Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rezort zdravotníctva prehodnocuje testovaciu stratégiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva SR aktuálne pracuje na prehodnotení testovacej stratégie. Povedala to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Pripomína, že na niektoré osoby sa povinnosť dať sa testovať už po novom nevzťahuje.

"Komunikujeme napríklad aj so zástupcami zamestnávateľov či ministerstvom školstva vo veci spôsobu testovania na miestach, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí na jednom mieste. Testovanie považujeme za účinnú prevenciu napríklad pri identifikácii pozitívnych na ochorenie COVID-19, ktorí sú bezpríznakoví a ich následné stiahnutie do domácej izolácie a zamedzenie ďalšiemu šíreniu vírusu," povedala.

Pripomenula, že testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného uznesenia vlády a na základe odporučenia Pandemickej komisie vlády SR sa už po novom nebude vzťahovať na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny, teda od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna.

Rovnako to platí pre ľudí, ktorí sú štyri týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Na otázku, prečo sa MZ SR rozhodlo pre to, že v prípade tejto vakcíny nebude testovanie potrebné už po podaní jej prvej dávky, Eliášová odpovedala, že išlo o odborné rozhodnutie a odporučenie Pandemickej komisie vlády SR, ktoré bolo prerokované aj konzíliom odborníkov.

Povinnosť testovania v zmysle platného COVID automatu sa takisto nevzťahuje na ľudí, ktorí boli očkovaní či už mRNA alebo vektorovou vakcínou a uplynulo 14 dní po prvej dávke očkovania a ak táto osoba prekonala za posledných 180 dní ochorenie COVID-19. Hovorkyňa MZ SR informovala, že celkovo sa prvou dávkou vakcíny zaočkovalo už 953.328, druhú dávku očkovacej látky dostalo 345.492 ľudí.

Viac o téme: TestovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu