Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ivan Mikloš zhodnotil 13 mesiacov vlády: Toto nedopadne dobre! Heger je len Matovičov hovorca

Ivan Mikloš Zobraziť galériu (3)
Ivan Mikloš (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Bývalý minister financií Ivan Mikloš si rozhodne servítku pred ústa nedáva. Vo svojom blogu skritizoval novú vládu na čele s Eduardom Hegerom, ale aj vyjadrenia expremiéra Igora Matoviča.

Igor Matovič nevie zaručiť výhodnosť zmluvy o Sputniku. Diplomatov vynechal zámerne (Zdroj: Ján Zemiar, Maarty)

Mnoho odborníkov sa zhoduje na tom, že základným kameňom úrazu pri problémoch vo vládnej koalícii, je komunikácia súčasného ministra financií Igora Matoviča. "Po vládnej rošáde a výmene stoličiek medzi premiérom a ministrom financií bolo nad slnko jasné, že šanca na nový reštart a na normálne fungovanie vlády (a teda aj na zvládnutie výziev, ktoré pred krajinou stoja) tu bude jedine vtedy, ak Igor Matovič zmení svoje správanie," píše vo svojom blogu exminister financií Ivan Mikloš. 

KORONAVÍRUS Ivan Mikloš dvíha varovný prst: Situácia je vážna, čakajú nás zlé časy!

To sa však podľa Mikloša nestalo, čoho dôkazom bola aj jeho minulotýždňová takmer dvojhodinová tlačová konferencia, ale aj jeho návšteva Moskvy a Budapešti kvôli neregistrovanej vakcíne Sputnik V. 

"Vždy som bol skeptický ohľadom prognózovania budúcnosti, špeciálne v oblasti politického či ekonomického vývoja, teraz si však dovolím tvrdiť, že tu je prognóza jasná a jednoznačná – toto nemôže dopadnúť dobre," tvrdí Mikloš. 

Ivan Mikloš
Zobraziť galériu (3)
Ivan Mikloš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa neho sa to veľmi dobre ukazuje najmä na príprave plánu obnovy, s ktorým práve v týchto dňoch vláda finišuje. O ňom ministerstvo tvrdí, že je kvalitní, s tým ale nesúhlasia hlavní aktéri, ako sú zamestnávatelia, odborári či samosprávy. Podľa Mikloša môžu mať pravdu obidve strany. 

"Pri pláne obnovy totiž ide o reformy a investície a tie sú vždy nielen technickou, ale ešte omnoho viac politickou výzvou. Netreba však pritom zabúdať, že skutočná kvalita akéhokoľvek plánu sa nehodnotí po jeho napísaní, ale po jeho splnení," dodáva Mikloš. 

Zvládne to len jednotná vláda

Exminister tvrdí, že s reformami sme nemuseli čakať na schválenie plánu obnovy v Bruseli, ale vláda mala pripravovať reformy počas prvých 13 mesiacov vládnutia. 

Premiér Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
Premiér Eduard Heger  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

"Výsledky sú veľmi biedne, okrem prvej časti súdnej reformy a čiastkových vylepšení podnikateľského prostredia z dielne ministerstva hospodárstva veľmi nie je o čom písať," myslí si exminister. Avšak veľké množstvo reforiem môže podľa neho zvládnuť len jednotná vláda s premiérom, ktorý môže robiť to, co chce. 

"Teda nie vláda, v ktorej minister financií rieši, čo sa mu zachce a ako sa mu zachce a premiér robí jeho hovorcu," dodal bývalý minister financií.

Viac o téme: VládaIgor MatovičOvan MiklošEduard heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu