Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čekan o očkovaní: Prvá veľká ŠTÚDIA, talianske Bergamo ide príkladom! Kľučové faktory klesli

(Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Na Slovensku máme vyše 1,4 milióna zaočkovaných ľudí. Očkovacia stratégia by sa mala od júna meniť a vakcínu by sme si mohli vybrať. Slovenský vedec Pavol Čekan na sociálnej sieti uviedol, že očkovanie je dôležité. Podľa nového výskumu totiž vakcinácia výrazne pomohla jednej z najzasiahnutejších oblastí Talianska.

Talianske Bergamo bolo pred rokom jednou z najzasiahnutejších oblastí. Koronavírus tu úradoval vo veľkom, mnoho ľudí prišlo o život. Najnovšia štúdia ukazuje, že vakcinácia naozaj pomohla. Nákaza koronavírusom u dospelých všetkých vekových skupín klesla o 80% päť týždňov po prvej dávke vakcíny Pfizer, Moderna alebo AstraZeneca. 


AKTUÁLNE Očkovacia stratégia sa mení! Vakcínu Pfizer dostanú aj ľudia nad 35 rokov


Očkovanie pomáha predísť nákaze i vážnemu priebehu

Ide o prvú štúdiu krajiny Európskej únie o skutočných dopadoch vakcinačnej kampane uskutočnil taliansky Národný inštitút zdravia a ministerstvo zdravotníctva na 13,7 miliónoch očkovaných osôb. "Je jedno, čo tvrdia konšpiračné weby a antivaxeri, výsledky vakcín u viac ako 13 miliónov zaočkovaných Talianov hovoria jasnou rečou. Už prvá dávka vakcín Astra Zeneca, Moderna a Pfizer znižuje po 35 dňoch od jej pichnutia riziko nákazy o 80%," uviedol Čekan. 

Vedci začali študovať údaje odo dňa začatia talianskej očkovacej kampane, teda od 27. decembra 2020 do 3. mája 2021. Analýza ukázala, že riziko infekcie, hospitalizácie a smrti po prvých dvoch týždňoch po počiatočnej vakcinácii rapídne klesalo. "Čo je však ešte dôležitejšie, riziko úmrtia klesá o 95%, a riziko vážneho priebehu ochorenia vedúceho k hospitalizácii o 90%. Ak najbližšie niekto bude spochybňovať očkovanie, v kľude mu posuňte výsledky najnovšej štúdie Národného inštitútu zdravia v Taliansku, ktoré minulý rok ako jedna z prvých krajín bojovalo s kolapsom nemocníc," skonštatoval. 

Kolektívna imunita je dôležitá

Spomedzi takmer 14 miliónov ľudí zahrnutých do talianskej štúdie 95% z tých, ktorí užili Pfizer a Moderna, dokončilo očkovací cyklus, teda dostali obe dávky. Zatiaľ čo žiadny človek, zahrnutý do štúdie, nedostal druhú dávku AstraZenecy. "Po druhej tkzv. "boost" dávke vakcíny je naša imunita ešte silnejšia, čo znamená, že tie čísla budú lepšie. Nehovoriac o tom, že keď nás bude čo najviac zaočkovaných a vytvoríme kolektívnu imunitu, tak tie percentá sa vo všetkých ukazovateľoch budú hýbať bližšie k 100%, čím ešte viac eliminujeme úmrtia, hospitalizácie, ale aj prenos koronavírusu," dodal Čekan s tým, že veda a očkovanie je cesta k slobode. 

Plne zaočkovaných je v Taliansku okolo 8,3 milióna ľudí, niečo vyše 10 miliónov dostalo prvú dávku. "Tieto údaje potvrdzujú účinnosť očkovacej kampane a potrebu rýchlo dosiahnuť vysoké pokrytie obyvateľstva, aby sa ukončila mimoriadna situácia," uviedol vo vyhlásení prezident ISS Silvio Brusaferro.

Viac o téme: OčkovanieTalianskoKoronavírusPavol Čekan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu