Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Toto sú nové OPATRENIA: Prvé reštaurácie dostali zelenú! Otvoria sa aj kiná, na svadbu len s testom

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Od pondelka sa uvoľňujú ďalšie opatrenia. Nový COVID automat je už schválený, no v závislosti od situácie sa bude priebežne prehodnocovať. Otvoriť môžu interiéry prvých reštaurácií, kiná a povolené sú s obmedzeniami športové podujatia, hromadné podujatia i svadby. No potrebné budú testy.

Minister zdravotníctva na úvod poďakoval za spoluprácu pri tvorbe nového COVID automatu. „Je objemnejší ako ten predtým,“ uviedol Lengvarský. „To, že je teraz prijatý a platí neznemaná, že práce na ňom sa skončili,“ uviedol.

Galéria: Opatrenia platné od pondelka 17. mája

VIDEO Tlačovka hlavného hygienika, ministra zdravotníctva a šéfa IZA k aktuálnej situácii

Toto sú nové OPATRENIA: Prvé reštaurácie dostali zelenú! Otvoria sa aj kiná, na svadbu len s testom (Zdroj: Topky/Maarty)


Od pondelka platí nový COVID automat: Prináša výrazné uvoľnenie! ZMENY nastanú aj v testovaní


Neváhajte a očkujte sa

COVID automat sa bude vzhľadom na situáciu pružne meniť. Rešpektovať sa bude súčasná epidemiologická situácia a situácia s očkovaním. Na Slovensku máme dostatok látok Pfizer a Moderna. „Prosím vás, ľudia, neváhajte, registrujte sa, očkujte sa,“ uviedol. 

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Zmena v obchodných domoch

Hlavný hygienik povedal, že vynovenie COVID automatu nebolo jednoduché, ale našli kompromis. „Nový COVID automat lepšie reaguje na súčasnú situáciu,“ uviedol. Zmeny by mal Mikas zapracovať aj do vyhlášok. V COVID automate sú stanovené všeobecné podmienky pre všetky prevádzky a následne konkrétne opatrenia. Vyhláška o vstupe zamestnancov na pracovisko sa ruší, viaceré vyhlášky sa menia. 

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Vo všetkých okresoch sa ruší povinnosť merať teplotu a predkladať negatívny test v obchodných domoch. „Detské kútiky a sedacie sekcie ostávajú zatvorené, aby sa ľudia zbytočne nezhromažďovali a nezdržiavali sa dlhšie ako je potrebné,“ uviedol Mikas. V obchodných domoch bude povolená aj konzumácia jedál, v závislosti od farby okresu. 

Prvé reštaurácie môžu otvoriť aj interiér

V žltých a oranžových okresoch budú môcť otvoriť reštaurácie aj interiéry. Stále však s obmedzeniami. Väčšina opatrení bude platná od 17. mája. Tie pre šport však začnú platiť už 15. mája a návštevy v nemocniciach 14. mája. Fitness centrá sa budú riadiť buď počtom ľudí na metre štvorcové, alebo maximálnym možným počtom zákazníkov. Počty budú závisieť od farby okresu.

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Na svadbu s testom

V ružových a lepších okresoch už môžu byť aj oslavy a svadby, obmedzenia počtu ľudí sú podľa farby okresu. Počítať treba aj s testami. Bude potrebný PCR test nie starší ako 72 hodín.  V lepších okresoch budú povolené aj skupinové prehliadky v múzeách a galériách. Po novom sa otvárajú už aj kiná. S kapacitnými obmedzeniami.

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Otvoriť môžu aj wellness centrá, kúpele a aquaparky v ružových a lepších okresoch. Potrebný bude test a obmedzená bude kapacita. Pre okresy, ktoré sa dostanú do oranžovej a lepšej farby sa výrazne uvoľnia aj počty ľudí na hromadných podujatiach. Organizátori na každej úrovni budú povinní 14 dní od podujatia držať údaje o účastníkoch. 

Uvoľnenie aj pre rúška a respirátory

Menia sa aj podmienky nosenia rúšok. V prvom a v druhom stupni ostražitosti, teda v žltých a oranžových okresoch, bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Okrem rúška budú môcť ľudia použiť šál alebo šatku. V žltých a oranžových okresoch zostáva rúško povinné v prípade účasti na hromadných podujatiach v exteriéri.

V druhom stupni ostražitosti, ktorý zodpovedá oranžovej farbe, budú od budúceho týždňa okresy Hlohovec, Nitra, Senec a Topoľčany.V ružových a lepších okresoch budú môcť byť aj diváci na športových podujatiach. Rovnako platí povinnosť testov.

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Tretia verzia COVID automatu

Hlavný hygienik uviedol, že COVID automat budú prehodnocovať v závislosti od aktuálnej situácie. Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík uviedol, že ide o tretiu verziu COVID automatu. Od vzniku COVID automatu prišlo množstvo podmienok od iných rezortov, situácia sa mení a mení sa aj vírus. Aj to sú dôvody zmeny COVID automatu. „Vzniká samostatná testovacia stratégia,“ povedal s tým, že ide o zrejme najväčšiu zmenu. „Niektoré jednotlivé opatrenia sa upravujú a dopĺňa sa príloha ku COVID automatu, ktorá rieši špecifiká jednotlivých rezortov,“ povedal. 

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Farebná škála je upravená, aby bola jednoduchšia na pochopenie a dala sa ľahšie interpretovať. „Je to skôr kozmetická úprava,“ uviedol Mišík. Čo sa týka národného limitu, snaží sa chrániť zdravotnícky systém. „A to tak, že keď sa zhoršuje situácia, určí minimálnu sadu opatrení bez toho, aká je situácia v jednotlivých okresoch,“ vysvetlil šéf IZA.

Na regionálnej úrovni došlo k zjednodušeniu

Na národnej úrovni sa berie do úvahy len akútny stav hospitalizovaných a orientuje sa na základe 7-dňovej incidencie, nie 14-dňovej. „Nový parameter, ktorý nám pribudol, je pozitivita PCR testov,“ povedal. Maximálne by mala byť na úrovni 4 až 5 %. „Vtedy dostatočne testujeme a vyhľadávame pozitívnych,“ uviedol. 

 

Toto sú nové OPATRENIA:
Zobraziť galériu (15)

Na regionálnej úrovni sa posudzovanie výrazne zjednodušilo, aby to bolo predvídateľnejšie. „Primárne sa opiera o 7-dňovú incidenciu,“ uviedol Mišík. Ostatné faktory sa vylúčili pre jednoduchosť výpočtu. Regionálny hygienik má následne možnosť sprísniť, ponechať alebo uvoľniť opatrenie v rozmedzí jedného stupňa. „Ak vidí ohniská, kde môže byť potenciálny problém, môže opatrenia sprísniť a prepnúť do vyššieho stupňa,“ povedal.

Ostáva zachované to, že susediace okresy sa môžu odlišovať maximálne o dva farebné stupne. „Aktuálna situácia je taká, že sa riadime čisto regionálnou farebnou škálou. Národné limity sa vypli,“ povedal Mišík. „Budúci týždeň už budeme stanovovať kritériá na základe 7-dňovej incidencie a akútnych hospitalizovaných, čo umožňuje vyššiu dynamiku,“ povedal s tým, že rozdelenie okresov na budúci týždeň platí. 

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusJán MikasVladimír LengvarskýCOVID automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu