Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Borisa Beňa čaká súd: Rozhodne o schválení dohody o vine a treste

Boris Beňa
Boris Beňa (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - O návrhu na schválenie dohody o vine a treste s obvineným bývalým námestníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisom Beňom má rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, 27. mája. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal návrh na ŠTS 30. apríla za zločin prijímania úplatku a dva prečiny - ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Boris Beňa bol zadržaný v rámci akcie Judáš zo začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, ďalší bývalý predstaviteľ SIS Peter Gašparovič a bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

V marci tohto roka NAKA zadržala a obvinila v súčasnosti už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Spolu s Borisom Beňom mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. 

Viac o téme: TermínSúd BratislavaBoris Beňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu