Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Dotáciu pre neziskovky v kultúre postihnuté pandémiou dajú vyše 300 subjektom, uviedla Milanová

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Dotácie Ministerstva kultúry (MK) SR pre neziskové organizácie z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ktoré zaznamenali straty v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, pomôžu vyše 300 subjektom v celkovej výške viac ako 5,7 milióna eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámila ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) s tým, že administratívne sa spracúva ešte niekoľko žiadostí.

"Pestrosť žiadateľov ukazuje, že naša výzva zaujala malých i veľkých organizátorov podujatí, celoslovenských i lokálnych hráčov. Pokryli sa všetky druhy umenia," uviedla ministerka. Dotáciu podľa jej slov napríklad získali divadelníci z GUnaGU, La Komika či Radošinského naivného divadla. Organizátori Bielej noci, Febiofestu, Korvengencii, Divadelnej Nitry, Terchovský budzogáň či Hory a mesto.

Dotáciu pre neziskovky v kultúre postihnuté pandémiou dajú vyše 300 subjektom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V Bratislave boli podporení organizátori Dobrého trhu či Majálesu. Taktiež galérie Nedbalka a Umelka. Prevádzkovatelia kultúrnych centier Tabačka v Košiciach či Žilina-Záriečie. "Podporené boli aj hudobné zoskupenia ako Bratislava Hot Serenaders a Kandráčovci, alebo promotéri hudobných skupín Billy Barman, Horkýže Slíže či Adam Ďurica," priblížila šéfka rezortu kultúry.

KORONAVÍRUS Dotáciu pre neziskovky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Výzvu pre občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo pôsobiace v kultúre na kompenzáciu strát v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, vyhlásil rezort kultúry na začiatku marca. O možnosť získať dotáciu vo výške 20.000 až 50.000 eur sa mohli uchádzať neziskové subjekty, ktoré vykázali minimálne 30-percentný medziročný pokles príjmov v kultúrno-kreatívnej činnosti. Ministerstvo prostredníctvom dotácie preplatí 20 percent ročných prevádzkových nákladov a 80 percent medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorých príčinou je pandémia ochorenia COVID-19.

KORONAVÍRUS Dotáciu pre neziskovky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Ministerka avizovala, že v priebehu aktuálneho týždňa bude rezort informovať o ďalšej pomoci, ktorá bude zameraná na fyzické osoby a slobodných umelcov pôsobiacich v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu. Milanová tiež verí, že v stredu by mohlo ministerstvo predstaviť tzv. kultúrny semafor, určujúci pravidlá pre kultúrne podujatia počas pandemickej situácie, umožňujúci reštartovať kultúrne dianie. "Aj v pondelok sa stretávame k tejto téme, uviedla. To, že kultúrny semafor je vo finálnej fáze prípravy," potvrdil minulý týždeň aj hlavný hygienik Ján Mikas.

Viac o téme: PandémiaDotáciaNeziskovkyNatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu