Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS NCZI vyhovelo príbuzným obetí pandémie, informuje o nich citlivejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

BRATISLAVA – Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyhovelo požiadavke príbuzných a priateľov obetí nového koronavírusu a po novom o nich informuje citlivejšie. Potvrdila to hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.

Ako vysvetlila iniciátorka "Výzvy za zastavenie nehumánneho označovania obetí COVID-19 za bezmenné úmrtia" Lenka Straková, štát aj verejnosť žiadajú, aby sa vyjadrovali o obetiach pandémie s ohľadom na to, že ide o ľudské životy, a nie štatistiky.

Straková si myslí, že hovoriť o zosnulých na ochorenie COVID-19 ako o "úmrtiach" považuje za "cynické a nehumánne". Vysvetlila, že keď médiá či politici opisujú teroristický útok či záplavy, tak hovoria o obetiach a ľudských životoch. "Ale keď ide o naše mamy, otcov, sestry, bratov, dcéry, synov či priateľov, ktorí zomreli v súvislosti s ochorením COVID-19, tak vo veľkej miere používajú označenie úmrtie. A pritom sú to skutočné obete, skutoční ľudia," povedala.

NCZI k uvádzaniu "počtu úmrtí osôb" pristúpilo spoločne s Ministerstvom zdravotníctva SR aj na základe iniciatívy, ozrejmila Bauch. "Veríme, že túto zmenu si osvojí aj verejnosť, ktorá preberá štatistické údaje z NCZI," reagovala Bauch.

Straková dodala, že cieľom iniciatívy nie je samoúčelná hra so slovami, ale celková spoločenská zmena v nazeraní na tisíce obetí. Zdôraznila, že ochorenie COVID-19 má devastujúce následky na tisícky rodín na Slovensku.

Viac o téme: PandémiaInformácieKoronavírusNCZI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu