Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cyklisti, pozor! Polícia varuje pred zlodejmi: Krádeže bicyklov sa množia, ako im môžete predísť?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Bratislavská polícia upozorňuje na časté krádeže bicyklov, eviduje viaceré prípady v uplynulých dňoch. Upozorňuje preto cyklistov, aby si vždy zabezpečili svoje bicykle a ponúka viaceré rady, ako krádežiam predísť. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.

Polícia zdôraznila, že pri odstavení bicykla na ulici treba použiť vždy bezpečnostný zámok a snažiť sa bicykel pripútať k pevnému bodu, napríklad stĺpu, zábradliu, stojanu. "Ak ste v prítomnosti viacerých cyklistov, dajte prednosť fyzickej prítomnosti jedného z vás pri odstavených uzamknutých bicykloch," doplnila hovorkyňa.

Pri odkladní bicykla v spoločných priestoroch v dome, kde bývate, treba podľa polície dbať na stále uzamknutie týchto priestorov. Aj v týchto priestoroch, rovnako ako na balkóne či v pivnici, radí bicykel zamknúť. 

Cyklisti, pozor! Polícia varuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Polícia tiež odporúča zabezpečiť si kvalitný kovový uzamykací systém. Pri ceste napríklad do obchodu polícia odporúča, aby si ľudia bicykel postavili na také miesto, kam naň z obchodu aspoň občas uvidia. Policajná hovorkyňa zdôraznila, že cenné veci a vybavenie bicykla si treba vždy zobrať so sebou, napr. tachometer, tašky a pod.

Zároveň upozorňuje, aby si ľudia dali pozor a nekupovali bicykle, ktorých sa chce niekto rýchlo a lacno zbaviť. "V prípade, že polícia stotožní u nového vlastníka ukradnutý bicykel, je povinná ho zaistiť," dodala hovorkyňa.

V tejto súvislosti polícia uviedla viaceré prípady krádeží bicyklov za uplynulé dni. V jednom napríklad obvinila z krádeže 40–ročného Jána F. z okresu Malacky. Mal sa vlámať do záhradnej chatky v mestskej časti Rusovce a odcudziť horský bicykel s príslušenstvom. Spôsobil škodu 719 eur a hrozí mu väzenie až na dva roky. V ďalšom prípade zas vyšetrovateľ obvinil dvoch mužov z trestného činu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva. Jozef V. a Marián H. sa mali vlámať do pivnice v bytovom dome na Kukučínovej ulici, vypáčiť vstupné dvere a odcudziť bicykel. Keďže už boli za podobný čin v minulosti potrestaní, hrozí im trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Viac o téme: CyklistiVarovanieBicykleKrádežePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu