Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chirana T.Injecta: Tuberkulínová striekačka je najefektívnejšia pre očkovanie proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Scott Heppell)

STARÁ TURÁ - Skúsenosti z vakcinačnej praxe vo viacerých európskych krajinách potvrdzujú, že pokiaľ sa pri očkovaní používajú tuberkulínové striekačky s nulovým mŕtvym bodom, dané očkovacie centrum dokáže očkovať efektívnejšie. Pri používaní takejto striekačky totiž nevzniká žiadny odpad a vakcína je využitá na 100%. Vo svojom stanovisku to uvádza spoločnosť Chirana T.Injecta, ktorá takéto striekačky v Starej Turej vyrába.

„Je tu viacero prípadov z praxe, ktoré hovoria jasnou rečou. Napríklad regulačná autorita Spojeného kráľovstva* v pokynoch pre vakcinačný postup jasne uvádza, že vakcinačné centrá majú očkovať tak, aby využili maximum dodanej vakcíny. V praxi to znamená, že majú používať striekačky s nulovým mŕtvym bodom, kedy nevzniká žiadny odpad,“ povedal generálny riaditeľ Chirana T.Injecta Teodor Lysák a dodal, že podobné skúsenosti nedávno verejne odprezentoval hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay, ktorý riadi očkovanie na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.

„Je to jednoduchá matematika. Pokiaľ je nedostatok vakcín – a to je – je jasné, že treba používať také striekačky, pri aplikácii ktorých odpad nevzniká a vakcína sa tak využije na 100%. A je jedno o koľko percent viac ľudí takto zaočkujeme, pretože každá dávka, ktorú takto ušetríme, môže znamenať zachránený život,“ zdôraznil Teodor Lysák a dodal, že sú príklady, kedy používaním tuberkulínových striekačiek s nulovým mŕtvym priestorom dokázali vakcinačné centrá ušetriť 20 a dokonca až 30% vakcíny, ktorá sa tak dostala ďalším ľuďom.

Chirana T.Injecta dodáva striekačky aj pre slovenský vakcinačný program. Štát si doteraz objednal a prevzal 2 016 000 trojdielnych 1 ml. tuberkulínových striekačiek a rovnaký počet klasických dvojdielnych 2 ml. striekačiek. Objednaných má ešte 4 992 000 tuberkulínových a 1 624 000 klasických dvojdielnych striekačiek.

Chirana T.Injecta dodáva striekačky do viacerých európskych krajín a pracuje v plnej prevádzka 24 hodín denne a 7 dní v týždni.

„Ukazuje sa, že využívanie najkvalitnejších injekčných striekačiek, ktorých cena je v porovnaní s cenou samotnej vakcíny zanedbateľná je najlepším riešením pre efektívny vakcinačný program, pričom je v zásade jedno, akou vakcínou sa v danom centre očkuje. Kľúčové je totiž to, že takto dokážeme využiť vakcínu na 100%,“ povedal na záver Teodor Lysák.

Viac o téme: StriekačkaPandémiaKoronavírusChirana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu