Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Politické strany reagujú na VYHOSTENIE ruských diplomatov: Smer-SD vyzýva vládu, SNS hovorí o nezmyselnej hre

Smer-SD Zobraziť galériu (5)
Smer-SD (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Mimoparlamentnú stranu Hlas-SD prekvapilo rozhodnutie vlády vyhostiť troch ruských diplomatov. SNS hovorí o nezmyselnej hre, obáva sa, ako rozhodnutie ovplyvní možnosť očkovať vakcínou Sputnik V.

"Mrzí nás, že tak vážny akt sa uskutočnil bez informácii parlamentu a slovenská verejnosť nebola informovaná o príčinách tohto závažného zahraničnopolitického rozhodnutia," uvádza sa v stanovisku strany Hlas. Ako podotkli, od začiatku vyjadrovali solidaritu s Českou republikou pri riešení kauzy Vrbětice, ale zároveň zdôrazňovali, že rozhodnutiu slovenskej vlády v tejto záležitosti by mala predchádzať dôsledná diskusia v kontrolných orgánoch Národnej rady SR a následne koordinovaný postup na úrovni Európskej únie.

Tlačová konferencia strany Hlas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SNS tvrdí, že je naivné a hlúpe na základe preukazovania solidárnosti vyhosťovať akýchkoľvek veľvyslancov či pracovníkov ambasád. "Slovenská republika si musí zachovať svoju pozíciu a samozrejme musí byť solidárna s členskými štátmi Európskej únie. Dôležitejšie je však nepodľahnúť priebežným informáciám a počkať si na konečné pozície," uviedla strana v stanovisku. Vďaka vyhosteniu bude podľa SNS ťažko doriešiteľné, aby bol Sputnik V, ktorý ostal na území Slovenskej republiky, poskytnutý na očkovanie.

Politické strany reagujú na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov. Opustiť územie SR musia do siedmich dní. Slovensko tak reaguje na udalosti v Českej republike a po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval vo štvrtkovom vyhlásení.

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov, uviedol premiér (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Smer-SD vyzýva vládu

Opozičná strana Smer-SD vyzýva členov vlády, aby bezodkladne informovali slovenských občanov, na základe čoho boli vyhostení diplomati Ruskej federácie. Podpredseda strany a Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár avizoval, že vysvetlenie budú požadovať aj na mimoriadnom rokovaní Zahraničného výboru NR SR, ktoré chcú iniciovať.

"Strana Smer-SD odmieta spôsob, ktorý dnes predviedli jednostranne nekriticky orientovaní predseda vlády s ministrom zahraničných vecí a ministrom obrany. Svoju dlhodobo prejavovanú rusofóbiu dnes naplno preukázali," skonštatoval Blanár. Poznamenal, že Európska únia doteraz napríklad neprijala žiadne spoločné stanovisko a po Česku sme jediní, kto urobil takýto unáhlený krok. Podľa predsedu strany Roberta Fica sa potvrdilo, že slovenská vláda je vláda amerických agentov.

Remišová tvrdí, že je to jasný odkaz

Vyhostenie troch ruských diplomatov je okrem prejavu solidarity aj jasným odkazom, že nebudeme tolerovať neprípustné aktivity na našom území. V reakcii na vyhostenie to uviedla vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová. Dodala, že Slovensko má záujem o korektné vzťahy s Ruskom, rovnako ako so všetkými krajinami. Informovalo o tom tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Politické strany reagujú na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nemôžeme pripustiť, aby agenti tajných služieb, ktorí sa tvária ako diplomati, porušovali zákony krajín, kde pôsobia. To, čo sa stalo v Českej republike, je absolútne neprípustné a týmto krokom - vyhostením troch ruských diplomatov - vyjadrujeme nielen solidaritu ku krajine, ktorá je nám najbližšia, ale posielame jasný odkaz, že nebudeme tolerovať neprípustné aktivity na našom území," skonštatovala Remišová. Zákony podľa nej musia platiť pre každého rovnako.

Reakcia Čaputovej, Slovensko podporilo Česko

Vyhostením troch ruských diplomatov Slovensko podporilo Českú republiku a zároveň sa dôrazne ohradilo voči takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy. V reakcii na vyhostenie to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Politické strany reagujú na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"S Čechmi sme vždy stáli pri sebe, v dobrom aj zlom. Vyhostením troch členov ruskej diplomatickej misie zo Slovenska sme jednak podporili nášho najbližšieho suseda, partnera a spojenca a zároveň sme sa dôrazne ohradili voči takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy," skonštatovala prezidentka.

Český premiér sa poďakoval za solidárny postoj

Český premiér Andrej Babiš sa vo štvrtok poďakoval Slovensku za solidárny postoj, ktorý prejavilo rozhodnutím vyhostiť troch ruských diplomatov. "Veľmi ďakujeme. Veľmi si vážim toto obrovské gesto a postoj Slovenskej republiky," napísal Babiš na Twitteri.

Český premiér na tejto sociálnej sieti tiež napísal, že hovoril s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou: informoval ju o vážnej situácii v česko-ruských vzťahoch a zároveň ju požiadal o podporu na bilaterálnej úrovni i v rámci EÚ a NATO. Merkelová Babiša ubezpečila, že Nemecko stojí pevne za Českom.

Viac o téme: VyhostenieSNSHlas-SDRuský diplomati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu