Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéfka justície Kolíková odmieta Hajšelovej novelu k väzbe: Môže mariť vyšetrovanie

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Novela Trestného poriadku z dielne poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorá má upraviť trvanie väzby, môže mariť vyšetrovanie, nie je odkonzultovaná s orgánmi činnými v trestnom konaní a chýbajú v nej i prechodné ustanovenia.

Kritizovala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v pléne Národnej rady (NR) SR. Namieta proces predloženia novely. Hovorí, že novela upravujúca kľúčový inštitút, ako je kolúzna väzba a väzba, sa nemôže prijať takto rýchlo. Pripomenula, že do medzirezortného pripomienkového konania predložila vlastný návrh.

"Dôrazne odmietam takúto právnu úpravu, ktorá je predkladaná takýmto spôsobom," uviedla Kolíková s tým, že kľúčový inštitút ako kolúzna väzba sa teraz prerokúva ako poslanecký návrh, pričom zmeny neprešli pripomienkovaním a diskusiou s odborníkmi. "Je to nezodpovedné, maríte tým vyšetrovanie a ja vás na to upozorňujem," podčiarkla.

Poznamenala, že osoby vo väzbe a kolúznej väzbe sú tam aj na základe rozhodnutí súdov. Pýta sa, či chceme spochybňovať rozhodnutia súdov. Otázku väzby je podľa vlastných slov pripravená riešiť, no je na to potrebné meniť a nastaviť celý komplikovaný proces, otvoriť celý Trestný poriadok. "To sa nedá zo dňa deň," podotkla s tým, že jej návrh na podobnú úpravu by mohol prísť do NR SR už na ďalšej schôdzi. 

Ohradila sa aj voči tvrdeniam súvisiacim s väzbou. Ak by sa voči osobám vo väzbe niekto správal nehumánne, bol by to podľa jej slov trestný čin a riešilo by sa to. Priznala, že priestory na výkon väzby by mohli vyzerať lepšie, no neboli na to v minulosti dané prostriedky. Kolíková poslaneckej novele vyčíta aj to, že v nej absentujú prechodné ustanovenia. To podľa nej znamená, že všetci, čo sú aktuálne vo väzbe, by šli von.      

Hajšelová reagovala tým, že prechodné ustanovenia plánujú doplniť do návrhu v druhom čítaní. Ministerstvo spravodlivosti malo podľa nej dosť času na zmenu legislatívy. Poznamenala, že tu nejde len o sedem osôb v kolúznej väzbe pre mediálne známe kauzy, ale o vyše 1800 väzobne stíhaných, ktorí čakajú na spravodlivý súd. Ministerke vyčíta, že v rezorte nie je rok a mohla novelu dávno pripraviť. Katarína Hatráková (OĽANO) nerozumie panike zo strany ministerky. Rovnako uviedla, že novela je v prvom čítaní a bude priestor na úpravu. Považuje za dobré diskusiu otvoriť.

"To nie sú nejaké čiastkové zmeny, to sú zmeny, ktoré nabúravajú alebo menia celú koncepciu väzby," vyhlásil Ondrej Dostál (SaS) s tým, že by preto mali prejsť riadnym pripomienkovaním, vládou a riadnym procesom. Poukázal na písané a nepísané pravidlá, na dohody v koalícii. Návrh bol do NR SR podľa neho predložený bez zhody v koalícii. Dodal, že pravidlá by sa mali dodržiavať. Ján Benčík (Za ľudí) odmieta útoky na ministerku, na príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže aj prokurátorov a sudcov.

Viac o téme: VyšetrovanieNovelaMarenieMária KolíkováPetra HajšelováKolúzna väzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu