Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Parlament o PVV rokuje do noci: K slovu sa tvrdo prihlásila opozícia, nechýbajú urážky ani útoky!

Parlament pokračuje v schvaľovaní PVV. Vláda si ho opäť nechala na poslednú chvíľu. Zobraziť galériu (15)
Parlament pokračuje v schvaľovaní PVV. Vláda si ho opäť nechala na poslednú chvíľu. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po piatkovom príhovore premiéra, ale aj ministrov sa dnes k slovu tvrdo hlási opozícia. Do rozpravy k programovému vyhláseniu vlády sa prihlásilo až 17 rečníkov. Po Matovičovi si tak náklad užijú aj ďalší minsitri. Bude to len divadlo, alebo sa dočkáme aj konštruktívnej kritiky?

Podľa našich informácií sa bude hlasovať až zajtra o 10:00 s tým, že ďalšia schôdza Národnej rady začína o 13:00. Rokovanie bude trvať do noci a vláda musí mať na celom rokovaní svoje zastúpenie. 

23:00 Záver roovaia

Parlament prerokovával PVV vlády Eduarda Hegera do noci. Uzavrel ho podpredseda parlamentu Juraj Šeliga s tým, že hlasovať o dôvere vláde sa bude zajtra o 10:00 v Národnej rade. 

22:12 Nekonečná diskusia

Diskusia k programovému vyhláseniu vlády (PVV) v pléne Národnej rady (NR) SR pokračuje. Po viac ako 30 rečníkoch sa prihlásili ďalší deviati ústne. Vystúpili už predseda kultúrneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO), šéf zahraničného výboru Mariána Kéry (Smer-SD) či exministerka kultúry Ľubica Laššáková (nezaradená). Záujem zapojiť sa do diskusie majú aj ďalší koaliční a opoziční poslanci.

Exministerka Laššáková sa venovala najmä obnove kultúrnych pamiatok. Kritizuje, že v PVV ani v rozpočte kapitoly kultúry nie sú na tento účel vyčlenené iné financie, ako tie, ktoré zanechala predchádzajúca vláda. Poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) odmieta slová Laššákovej o tom, že sa napríklad neinvestovalo tento rok nič do obnovy hradu Krásna Hôrka. Podľa Kozelovej mala byť obnova dávno dokončená, vyčíta to bývalej vláde.

Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NRSR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. Na záver diskusie môže ešte vystúpiť premiér alebo spravodajca so záverečným slovom. O vládnom programe a vyslovení dôvery Hegerovmu kabinetu by mali poslanci hlasovať v utorok (4.5.) o 10.00 h.

19:43 Parlamentné prekáračky

Už viac ako rok má Slovensko vládu chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, volebných podvodov, deštrukcie sociálneho štátu a medzinárodnej hanby a ani po aktuálnej schôdzi parlamentu sa nič nezmení. Vyhlásil to v pondelok v rozprave v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec Erik Tomáš.

Skonštatoval, že vláda sa ani nesnaží skrývať, že nie je nová, podľa neho to potvrdzuje aj programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré sa od predchádzajúceho líši len "kozmetickými úpravami". Kritizoval, že nereflektuje na túto krízu a neobsahuje východiská z nej.Podotkol, že vláda podviedla ľudí v sociálnej oblasti. Väčšina z opatrení, ktoré boli prijaté v predchádzajúcom volebnom období, boli podľa Tomáša buď zrušené, alebo okresané. Považuje to za podvod na voličoch.

"Vaša pracovná metóda je demagógia," reagoval na Tomáša poslanec Martin Borguľa (Sme rodina). Zopakoval, že v prípade 13. dôchodkov súčasná vládna koalícia našla aj napriek koronakríze prostriedky na ich vyplatenie. "Ste jednoducho hotový z toho, že nevládnete, že tie peniaze, ktoré prichádzajú z Európskej únie, už nebudete môcť vy rozdeľovať," adresoval Tomášovi Peter Vons (OĽANO). Poslanci OĽANO Ján Herák a Peter Pollák označili vystúpenie Tomáša ako populistické.

Parlament o PVV rokuje
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) označil PVV za zdrap papiera, podľa ktorého ťažko hodnotiť vládu. Tvrdí, že vláda "fatálne prepadla" v boji s pandémiou a zaviedla chaos a zmätok vo všetkých oblastiach. Myslí si, že nedokázala pomáhať vo finančnej ani sociálnej oblasti. "Ak by napĺňala vláda aspoň svoje predvolebné zmluvy, mohli by sme k nej byť aspoň trochu zhovievavejší," skonštatoval. Pripomenul napríklad sľuby o transparentnosti a otvorenosti. "Vláda nám pravdu nehovorí, utajuje veci, ktoré by utajovať nemala. Vo výberových konaniach sa vybrala cestou výberu svojich ľudí na najdôležitejšie pozície," povedal. Kritizoval najmä expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Dodal, že zo sľubov vlády ostala len drzosť premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Lucia Drábiková (OĽANO) reagovala tým, že Šutaj Eštok aj s kolegami zo Smeru-SD používajú dokola rovnaké "pseudoargumenty" a recyklujú dokola to isté.

Katarína Hatráková
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:16 Borguľa chcel PVV otvárať

Najlepším riešením pri programovom vyhlásení vlády (PVV) by bolo otvoriť ho a prijať viaceré zmeny, ktoré by zohľadňovali aj súčasnú situáciu. Riešenie, ku ktorému sa nakoniec dospelo, je druhým najlepším. Uviedol to v pondelok v rozprave v Národnej rade (NR) SR poslanec Sme rodina Martin Borguľa. "Som ten, ktorý naozaj chcel, aby sa PVV otvorilo, aby sa niektoré články pomenili," skonštatoval. Zároveň však dodal, že doterajšia vláda si prešla mnohými "úskaliami", a to pandémiou, ekonomickou krízou, ale aj problémami medzi niektorými členmi vlády. V záujme kontinuity je podľa neho druhým najlepším riešením, že sa programové vyhlásenie vôbec neotvára, pretože mohli vzniknúť konflikty. Zdôraznil, že podporuje PVV aj vládu. V najbližších troch rokoch sa chce venovať napríklad ochrane seniorov pred týraním či problematike opatrovateliek. 

V programovom vyhlásení sa okrem iného uvádza, že vláda plánuje posúdiť zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky služby v cestovnom ruchu. "Tu nie je čo zvažovať, tu treba pristúpiť k zníženiu DPH v cestovnom ruchu a veľmi radikálne," myslí si. Zároveň tvrdí, že zvyšovanie daní by nemalo byť v súčasnosti témou. Zvýšenie DPH, ako naznačil minister financií Igor Matovič (OĽANO), si nevie predstaviť ani ďalší poslanec Sme rodina Miloš Svrček.

Parlament o PVV rokuje
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:00 Reakcie opozície

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini sa Ledeckého spýtal, prečo odišiel z postu štátneho tajomníka, kde mohol pokračovať v rozvoji regiónov. "Z ministerstva som odišiel, lebo som mal iné riešenia a priority, ako malo vedenie ministerstva," vysvetlil Ledecký.

Nedostatočný priestor dostala v PVV podľa Valáška kultúra, ktorú zasiahla pandémia a na ktorú sa neplánujú čerpať peniaze ani z plánu obnovy. Kritizoval, že v dokumente sa málo odráža pandémia. Tá podľa neho odhalila systémové a inštitucionálne problémy pri riadení štátu.    

Ocenil, že PVV reaguje na otázku potreby zmien spôsobu krízového riadenia štátu. "Tu sa vláda poučila z krízy, v programovom vyhlásení hovorí o potrebe zapracovať poznatky z boja proti pandémii," uviedol. Obáva sa plnenia klauzuly PVV, že Slovensko bude v zahraničnej politike zodpovedným a predvídateľným partnerom. Pripomenul zahraničné cesty ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) do Moskvy či Budapešti a ďalšie situácie či vyjadrenia v tejto súvislosti.

Vyzval tiež kabinet na väčšiu pozornosť k európskym témam, aby Slovensko neprichádzalo o financie z európskych zdrojov. Tvrdí, že väčšina ministerstiev považuje európske témy za povinnú jazdu. Aj preto podľa neho Slovensko prichádza o príležitosti a financie.18:06 Málo pozornosti rómskym komunitám

17: 40 Malá podpora rómskych komunít

V podpore komunít sa urobilo málo, vláda sa za rok nedostatočne venovala napríklad rómskym komunitám. Vyhlásil to poslanec Vladimír Ledecký (Za ľudí), ktorý bol donedávna štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Vyzval, aby sa rómska problematika nevyužívala len na politické body. Dodal, že programové vyhlásenie vlády (PVV) nespochybňuje, ale bude ho vyhodnocovať nekompromisne. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek skonštatoval, že vláda dostala šancu na nový začiatok, no nevyužila príležitosť napraviť veci, ktoré sa nemali dostať ani do prvej verzie programu vlády, prípadne doň nedoplnila potrebné veci.

"Doteraz som riešil túto oblasť s úradom splnomocnenkyne vlády, aj som bojoval, a to očakávam aj ďalej od všetkých rezortov. Uvedomujem si, že tu bola pandémia, ale o to viac by sme mali urobiť v nasledujúcom období," pripomenul Ledecký v súvislosti s problematikou rómskej komunity. Vidí tiež priestor na finančnú podporu najmenej rozvinutých okresov.

 Poslanec tiež upozornil, že treba zintenzívniť aktívnu politiku trhu práce. "Treba si uvedomiť, že peniaze z eurofondov, z ktorých bola financovaná, sa pomaly míňajú a hlavne na budúci rok, pokiaľ do tejto oblasti nenalejeme peniaze zo štátnych fondov, budeme tu mať dlhodobo nezamestnaných a ťažko zamestnateľných ľudí," upozornil.

Ledecký podľa svojich slov nespochybňuje PVV, ale trvá na tom, aby bolo reálne a realizovateľné. Pripomenul, že sa v dokumente oproti minulému roku v tejto oblasti nič nezmenilo, pričom ho pomáhal tvoriť. PVV preto podporuje, no chce permanentne, nestranne a nekompromisne vyhodnocovať jeho plnenie.
 

17:16 Hlasovať sa bude zajtra, poslanci budú rokovať do noci

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali o programovom vyhlásení vlády (PVV) a dôvere kabinetu hlasovať v utorok (4. 5.) o 10.00 h. V diskusii by mali v utorok pokračovať až do úplného prerokovania, teda dokým sa nevyjadria všetci prihlásení rečníci. Dohodli sa na tom zástupcovia jednotlivých klubov na poslaneckom grémiu a plénum návrh odobrilo.

Ako to funguje?

Do diskusie je prihlásených ešte desať rečníkov písomne, po nich sa budú môcť poslanci prihlásiť ústne. Písomne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ústne prihlásení majú vyčlenených najviac desať minúť. Na rečníkov môžu poslanci reagovať faktickými poznámkami, tie môžu trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu o slovo požiadať aj predseda či podpredsedovia snemovne, ale aj ministri a premiér. "Predsedovi národnej rady, podpredsedom národnej rady, prezidentovi republiky a členom vlády sa udelí slovo, kedykoľvek o to požiadajú. Ak požiada o slovo predseda národnej rady, prezident republiky alebo predseda vlády, dĺžka ich rečníckeho času nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku. Ak požiada o slovo podpredseda parlamentu alebo člen vlády, dĺžka ich rečníckeho času je najviac 20 minút.

16:30 O zahraničnej politike

Na Slovensku sa rozpadol nielen celospoločenský, ale aj vnútrokoaličný konsenzus v oblasti zahraničnej politiky. V pléne Národnej rady (NR) SR v diskusii k programovému vyhláseniu vlády (PVV) to vyhlásil nezaradený poslanec Peter Kmec pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Dodal, že expremiér Igor Matovič (OĽANO) svojimi nekoordinovanými výstupmi poškodil dobré meno Slovenska vo svete. Nezaradený poslanec a Kmecov stranícky kolega Richard Raši zase kritizoval prístup vlády v oblasti zdravotníctva. V programe vlády podľa neho chýbajú riešenia na dôsledky pandémie. Kmecovi chýba aj nadrezortné riadenie pandémie.

"Vďaka spanilým jazdám Igora Matoviča sa Slovensko stalo nečitateľným a nepredvídateľným partnerom z pohľadu zahraničia, ktorý nevie, ktorá zahraničnopolitická línia je teraz v platnosti. Nikto netuší, či platí Matovičova doktrína vytvárania strategickej osi Bratislava - Budapešť - Moskva alebo bezpečnostná stratégia z dielne ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorej sú strategickými partnermi USA, NATO, EÚ," skritizoval Kmec kroky expremiéra Matoviča.

Slovensko podľa neho stratilo vďaka nekoordinovaným výstupom dobré meno vo svete. Dodal, že Matovič svojimi vystúpeniami na medzinárodných fórach a bilaterálnych návštevách šíril do celého sveta hanbu. Slovenská diplomacia bola podľa Kmeca tak ponížená, že to nemá v dejinách obdobu. Upozornil tiež, že trápiaci sa podnikatelia by práve teraz potrebovali podporu vlády pri umiestňovaní produktov na svetových trhoch.

Peter Kmec
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Pavol Demeš)

15:34 Minister Budaj o záťažiach

K slovu sa dostal aj minister Budaj, ktorý už raz vystúpil a to ešte v piatok. Ťažiskom jeho príspevku boli enviromantálne záťaže, ale aj inšpirácia Rakúskom. Na jeho vystúpenie sa prihlásilo sedem poslancov s faktickou poznámkou. 

15:12 Ďalšie obvinenie z klamstva Šefčíka

Šefčík nebol prítomní v sále, hoci hovoril, že áno. Podľa vyjadrení by to malo byť aj na zázname. Opoziční poslanci demonštrovali, že v sále neboli ani poslanci SaS, ani poslanci Za ludí. Zo Sme rodina tam mali byť na začatí rokovania asi traja zástupcovia. Traja poslanci mali byť aj z vládneho hnutia OĽaNO. Konfliktom na začiatku schôdze, po obedňajšej prestávke, bola neprítomnosť ministrov z vlády. Ich prítomnosť na rokovaní o PVV je pritom povinnosťou. 

14:53 Blcháč o klamstvách Šefčíka

Nezaradení poslanec za mimoparlamentný Hlas-SD Ján Blcháč tvrdí, že vláda tvrdeniami, že to čo z pôvodného dokumentu vyradila zavádza je urobené, zavádza. "Únia miesto Slovenska a ZMOS sa ďalej domáhajú riešenia problémov miest a obcí. Nielen finančných, ale aj kompetenčných," poznamenal tvrdo. 

14:37 Žiadosť o prítomnosť vlády aj od koalície

Poslanci žiadajú aby sa vláda na rokovaní zúčastnila. "Ja tu sedím od rána," poznamenal jeden z koaličných partnerov. Ak ste sa dohodli, že budete ignorovať opozíciu," poznamenal opozičný poslanec Suja s tým, že mali prísť aj poslanci aj ministri. Ukladá im to tak totiž povinnosť. "Prečo nikto nebol prítomný na rokovaní NR SR, kde prerokovávavame PVV?" uhodil na Milanovú poslanec Kéry. "Ani jeden člen vlády nebol prítomný na rokovaní. Nie je hanbou priznať si chybu," pokračoval ďalej. 

Z arogancie obvinil Milanovú aj nezaradení Erik Tomáš z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Reaguje Marek Šefčík s tým, že pani ministerka len trocha meškala. "Máme tu dvoch ministrov a môžeme si pospomínať na to, ako to bolo a vašich vlád," povedal poslanec OĽaNO. 

Parlament o PVV rokuje
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:30 Milanová zastupuje vládu

Rokovanie o programovom vyhlásení vlády bude pokračovať. V sále sa objavila ministerka kultúry Natália Milanová. "Je neprijateľné, aby vláda nemala zastúpenie," poznamenal Blanár s tým, že od Milanovej žiadal vysvetlenie. "Dôvod meškania a neprítomnosti," povedal smerom k ministerke z OĽaNO:

"Nikto z nás by si nedovolil pohŕdať takým orgánom ako je NR SR," poznamenala Milanová s tým, že si váži aj ich čas. Poznamenala, že programové vyhlásenie je dôležitý dokument. Potupu Blanárovi vrátila s tým, že kam ruka siahne, tam je po predchádzajúcich vládach problém. Jej príhovor len málo naznačuje, že by sa bola ochotná ospravedlniť za neprítomnosť a pol hodinové meškanie. Blanár jej vzápätí kontroval: "Za vašu neprítomnosť môže predchádzajúca vláda?" 

14:15 Z vlády opäť ani noha

Blanár (Smer-SD) bol opäť nútení prerušiť schúdzu o ďalších 15 minút. Z ministrov aktuálnej vlády sa op§úť nikto neobjavil. "Je to neslýchané," posťažoval sa s tým, že ak sa ani o 14:30 nič nezmení zvolá poslanecké grémium. 

14:00 Absentujúci členovia vlády

Hoci rokovanie o schvaľovaní PVV malo začať o 14:00, nestalo sa tak. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár vyhlásil 15 minútovú prestávku. 

11:58 Rokovanie bolo prerušené, pokračovať sa bude o 14:00

11: 30 TK Richarda Rašiho k programovému vyhláseniu vlády

Člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD a nezaradení poslanec Richard Raši sa venoval programovému vyhláseniu vlády z pozície lekára. V čom vidí jeho najvážnejšie nedostatky? Dozviete sa vo videu!

TK Richarda Rašiho (Hlas-SD) k programovému vyhláseniu vlády (Zdroj: Ján Zemiar)

11:23 Škandalózny Sputnik

Podľa Juraja Blanára je dôkazom netransparentnosti tejto vlády aj škandalózny nákup ruskej vakcíny. "Zverejnili ju v anglickom jazyku, aby si zmluvu bežný občan nemohol prečítať," poznamenal s tým, že Smer-SD vyčíta, že vláda zneužíva smrť novinára a jeho snúbenice s tým, že vynechali 11 tisíc obetí, ktoré podľa opozície má vláda na triku. 

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:03 Kamenického výpočty

Vláde nezostal nič dlžný aniexminister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický. Ten si vzal na paškál nielen programové vyhlásenie vlády, ale aj Plán obnovy. "Z plánu obnovy sa financie čerpajú ľahšie," poznamenal Kamenický kriticky s tým, že pri reformách treba hovoriť o obsahu. Znepokojuje ho daňová reforma, ktorá by podľa neho mohl zásadne zaťažiť peňaženky občanov.

V transparentnosť tejto vlády neverí, keďže online diskusie nepovažuje za legitímne. "Odignorovali tripartitu, ale aj asociácie zamestnávateľov," poznamenal, že výsledok je zlyhaním bez zapracovania pripomienok. "Všetci odborári povedia, že boli vylúčšný z procesu," poznamenal s tým, že papier znesie všetko. 

Parlament o PVV rokuje
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:19 K slovu sa prihlásil Richter

Exminister Ján Richter za Smer-SD zmenil tému. Od "kecpultu" sa venuje predovšetkým sociálnym otázkam. Uznáva to, čo sa vláde podarilo, ale vyčíta aj veľké nedostatky. "Politicky je podľa neho neprijateľné, že sa opäť sedí k tomu istému dokumentu. "Úplne ste zlyhali," poznamenal s tým, že očakával prosté mea culpa. Richter nevynechal ani zlyhania aktuálneho ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Vyčítal mu aj jeho ideologicky motivované výmeny na vedúcich postoch ministerstva. 

Ján Richter
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

10:03 Výhrady kotlebovcov

Nespokojný je aj Marek Kotleba, ktorý minsitra poprosil o osobitné vybavenie pre jednotlivé zložky. Lynx komando podľa neho len líže smotanu a doplácajú na to policajti v uliciach. Za minsitra a jeho prácu sa postavil jeho stranícky kolega Juraj Krúpa. 

Brífing hnutia OĽANO
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:01 Výčitky opozície a Naka, ako Pošta

Opozícia si berie minsitra na paškál nielen za zatknutie Pčolinského, ale aj za to, že mu chýba vízia do budúcnosti. Naka podľa opozičníkov nie je elitnou jednotkou, ale funguje ako pošta. Mimoriadne sa rozohnil poslanec Suja, ktorý na minsitra v pléne kričal aj po tom, čo mu po dvoch minútach vypli mikrofón. Opozícia reaguje aj tým, že sa Mikulec pomýlil. Označila ho za dyslektika. 

09:57 Vojna medzi políciou a SIS?

Podľa ministra Mikulca je súboj medzi políciou a SiS výmyslom, ktorému sa dlhé roky výnimočne darí. Do budúcnosti vidí cestu  optimalizácii práce policajného zboru. Nevynechal ani byrokraciu, ktorá je problematická a zaťažujúca. Poôcť majú prostriedky z Plánu obnovy. "Som vďačný, e túto časť historického dokumentu ocenili aj neziskové organizácie," poznamenal s tým, že ide o časť o praní špinavých peňazí. S ňou má minister v pláne tvrdo bojovať. 

Na snímke riaditeľ SIS
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

09:45 Mikulec v rozprave o šoku

Minister vnútra Roman Mikulec sa poďakoval všetkým zamestnancom a zložkám rezortu za to, že počas pandémie nezaháľali a všetky úlohy si plnili so cťou. "Bolo to samozrejme spojené s enormným vypätím a nadľudskými výkonmi, to musím úprimne pvoedať," poznamenal Mikulec v pléne.

Podľa minsitra dochádza k plneniu úloh priebežne a je v súlade s vyhlásením vlády. Predošlé vedenie vyžmýkalo rezort do posledného centa. "Chaos bol v mnohých procesoch," poznamenala Mikulec s tým, že po príchode do vedenia ho šokovala chýbajúca výstroj v skladoch nielen pre policajtov, ale aj pre hasičov. Príslušníci si podľa neho museli nakupovať z vlastných financií. Minsiter vnútra vyrátal všetko, čo pre zložky zabezpečil, ale aj ďalšie technické náležitosti, ktoré podľa neho nepatria do 21 storočia. 

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) je presvedčený, že v polícii sa skončila autocenzúra, pričom vyšetrovatelia a policajti môžu pracovať slobodne. Vyhlásil to v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o programovom vyhlásení vlády (PVV). Pripomenul tiež viaceré projekty, ktoré chce v rezorte realizovať. Upozornil na nezodpovedné obstarávania predošlých vedení ministerstva.

 Mikulec vyhlásil, že od jeho nástupu do funkcie mu záležalo, aby policajti a vyšetrovatelia vedeli a cítili, že môžu pracovať slobodne, bez obáv a podľa najlepšieho vedomia a svedomia. "Bolo kľúčové, aby cítili, že majú voľné ruky a že sa im snažíme vytvoriť najlepšie podmienky," povedal minister. Policajti za predošlého vedenia museli podľa Mikulca riešiť, či je vôbec vôľa na vyšetrovanie niektorých vecí. Táto autocenzúra sa podľa Mikulca skončila. Je presvedčený, že obvinenia polície v medializovaných kauzách sú riadne podložené dôkazmi a je to jasný znak toho, že polícia nezabudla pracovať.

09:40 Naď sa chce vyrovnať s minulosťou

Minister obrany považuje za kľúčové vyrovnať sa s minulosťou, aby sme mohli vkročiť do budúcnosti. Reagoval aj na obvinenia zo strany poslanca Mizíka. Armádne financie sú podľa ministra zložitou témou. 

09:34 Pochvala, aj kritika ministra obrany

Vladimíra Marcinková (Za ľudí) ocenila, že minister vždy prízvukuje proatlantické a proeurópske smerovanie. Rovnako uvítala, že za uplynulý rok sa posilnilo aj sociálne zabezpečenie a postavenie žien v armáde. "Konečne sa myslí na vojakov, na ich sociálne zabezpečenie," poznamenal predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Odmieta kritiku opozície v oblasti zahraničnopolitických otázok. Podčiarkol, že obrana by mala byť apolitická.

Poslanci ministrovi Jaroslavovi Naďovi vyčítajú, že v pláne pre rezot mu chýbajú konkrétnejšie riešenie. "Tvoje vyjadrenie si vypočil len jeden "smerák," poznamenal jeho kolega z poslaneckého klubu. Na pretras prišlo aj zadržanie Vladimíra Pčolinského a medzinárodná hanba. Opozíciii pochopiteľne kontrojú koaliční poslanci, najmä z OĽaNO, ktorí Naďavi predovšetkým ďakujú. 

Poslanec NRSR Marek Krajčí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

9:10 Naď o korupčnom pekle

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v pléne Národnej rady (NR) SR vyhlásil, že v rezorte zdedil "korupčné peklo". V diskusii k programovému vyhláseniu vlády skonštatoval, že za uplynulý rok sa vedeniu rezortu obrany podarilo zrušiť množstvo nevýhodných zmlúv. Poukázal aj na to, že v parlamente po rokoch prijali bezpečnostnú aj obrannú stratégiu. Podľa Naďa sa podarilo upevniť pozíciu Slovenska v oblasti zahraničného smerovania. Vyzdvihol profesionalitu Ozbrojených síl (OS) SR a zapojenie vojakov do pomoci v boji s pandémiou nového koronavírusu. Poslancov poprosil o podporu PVV a obrany samotnej. Do budúcna avizoval napríklad predloženie obrannej dohody.

Naď počas svojho vystúpenia zhodnotil uplynulý rok a kritizoval predchádzajúce vlády. Tvrdí, že sa v minulosti vytunelovali Letecké opravovne Trenčín a že sa zbytočne vyhadzovali peniaze pre nevýhodné zmluvy aj v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku. "Neuveriteľné, ako sa kradlo v rezorte obrany," povedal.

Vyzdvihol prijatie obrannej aj bezpečnostnej stratégie, ale aj ďalších plánov a stratégií. Uviedol, že sa mu podarilo dosiahnuť v minulom roku výdavky na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Ocenil i spoluprácu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aj diskusiu medzi rezortom obrany a parlamentom. Poukázal i na posilnenie zastúpenia OS SR v zahraničných misiách a uzavretie medzinárodných dohôd či už s Maďarskom, alebo Poľskom. Vojaci navyše podľa neho profesionálne pomáhali v čase pandémie napríklad s trasovaním kontaktov a transportom pacientov.

Minister obrany Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

      

9:00 Začala so rokovanie Národnej rady

Posledný, a teda 30. deň, kedy vláda mohla predložiť svoje programové vyhlásenie bol v piatok. K slovu sa však dostali najmä minsitri so svojimi víziami, ale aj hodnoteniami uplynulého roka, ktorý bol pomerne turbulentný. Jeho turbulentnosť nespôsobila len pandémia koronavírusu, ale aj koaličné konflitky. 

Poslanci pokračujú v diskusii k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) otvoril druhý rokovací deň 27. schôdze parlamentu. V piatok (30. 4.) vystúpili viacerí ministri, záujem v pondelok ráno prejavil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Písomne prihlásených do diskusie ostáva 17 poslancov. Po nich budú mať členovia snemovne možnosť prihlásiť sa ústne.

PVV má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že "revitalizované" PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už avizovala, že vládu a jej program nepodporí.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Podľa Ústavy SR musí kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

Eduard Heger bezprostredne po
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

 

Viac o téme: ParlamentMinistriPVVHegerova vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu