Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Progresívne Slovensko chce riešiť problém s nedostatkom miest v škôlkach zavedením detských skupín

Progresívne Slovensko
Progresívne Slovensko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) chce vyriešiť problém s nedostatkom miest v materských školách zavedením detských skupín. Nezaradený poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek na júnovú schôdzu parlamentu plánuje predložiť zákon o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie.

"V roku 2019 bolo zamietnutých 11.000 žiadostí rodičov o miesto dieťaťa v škôlke," uviedla členka PS Simona Petrík. V roku 2020 to bolo podľa nej až okolo 18.000 zamietnutých žiadostí a problém, ako tvrdí, môže s nedostatkom kapacít nastať aj tento rok. Poukázala na to, že Slovensko sa borí s nedostatkom miest v materských školách už viac ako 12 rokov. Problém sa podľa nej nevyrieši len výstavbou nových budov. Druhým problémom je, ako tvrdí, dlhodobo neriešená raná starostlivosť o deti vo veku do troch rokov.

"Náš návrh na zavedenie detských skupín do zákona by efektívne riešil obe situácie. Ide o lacnejšiu,  flexibilnejšiu a dostupnejšiu alternatívu jaslí a škôlok, ktorá vie  pomerne rýchlo rozšíriť ponuku dostupnosti služieb pre deti v podstate od nula do šiestich rokov, respektíve do veku, keď majú deti nastúpiť na povinnú školskú dochádzku," vyhlásila Petrík. Ako ďalej vysvetlila, detské skupiny sú forma starostlivosti o deti, ktorá sa môže realizovať aj inde ako v jasliach či materských školách, a je predpoklad, že na to budú využité už existujúce priestory.

Detské skupiny by mohli byť podľa Petrík zriadené napríklad v priestoroch zamestnávateľa alebo by ich mohli zriaďovať obce, mestá, cirkvi, vysoké a stredné školy, nadácie a občianske združenia. "Detskú skupinu si však za splnenia potrebných hygienických a pedagogických podmienok môžu založiť aj napríklad mamy na rodičovskej dovolenke, ktoré na to budú mať vhodné priestory a odbornú spôsobilosť," uzavrela Petrík. Ako dodala, v susednej Českej republike detské skupiny už niekoľko rokov fungujú.

Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách

Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti. Predstavitelia mimoparlamentnej Dobrej voľby počas pondelkovej tlačovej konferencie poukázali na to, že štát uložil povinnosť prijať do materskej školy všetkých predškolákov bez toho, aby poskytol peniaze a pomohol vytvoriť dostatočné kapacity. Zároveň vyzvali vládu a parlament, aby okamžite zasiahli a problém riešili.

"Sme presvedčení, že povinné vzdelávanie predškolákov je správne. Vyzývame vládu a parlament, aby prijali také opatrenia, ktoré nebudú diskriminovať mladšie deti a nepostavia ich rodičov do neriešiteľných situácií," uviedol predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker. Ako tvrdí Dobrá voľba, možnosťou je zavádzať povinnosť postupne, podľa kapacít v mestách a obciach. Samosprávy, ktoré bojujú s nedostatkom miest, by mali dostať podľa nich viac času. "Toto je volanie o pomoc v mene mladých rodín aj v mene samospráv. Panuje obrovská neistota, a vláda by mala okamžite ubezpečiť rodičov aj samosprávy, že do leta v parlamente prijme riešenie. Aby bolo jasné, za akých podmienok budú od septembra deti nastupovať do škôlok," zdôraznil Drucker.

Podľa predstaviteľov Dobrej voľby na nové pravidlá môžu doplatiť rodičia mladších detí. Ako tvrdia, povinnosť materskej školy prijať prednostne predškolákov v mnohých prípadoch znamená neprijať  mladšie deti. Za problémom označila strana aj financovanie predprimárneho vzdelávania. "Uloženie povinnosti obciam vytvárať podmienky na povinné predprimárne vzdelávanie napĺňa všetky znaky preneseného výkonu štátnej správy. Jeho náklady je povinný uhrádzať štát. Nedeje sa to. Náklady musia znášať už aj tak podvyživené obce a mestá, čo spôsobuje vážne problémy," uviedol podpredseda Dobrej voľby a starosta bratislavskej mestskej časti Lamač Lukáš Baňacký. Zásadné riziká vidia podľa Baňackého najmä mestské časti Bratislavy.

Strana poukázala aj na to, že nedostatočné financovanie môže viesť k zdraženiu materských škôl. "Rodičia mladších detí sa de facto budú skladať na zabezpečenie štátom 'objednanej', ale nezaplatenej služby. Vyzývame vládu, aby zabezpečila adekvátne financovanie," uzavrel Baňacký.

Vláda má záujem na tom, aby sa problém riešil

Vláda SR má záujem na tom, aby sa problém s materskými školami riešil. Potvrdil to tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v reakcii na vyjadrenia mimoparlamentnej Dobrej voľby. "Vláda SR má eminentný záujem na tom, aby sa tento problém riešil - najlepším dôkazom toho je aj kapitola v Pláne obnovy a odolnosti SR - Inkluzívne vzdelávanie," uviedli z úradu vlády. Jej cieľom je napríklad aj zavedenie právneho nároku na materskú školu pre deti od troch rokov tak, aby do materskej školy alebo iného zariadenia poskytujúceho vzdelávanie týmto deťom mohlo byť prijaté každé dieťa od troch rokov veku, ktorého rodičia o to prejavia záujem.

Úrad vlády SR poznamenal, že na tento cieľ sú naviazané aj významné finančné prostriedky z plánu obnovy. Ich výška dosahuje 110 miliónov eur.

Viac o téme: ŠkôlkyProgresívne SlovenskoDetské skupiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu