Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Núdzový stav sa zrejme skončí predčasne: Vláda už nedokáže nájsť dostatok hlasov na jeho predĺženie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – O tom, že núdzový stav sa predĺži o ďalších 30 dní, rozhodla vláda na svojom online rokovaní 26. apríla. Mal sa skončiť 28. apríla. Bez schválenia parlamentom však nemôže trvať dlhšie ako 20 dní. A keďže vláda už nevie nájsť dostatok hlasov na jeho predĺženie, budúci utorok zrejme prestane platiť automaticky.  

Ak sa núdzový stav skončí predčasne, a to z noci na utorok (18. mája), znamenalo by to aj zrušenie všetkých zákazov pohybu i zhromažďovania. Rovnako by sa skončil aj zákaz vychádzania.

Situácia sa lepší, nie je dôvod mať naďalej zákaz vychádzania a zhromažďovania, povedala Remišová (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

A ako uviedol denník SME, poslanci ho už opätovne predlžovať nechcú. „Už nie je vôľa na ďalšie predĺženie,“ citoval denník stanovisko poslancov z hnutia Sme rodina. „Parlament už ten súhlas nedá, lebo to nechcú ani poslanci z koaličných strán,“ uviedol Ondrej Dostál z SaS.

Veronika Remišová zo Za ľudí pred dnešným rokovaním kabinetu tiež uviedla, že nastal čas zrušiť núdzový stav i zákaz vychádzania. Pandemická situácia sa celkovo lepší, nie je dôvod, aby sme mali zákaz vychádzania a núdzový stav, skonštatovala Remišová, s tým, že návrh na zrušenie núdzového stavu na rokovaní predložia. To, že zrušenie núdzového stavu bude predmetom diskusie na vláde, potvrdil aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

Zrušenie núdzového stavu pripúšťa aj hlavná epidemiologička ministerstva zdravotníctva Henrieta Hudečková. „Už sa na to môžeme pozerať inak ako vtedy. V niektorých okresoch síce ešte vidíme rast infikovaných, ale na väčšine územia je priaznivý vývoj,“ skonštatovala. „Už by sme situáciu vedeli zvládnuť aj bez obmedzení pohybu,“ dodala Hudečková.

Parlament dnes odmietol návrh uznesenia, ktorý predložil Čepček 

Martin Čepček z OĽANO navrhoval, aby sa Slovensko inšpirovalo skúsenosťami iných krajín, napríklad tzv. pandemickým zákonom v ČR, ktorého účelom je zabezpečiť protipandemické opatrenia, ale bez núdzového stavu. Uviedol tiež, že napriek dlhodobému trvaniu núdzového stavu na Slovensku zdravotný stav obyvateľstva a ekonomiky nepatrí v európskom meradle k úspešným.

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval.

Viac o téme: StavNúdzovýSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu