Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ivan Mikloš dvíha varovný prst: Situácia je vážna, čakajú nás zlé časy!

Ivan Mikloš hovorí o vážnej situácii Zobraziť galériu (2)
Ivan Mikloš hovorí o vážnej situácii (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Bývalý podpredseda vlády a už dvojnásobný minister financií Ivan Mikloš nevidí situáciu v súvislosti s pandémiou koronavírusu pozitívne. Ako skúsený ekonóm sa predovšetkým vyjadroval k finančným dopadom na krajinu. Podľa neho je dôležité v budúcnosti myslieť na podobné krízy.

Mikloš svoj názor prezentoval na portáli Trend. Z jeho prvotných slov je viac ako zjavné, že situácia je naozaj vážna. "Už dnes vieme, že súčasné obmedzenia, ktoré postihujú najmä živnostníkov a malých a stredných podnikateľov v niektorých sektoroch ekonomiky, budú trvať minimálne týždne, možno aj mesiace," začína svoj komentár Mikloš.

Jednoduchá matematika

Podľa ekonóma je dôležité si spočítať, koľko sú dve a dve. "Logika nepustí. Prijaté nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia epidémie koronavírusu zásadným spôsobom znižujú ich príjmy (čo znižujú), zároveň nemajú tieto subjekty vytvorené dostatočné rezervy (čo nemajú) a neexistuje účinný poistný mechanizmus pre takéto prípady (čo neexistuje)," myslí si bývalý šéf rezortu financií. Dodal tiež, že bez dodatočných a mimoriadnych opatrení zo strany štátu a veriteľov musí nevyhnutne dôjsť k masovým bankrotom subjektov.


KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko má 84 prípadov: Pri nemocniciach stavajú stany, pomáhajú aj vojaci


Štát musí konať

Podľa Mikloša je tiež kľúčové znižovať výdavky niektorých subjektov. "Ak sa pri uvedených okolnostiach a dôvodoch dočasne zásadným spôsobom znížia príjmy určitých skupín ekonomických subjektov, logickým a jediným riešením je rovnako dočasne znížiť ich výdavky, ktoré smerujú štátu a veriteľom, a zároveň prevziať niektoré ich výdavky na plecia štátu," zdôraznil Mikloš, pričom zdôraznil, že tzv. kurzarbeit, ktorý sa aplikuje pri krátkodobých sezónnych výkyvoch, tentoraz nepostačí.

Čím skôr musí nastúpiť nová vláda

Mikloš pripomína, že nová vláda by mala zasadnúť čím skôr, aby bolo možné prijímať podstatné legislatívne zmeny. "Treba urýchliť vytvorenie novej vlády, zvolať čo najskôr nový parlament a zákonmi upraviť tie opatrenia, ktoré sa bez zmeny zákonov nedajú riešiť a sú nevyhnutné na zabránenie systémovej krízy. V žiadnom prípade sa nebude dať vyhnúť zvýšeniu deficitu a dlhu. Problém je v tom, že ak neprijmeme potrebné opatrenia, ktoré pritom nebudú lacné, tak dôsledky nečinnosti alebo nedostatočnej reakcie budú ešte drahšie a rádovo horšie," pokračuje Mikloš.

Ivan Mikloš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Viac o téme: Ivan MiklošKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu