Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Slováci si už čoskoro budú môcť vybrať vakcínu! Rezort počíta aj s AstraZenecou

Vladimír Legvarský Zobraziť galériu (2)
Vladimír Legvarský (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva pripravuje registráciu na očkovanie, v rámci ktorej by si občania mohli voľne vybrať vakcíny na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Možnosťou by boli aj neregistrované vakcíny.

Vakcínou od AstraZeneca by sa na Slovensku malo očkovať aj naďalej. Avizoval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred stredajším rokovaním vlády. Dôvodom pozastavenia očkovania je problém s dodávkami britskej vakcíny a čiastočne aj tretie úmrtie. 

Slováci si budú môcť vybrať vakcínu už o pár týždňov, povedal minister zdravotníctva (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)


Ďalšie ÚMRTIE po očkovaní AstraZenecou: Žena mala genetické ochorenie! Vakcinačná stratégia sa môže meniť


Občan bude mať na výber

"Jedným z menej vážnych dôvodov je úmrtie, ktoré stále prešetrujeme, ale tým hlavným dôvodom je, že očkovacích dávok nie je dostatok," uviedol Lengvarský. Všetci, ktorí dostali tento týždeň termín na prvú dávku AstraZenecy dostanú Pfizer. Vakcínu by sme si už mohli vybrať. Na vybudovanie takejto vakcinačnej stratégie potrebuje ministerstvo dva až tri týždne. Vybrať by sme si mohli už od 1. júna. 

MIMORIADNE Slováci si už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Budeme pracovať na tom, aby občan mal voľný výber vakcín vrátane neregistrovaných," informoval. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku tejto vakcíny, ju dostanú. Ľudia, ktorí mali dostať prvú dávku tejto látky, dostanú vakcínu od spoločnosti Pfizer. Rezort plánuje zapojiť do očkovania aj všeobecných lekárov pre dospelých. "Do portfólia dostanú všetky druhy vakcín okrem Pfizeru," dodal Lengvarský.

Slobodný výber vakcíny výrazne zvýši zaočkovanosť, uviedol Raši

Slobodný výber vakcíny proti ochoreniu COVID-19 výrazne zvýši zaočkovanosť na Slovensku. Povedal to nezaradený poslanec národnej rady z mimoparlamentného Hlasu Richard Raši. Rozhodnutie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) v strane vítajú. Poslanec poukázal na to, že desiatky tisíc ľudí sú ochotní dať sa zaočkovať iba preferovanou vakcínou.

Hovorí, že štát takto bude presne vedieť, koľko a akých vakcín má objednávať a kam ich má distribuovať. Očakáva, že do polroka by sa mala skončiť aj vakcinačná turistika. Dobrou správou podľa Rašiho je tiež to, že očkovať začnú i všeobecní lekári. Rovnako doplnil, že Hlas navrhoval voľný výber vakcín už oveľa skôr. "Ak by minister na náš návrh pristúpil hneď, štát už mohol mať databázu záujemcov, ktorí sú ochotní dať sa zaočkovať napríklad len Sputnikom, a vedel by, koľko má týchto vakcín objednať," dodal.

O výbere vakcíny sme sa rozprávali už pred dvoma mesiacmi

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Bittó Cigániková takisto víta iniciatívu ministra zdravotníctva umožniť voľný výber vakcíny. O tejto požiadavke podľa Bittó Cigánikovej hovorili aj na parlamentnom zdravotníckom výbore približne pred dvoma mesiacmi. Tento krok podľa nej pomôže zvýšiť zaočkovanosť na Slovensku. Koaličná poslankyňa víta aj to, že sa do budúcna bude naďalej pokračovať v očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

"Nepoznám žiadne regulárne a pádne dôvody na to aby sme ju vyradili s očkovacej stratégie,“ povedala s tým, že jednu takúto vakcínu Slovensko nakupuje približne za 1,20 eura, kým iné vakcíny stoja od 15 do 20 eur, keďže Európska únia investovala pri tejto vakcíne do výroby. Bittó Cigániková si myslí, že niektorým sa oplatí, aby táto vakcína mala „zlú povesť“, pritom výsledky má ako iné vektorové vakcíny. Riziko krvných zrazenín je podľa jej slov oveľa nižšie ako šanca, že niekomu na dom spadne lietadlo. "Nikto netvrdí, že vakcíny sú bez akýchkoľvek možných následkov, ale AstraZeneca poctivo priznáva, že 34 stotisícin percenta je šanca, že bude problém. Naopak, spoločenský prínos je obrovský,“ dodala.

Očkovanie AstraZenecou je pozastavené

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí, ktorí ju majú dostať po prvý raz. Včera o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa šéfky zdravotníckeho výboru si budeme čoskoro môcť vakcínu vybrať.

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy pre prvoočkovaných (Zdroj: MZ SR, Topky)

"Aktuálne sa očkujú vakcínou od spoločnosti AstraZeneca ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky. Očkovanie vakcínou od tejto spoločnosti pre prvoočkovaných je pozastavené. MZ v tejto chvíli zvažuje viaceré alternatívy, ako budeme na Slovensku v tejto veci postupovať," uviedla. Rezort aktuálne kompletizuje všetky odborné stanoviská. O ďalších krokoch bude informovať počas tohto týždňa.

"Ministerstvo zdravotníctva si z dôvodu pochybnosti verejnosti vypýtalo výsledky štúdie od Britov, ktorí vyočkovali už 8 miliónov vakcín AstraZeneca. Výsledky bude prezentovať verejnosti a ak budú pozitívne, plánuje pán minister spustiť očkovanie Astrou znova s tým, že ľudia budú mať možnosť voľby vakcíny," uviedla pre Topky Bittó Cigániková.

Viac o téme: VýberOčkovanieKoronavírusPfizerVladimír LengvarskýAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu