Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zasa na poslednú chvíľu! Parlament rozhoduje o programovom vyhlásení, Matovič čelí urážkam aj obrovskej chvále

Zľava podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) Zobraziť galériu (22)
Zľava podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - To, čo sa začalo vyčítať v prípade schvaľovania núdzového stavu, pokračuje ďalej! Zlý time manažment nebol poznávacím znamením len Matovičovej vlády, ale zrejme si ho osvojí aj vláda nového premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Schválenie jemne upraveného programového vyhlásenia "novej" vlády si politická špička nechala na posledný deň. Veľkou témou však naďalej zostáva aj Sputnik. Zatiaľ čo koalícia sa zverejnenej zmluvy zastáva, opozícia ju trhá v zuboch!

19:00 Rokovanie je ukončené, pokračovať sa bude v pondelok

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

18:55 Hlas-SD nie je na rokovaní

Peter Pellegrini, ale aj ďalší členovia strany Hlas-SD neboli v rokovacej sále a preto im prepadlo poradie. Podpredseda parlamentu za Smer-SD navrhol skoršie ukončenie schôdze. O 20 minútový výstup požiadal poslanec Mazurek. Rokovanie však o 19tej končí a preto mu výstup nebol umožnený. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

18:20 Minister Korčok potvrdzuje členstvo v EU a NATO

Hodnoteniu náročnosti pandémie sa nevyhol ani minister zahraničných vecí a Európskych záležitosti Ivan Korčok (nom. SaS). Upozornil, že svet je aktuálne nestabilný a kľúčové je podľa neho partnerstvo v rámci EU, ale aj transformácia Ukrajiny. Najbližším partnerom je pre Slovensko stále Česko. "Mali by sme zaistiť bezpečnosť celej Európy," poznamenal smerom k územnej celistvosti Ukrajiny, ktorú Slovensko rešpektuje. Vo V4 budeme podľa Korčoka vystupovať sebavedomejšie a v prospech našich záujmomv.

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/Zuzana Čaputová)

Zita Pleštínska za OĽaNO prejavila s Korčokom súhlas, čo sa týka zahraničnej politiky. Vyzdvihla aj to, že Korčok dal v diplomacii priestor ženám. "Rovnako verím, že sa Vám podarí zvýšiť aj počet Slovákov v európskych inštitúciách. Korčok je zároveň jedným z mála ministrov, ktorým sa ušla z pléna najmä chvála. 

18:00 Prevencia Lengvarského

Práve prevencia chorôb bude pre ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) kľúčovou témou. Alarmujúca je podľa neho aj situácia v školstve, ktoré vychováva zamestnancov zdravotníctva, ale aj platové podmienky. "Je potrebná štandardizácia postupov," poznamenala a dodal, že klesnúť musia aj nadčasy. Personál v zdravotníctve treba nechať odpočívať, ale aj súvisle vzdelávať. "Znovu opakujem plán je podmienený tým, že sieť musíme reštruktaralizovať," zdôraznil an margo výstavby nových nemocníc. Nevynechal ani urgentnú zdravotnú starostlivosť. 

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:35 (Ne)viditeľná ministerka kultúry

Národnej rade sa prihovorila aj ministerka kultúry Natália Milanová OĽaNO s tým, že kultúre rozdelila 5,3 milióna eur. Milanová tvrdí, že pomoc rezortu bola rýchla a adresná. Práve táto ministerka však aktuálne patrí k najviac kritizovaným ministrom. Štyri mesiace na rezorte kultúry pracovali na kultúrnom automate. Dnes zverejnené pravidlá však pre veľa inštitúcií nebudú nápomocné. V exteriéri sa bude môcť na podujatiach zúčastniť len 200 ľudí. "Bola to nesmierne dlhá Odyssea," povedala na margo uzatvorených projektov. Pochválila sa aj online vysielaním, ktoré poskytol portál Návštevník. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa poslankyne OĽaNO Moniky Kozelovej "kultúra nevie rozprávať", poznamenala a zdôraznila, že počas pandémie ministerstvo kultúry nebolo "sexi ani cool". "Verím, že kultúra ako taká dostáva pevnú štruktúru," poznamenala s tým, že chce ministerke za jej prácu poďakovať. Poznamenala, že ua PVV zahlasuje. 

Exministarka kultúry Ľubica Laššáková (vtedy Smer-SD, dnes Hlas-SD) vyčítala Milanovej 0 v Pláne obnovy. "Vieme, že len rekonštrukcia Národného divadla bola nacenená na 100 miliónov," pýtala sa na konto obnovy kultúrnych pamiatok. 

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Na pretras prišla aj skutočnosť, že Milanová nereagovala na odporúčania výboru pre kultúru a médiá, ale aj zahraničných inštitúcií. Tie chceli aby krajinu EU na kultúru venovali 2 % HDP. 

17:00 Kolíková rieši aj pandémiu

Pred poslancov a poslankyne Národnej rady sa postavila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Predstúpila som s konkrétnymi opatreniami," poznamenala Kolíková s tým, že tento rok bol pre justíciu nesmierne ťažký. Dôveryhodnosť sa podľa nej dostala vďaka minulosti na kritický bod. Ľudia podľa nej neveria v súdy a ich spravodlivosť. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

16:40 Šeliga ministra uťal

"Pán minister pri ovečkách by som to ukončil," prerušil Mičovského podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Minister sa rozrečnil natoľko, že ho mladý konzervatívec musel uťať. Mičovského vyjadrenie sa nieslo skôr na emotívnu nôtu. 

Opozícia sa vyjadrila, že Mičovský je v tejto vláde katastrofou. "Ste jeden nempetentný človek," ozvalo sa z pléna. Za ministra sa hanbí aj koaličný poslanec Patrik Linhart so Sme rodina. "Ak by sa vyjadrovala dôvera každému ministrovi zvlášť, vám by som ju nevyslovil," poznamenal tvrdo s tým, že za PVV zahlasuje, ale očakáva ministrovu demisiu. "Nebojovali ste ani za jedno jediné euro z plánu obnovy," zaútočil znova s tým, že minister je hanbou pôdohospodárstva. 

16:21 Lesník politikom

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) uviedol, že sa stal politikom náhodou. Igora Matoviča prirovnal k Václavovi Havlovi. "Takíto ľudia sú svetlami v našich životoch," poznamenal pompézne. 

Opisoval aj vstup do budovy ministerstva pôdohospodárstva a každodennú šedosť. Zdôraznil dôležitosť protikorupčnej jednotky. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:48 Minister životného prostredia o korupcii

O korupcii sa rozprzprával minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Poznamenal, že nová vláda predstupuje pred parlament s energiou na boj. Podľa Budaja zamestnanci novej vlády, ale aj jej ministri, všade narážajú na pozostatky Vladimíra Mečiara, ale aj troch vlád strany Smer-SD. Tematicky pokračoval o klimatickej kríze. Pripomenul, že spoluinicioval fond obnovy, ktorý sa má starať o udržateľnosť. Zdôraznil ukotvenie Slovenska v EU, a to aj na margo parížskej dohody. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:20 Vyhlásenie pre školstvo

Minister školstva Branislav Gröhling argumentuje, že školstvu trvalo len rok nastaviť všetky procesy. Nosnou témou jeho vyhlásenia je závislosť školstva od eurofondov. Minister sa vyjadril, že k úzkej spolupráci dochádza aj s ministerkou Remišovou. "Aby sme vedeli poskytnúť inkluzívne tímy," argumentoval o tom, že na národné projekty išlo viac než 80 miliónov. Majú zaistiť pomocný personál, ale aj logopédov. V rámci základných škôl podporilo ministerstvo viac než 6-tisíc zamestnancov. 

Minister zdravotníctva Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:00 Opozičné útoky na Igora Matoviča

Premiéra Igora Matoviča si podal aj odídenec z ĽSNS Milan Mazurek, ktorý argumentoval najmä pandemickými opatreniami a testovaním. 

"Konečne vystúpil skutočný premiér. Keby ste videli, ako sa zaľúbene na vás pozerala vaša sekretárka - pán Heger," reagoval na Matovičovo vystúpenie Ľuboš Blaha (Smer-SD). Vyhlásil, že táto vláda premenila Slovensko na jeden veľký koncentračný tábor. Expremiéra obvinil, že môže za nedostatok liekov na Slovensku, "zbabraný" nákup Sputnika, vulgarizáciu slovenskej politiky, nárast nenávisti i za to, že ľudia a firmy nedostali štátnu pomoc a podobne.

Poslanec Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Matoviča sa zastal poslanec OĽaNO Tomáš Šudík. Argumentoval tým, že opozícia nabádala verejnosť, aby nerešpektovala nariadenia a ide jej len o to, že má vo väzbách svojich kamarátov.Na margo sumy minutej na ATG testovanie poznamenal, že ľudský život sa vyčísliť nedá. Podobne reagoval aj ďalší poslanec OĽaNO Milan potocký. Ten obvinil opozíciu z toho, že jej jediným cieľom je naháňanie preferencií. Pridala sa aj ďalšia poslankyňa Lucia Drábiková. "Igor nie si štandardný politik, ani OĽaNO nie je štandardná strana," poznamenala s tým, že neštandardná doba si žiada neštandardné riešenia. 

Katarína Hatráková
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:45 Remišová tvrdí, že aktuálna vláda vydrží tri roky

Dôvodom, prečo vládna koalícia prichádza opäť žiadať poslancov Národnej rady (NR) SR o dôveru, je vyvodenie politickej zodpovednosti. Vyhlásila to vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Premiér Eduard Heger (OĽANO) vie podľa nej počúvať a nachádzať kompromis a súdržnosť. "Eduard Heger ukázal, že bude premiérom, ktorý vie počúvať, hľadať konsenzus, ktorý vie nachádzať súdržnosť aj medzi viacerými postojmi, ktoré majú koaliční partneri. To je to, čo Slovensko v tejto situácii potrebuje," vyhlásila Remišová. PVV je podľa nej aktualizované o veci, ktoré sa za rok podarili. Vládu podľa nej ešte čakajú protikorupčné opatrenia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za priority v oblasti justície prípravu nového trestného poriadku, rekodifikáciu súkromného práva, nový občiansky zákon, chce sa venovať aj humanizácii v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody. Za dôležité považuje dokončiť prípravu novej legislatívy súvisiacej s kolúznou väzbou.

Tlačová konferencia strany Za ľudí na tému: Programové vyhlásenie vlády. (Zdroj: Ján Zemiar)
Strana Za ľudí chce presadiť zmenu podoby majetkových priznaní verejných funkcionárov. Dnešné majetkové priznania podľa poslanca Za ľudí Tomáša Lehotského vôbec neodzrkadľujú skutočnosť. Nie je z nich možné určiť, aký má funkcionár reálny majetok, keď do funkcie vstupuje, počas pôsobenia v nej a po odchode. Podľa jeho slov už majú rozpracovanú verziu novej legislatívy v tejto oblasti.

Podľa Juraja Šeligu je  najväčšou výhodou vlády to, že má polícia voľné ruky. "Vyzdvihol by som to, čo sa nám podarilo a to je nový spôsob voľby generálneho a špeciálneho prokurátora," zdôraznil podpredseda parlamentu. Podľa Mareka Hattasa koalícia robí mestá bezpečnejšími, ale aj čistejšími. 

"Ja to vnímam ako útoky, ktoré sú zamerané len na jednu vec" poznamenala Kolíková na margo svojho odvolávania zo strany Smeru-SD. Ich cieľom je podľa ministerky to, aby ustúpila v otázke kolúznej väzby. Vidí za tým návrh poslankyne Vaľovej. Kolíková však krok späť nepripúšťa. 

"Teším sa, že je zverejnená," povedala ministerka Kolíková na margo zmluvy k Sputniku V a skutočnosti, že je od včera zverejnená pre občanov. Podľa kritikov je zmluva nevýhodná v niekoľkých bodoch. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

14:00 Slová expremiéra

Expremiér Igor Matovič (OĽANO) sa ospravedlnil v pléne Národnej rady (NR) SR všetkým, ktorých sa počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády dotkol a ktorí jeho vyjadrenia vnímali ako nenáležité. Hovorí, že ho "do nepríčetna" privádzala ľahostajnosť niektorých voči potrebe ochrany životov a zdravia ľudí. "Verím, že väčšina z vás by konala rovnako," povedal. Počas diskusie k programovému vyhláseniu vlády (PVV) tiež uviedol, že je hrdý na viacerých ministrov a ich prácu. Opätovne kritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za jej vyjadrenia počas pandémie aj opozíciu.

Matovič poznamenal, že ako premiér mal kľúčovú úlohu bojovať s pandémiou nového koronavírusu. Tvrdí, že išlo o boj s ľuďmi, ktorí dávali na prvé miesto slobodu jednotlivca. Poukázal najmä na opozičný Smer-SD a Hlas-SD. Poďakoval sa všetkým, ktorí na prvé miesto postavili zápas za záchranu životov. Prezidentke Čaputovej vyčítal, že za uplynulý rok od nej počul len minimum vyjadrení nabádajúcich ľudí, aby sa chránili a pomohli vláde.

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V diskusii pripomenul aj spory v koalícii a vládnu krízu. Napriek tomu je hrdý na ministrov. Hrdý je na ministerku investícii a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí) za to, ako narába s eurofondami, hoci v zlomovej situácii "stála na opačnej strane". Pochválil aj exministra financií a nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), Milana Krajniaka (Sme rodina) za prácu v rezorte práce, či Jána Budaja (OĽANO) ako šéfa envirorezortu. Ocenil aj "čistky", ktoré z pozície ministra vnútra zabezpečuje Roman Mikulec (OĽANO) tým, že dal slobodu konať kľúčovým ľuďom a vyšetrovateľom. Dodal, že je hrdý aj na ostatných členov vlády, ktorí si, "niekto viac a niekto menej", svoju prácu vykonávajú dobre.
   

13:40 "Čierna ovca" SaS?

Okrem šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) podporia všetci poslanci SaS v pléne Národnej rady (NR) SR programové vyhlásenie vlády (PVV).

Tlačová konferencia strany SaS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:27 Opozícia opäť vytiahla porušenie práv občanov

Nezaradení poslanci a odídenci z ĽSNS sa opäť opreli do núdzového stavu, ktorý podľa nich obmedzuje práva občanov. "Ani jeden z koaličných poslancov sa nedostavil na obhajobu," poznamenal Blanár za Smer-SD na margo toho, že Hegerovi vyčítal, že sa nevyjadil k tomu, aký chaos zapríčinil Igor Matovič. Blanár je nespokojný, že sa súčasný premiér Matovičovi poďakoval. 

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:02 Rozprava v pléne pokračuje

Po obednajšej prestávke, ktorú strany zväčša venujú tlačovým konferenciám, poslanci pokračujú v rokovaniach. S poznámkou sa prihlásil poslanec za opozičný Smer-SD Dušan Jarjabek. "Ministerstvo nedôveruje minsiterstvu," reagoval poslanec s tým, že nosnou témou tejto vlády je nedôvera. "Táto vládna koalícia je založená len a jedine na obyčajnej nenávisti," poznamenal Jarjabek v pléne. 

12:45 Fico nenechal na vláde ani nitku suchú

O slovo sa prihlásila aj opozičná a bývalá premiérska strana Smer-SD na čele s Robertom Ficom. Z úst opozície sa opäť nesie predovšetkým kritika. Kamenický Sulíkovi vyčítal predovšetkým dlhy, ktoré budú musič zaplatiť predovšetkým sociálne slabý. 

Tlačová konferencia strany Smer-SD k programovému vyhláseniu vlády (Zdroj: Ján Zemair)
 

12:30 Richard Sulík zmluvu k Sputniku nečítal

K PVV sa vyjadrila aj koaličná strana SaS. Podľa Richarda Sulíka nie je zmluva k Sputniku dôvodom na odchod z vlády. Minister hospodárstva priznal, že spornú zmluvu k Sputniku nečítal.  Šéf SaS je rád, že oproti roku 2010 sa dokázali v koalícii dohodnúť.

Tlačová konferencia koaličnej strany SaS k programovému vyhláseniu (Zdroj: Ján Zemiar)
"Radšej koniec s hrôzou, ako hrôza bez konca," vyhlásil v pléne počas diskusie k PVV. "Tentokrát sme našli silu, aby sme urobili novú dohodu, aby sme sa dali dokopy a fungovali ďalej," doplnil. Sulík zopakoval, že sa radí medzi kritikov expremiéra Igora Matoviča (OĽANO), no treba mu uznať jeho zásluhy v boji proti korupcii. "Keby Igor Matovič nedostal mandát, keby neprevzal žezlo, tak sa tu kradne, ako sme to tu zažívali celé roky," skonštatoval. Sulík, ktorý je zároveň šéfom rezortu hospodárstva, dúfa, že sa podarí spustiť tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce. Dúfa tiež, že sa podarí pokročiť v národnej vodíkovej stratégii.

11:46 Ostrá kritika Petra Pellegriniho (Hlas-SD)

 Stanovisko k programovému vyhláseniu vlády poskytla aj strana Hlas-SD na čele s expremiérom Petrom Pellegrinim. Ten otvorene nekritizoval len program vlády a to, že podľa opozície nereaguje na aktuálnu pandemickú situáciu, ale nevyhol sa ani Sputniku V. Zmluvu doslova roztrhal v zuboch!

11:20 Jaroslav Naď o zmluve na Sputnik V

Minsiter obrany Jaroslav Naď o zmluve na Sputik V. Pred novinármi priznal, že prekvapený nie je. Ako to myslel sa dozveite vo videu. 

Naď o zmluve na Sputnik veľa nevie, no prekvapený nie je: Podpisovali sa zmluvy, kde obchodné tajomstvo zakazovalo zverejnenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:18 Programové vyhlásenie vlády pohľadom premiéra

Pilierom programového vyhlásenia vlády (PVV) premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) je boj proti korupcii, návrat k zdravým verejným financiám, ako aj podpora rodiny a obnova Slovenska po kríze a znovunaštartovanie ekonomiky.

Premiér počas predloženia programu vlády v pléne Národnej rady (NR) SR poďakoval svojmu predchodcovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), ktorý podľa Hegera "svojím neúnavným bojom proti mafii, korupcii a ľuďom, ktorí zneužívali svoje právomoci a štát využívali na svoje obohacovanie, získal dôveru občanov a bol schopný poraziť Roberta Fica v parlamentných voľbách". Heger vyhlásil, že jeho kabinet bude vládou obnovy a prosperity Slovenska.

Zasa na poslednú chvíľu!
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ambíciou PVV je podľa Hegera naplnenie ďalších cieľov, ktoré si koalícia vytýčila po parlamentných voľbách. Za základný pilier označil boj proti korupcii. "Nulová tolerancia ku korupčnému správaniu je základným predpokladom fungujúcej demokratickej krajiny," vyhlásil pred poslancami. Prioritou je aj návrat k zdravým verejným financiám cez efektívny boj proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí i cez transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

Ďalším pilierom PVV je podpora rodiny. "Naša vláda podporuje a bude podporovať rodinu, pretože fungujúca rodina, ktorá poskytuje istoty svojím všetkým členom, je zárukou budúcnosti Slovenska," vyhlásil Heger s tým, že vláda chce zabezpečiť aj dôstojnú starobu seniorom či väčšiu ochranu pred chudobou. Heger vyhlásil, že počas prvého roka pandémie sa podarilo cielenými opatreniami tlmiť rast nezamestnanosti i pokles kúpnej sily občanov. Predchádzajúce vlády podľa neho nevytvorili počas hospodársky úrodných rokov rezervu na horšie časy, preto sa pokles rozpočtových príjmov a hlavne nárast vydavkov na protipandemické opatrenia premietol do rastu verejného dlhu, ktorý predstavuje pre verejné financie značné riziko.

Predseda vlády SR Eduard
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Premiér tiež ocenil, že za uplynulý rok sa podarilo presadiť reformu justície, prijať novú bezpečnostnú stratégiu, priznať tehotenský príspevok od štvrtého mesiaca tehotenstva či presadiť zrušenie doplatkov za lieky. Podarilo sa podľa neho prijať viac ako 100 opatrení na zníženie byrokracie pre podnikateľov. Hegerova vláda bude podľa jeho slov pokračovať vo vytváraní podmienok na očistu spoločnosti od korupcie či kriminálnych sietí. "Budeme pokračovať v zlepšovaní podnikateľského prostredia, posilníme konkurencieschopnosť priemyslu," dodal. Kabinet chce tiež podporovať investície do ľudského kapitálu i zavádzať motivačné mechanizmy pre súkromný sektor na investície do vedy a výskumu.

Premiér Eduard Heger
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

11:00  Grendel vidí vo výmene premiéra problém

Vynútená výmena premiéra je vážnym zásahom do koaličných vzťahov. Pripustil to  podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v rozprave k programovému vyhláseniu vlády. Vyzdvihol však boj proti korupcii a dodal, že za pokus to stojí.

Poznamenal, že za uplynulý rok zvádzala vláda boj proti korupcii, boj proti pandémii, ale aj tretí boj, ktorý bol podľa jeho slov zbytočný. "To, že sa tu stretávame už po roku a znovu riešime programové vyhlásenie a vyslovenie dôvery vláde, to nespôsobila pandémia. Spôsobili sme si to my sami, a to tým, že sme bojovali s nesprávnym súperom. Bojovali sme sami proti sebe, lebo namiesto ľudí sme sa sústredili na seba," zdôraznil s tým, že myslí koalíciu aj opozíciu.

Vyhlásil, že vynútená výmena premiéra je vážnym zásahom do koaličných vzťahov. "A tváriť sa, že s nadšením ideme vyslovovať dôveru ďalšej vláde, akoby sa nič nestalo, by bolo falošné. Napriek tomu tvrdím, že za pokus to stojí," dodal Grendel. Je totiž presvedčený, že očista spoločnosti od korupcie je do veľkej miery zásluha vlády súčasnej koalície.

Gábor Grendel a Juraj
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:48 Diskusia k PVV v pléne sa začala v posledný možný deň

V Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Zatiaľ sa do nej prihlásilo 18 rečníkov písomne. Záujem vystúpiť v pléne prejavili najmä opoziční poslanci. Okrem prihlásených zákonodarcov sa chcú do diskusie zapojiť aj viacerí ministri a podpredsedovia parlamentu. Vystúpil už aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne.

10:30 Plénum by malo v piatok rokovať do 19.00 h. Podľa odsúhlaseného postupu by malo plénum v pondelok (3. 5.) zasadať až do prerokovania PVV. Následne by mali poslanci hlasovať o dôvere vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Podmienkou na získanie dôvery od NRSR je, aby kabinet podporilo aspoň 76 členov snemovne.

Diskusia k PVV trvala aj v minulosti viac dní. Pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) trvala okolo piatich dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica na premiérskom poste vystriedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. Program vlády kritizovali najmä preto, že sa v ňom po odchode Fica nič nezmenilo ani neaktualizovalo. V roku 2016, keď o dôveru NRSR žiadal Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

10:00 Žiadna zmena nenastala

Na dnešnej schôdzi si poslanci zvolili aj posledného podpredsedu parlamentu. Stal sa ním Milan Laurenčík (SaS) Keďže bol náhradníkom za Richarda Sulíka (SaS), ktorý počas krízy odišiel z funkcie ministra hospodárstva, Laurenčík mu musel v pléne uvoľniť miesto. 

Poslanec Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Viac o téme: ParlamentVládaNRSRProgramové vyhlásenie vládyEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu