostražitosti (žltá farba) - okresy Hlohovec a Topoľčany

Viac o téme: OkresySlovenskoKoronavírusAktuálna situáciaCOVID automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu