Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Čaputová hasí medzinárodný škandál so Sputnikom: Od Lengvarského chce sprístupnenie zmluvy!

Zuzana Baťová a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (6)
Zuzana Baťová a Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Do inštitúcie na kontrolu vakcín dnes prichádza mimoriadne dôležitá návšteva. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý aktuálne rozhoduje aj o ruskej vakcíne Sputnik V navštívi prezidentka Zuzana Čaputová. Robí tak po tom, ako minister financií a expremiér Igor Matovič kritizoval spomínanú inštitúciu. Vyhlásil tiež, že ich stanoviská spôsobil hnev ruskej strany kvôli Sputniku V.

VIDEO Vyjadrenie prezidentky po návšteve ŠÚKL-u a SAV:

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje slová Matoviča na adresu vedcov za neprimerané a nesprávne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 15:07

ŠÚKL medzičasom zaslal sľubovanú tlačovú správu. "Dnes sme v štátnom ústave privítali prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú, ktorá svojou prítomnosťou chcela vyjadriť symbolickú podporu našim odborníkom. Ako povedala riaditeľka štátneho ústavu Zuzana Baťová, za osem rokov jej pôsobenia ŠÚKL nenavštívil žiaden minister či ministerka zdravotníctva, ani iný vysoký štátny predstaviteľ. O to viac si váži, že prvá takáto návšteva prišla zo strany pani prezidentky," píše sa v tlačovej správe štátneho úradu.

KORONAVÍRUS Čaputová hasí medzinárodný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Príchod pani prezidentky vraj dáva ŠÚKL-u nádej a vieru v to, že štát oceňuje ich prácu a rozhodnutia smerujúce len k tomu, aby lieky uvádzané na trh a používané občanmi Slovenskej republiky spĺňali prísne kritériá na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. "Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska," uzavreli.

Aktualizované 14:46

Prezidentka sa zajtra stretne s ministrom zdravotníctva a tiež chce rokovať s premiérom Hegerom na otázky, ktoré stále odpovede nemajú. "Stále nie je zrejmé, čo bude predmetom posudzovania v Maďarsku," hovorí Čaputová s tým, že cesta Matoviča do zahraničia vyvoláva viac otázok ako odpovedí. Prezidentka ráno požiadala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o sprístupnenie zmluvy nákupu ruského Sputnika. 

Aktualizované 14:44

Čaputová dnes navštívila spomínané inštitúcie. "Predovšetkým preto, aby som im vyjadrila podporu. Mrzia ma vyjadrenia ministra financií, ktoré považujem za absolútne neprimerané a nesprávne. Akékoľvek slová, ktoré nie sú založené na pravde, oslabujú dôveru pre tieto inštitúcie," povedala Čaputová na záverečnom brífingu. "Nesúhlasím, aby bola téma Sputnika zneužívaná na polarizáciu Slovenska," pokračuje Čaputová. Doterajšie testy na slovenskom území podľa nej zatiaľ svedčia v prospech vakcíny Sputnik.

Aktualizované 14:06

Prezidentka prichádza do Biomedicínskeho centra v SAV.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes prišla aj do Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:49

Baťová nechcela prezrádzať detaily po stretnutí s prezidentkou. "Rozprávali sme sa o aktuálnej situácii," len stručne skonštatovala šéfka Baťová. Úrad však pre novinárov prisľúbil tlačovú správu.

Vyhlásenie šéfky ŠÚKL-u Zuzany Baťovej po návšteve prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:43

Čaputová odchádza z budovy ŠÚKL-u a zrejme bude nasledovať návšteva centra v SAV.

Prezidentka Čaputová odchádza zo ŠÚKL-u (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:06

Prezidentka prichádza na návštevu ŠÚKL-u, kde ju víta šéfka úradu Zuzana Baťová.

KORONAVÍRUS Čaputová hasí medzinárodný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

VIDEO Zuzana Čaputová prišla na návštevu ŠÚKL-u:

Prezidentka Zuzana Čaputová prišla na návštevu ŠÚKLu a stretla sa so Zuzanou Baťovou (Zdroj: Topky/Maarty)

Baťová na úvod privítala Čaputovú na pôde ŠÚKL-u s tým, že za posledné obdobie ide o jediného štátneho predstaviteľa, ktorý inštitúciu navštívil, a to aj na úrovni ministrov. "Veľmi si to vážime," doplnila prezidentke Baťová.

Čaputová má dnes na programe aj návštevu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

Biomedicínske centrum SAV
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

Konzílium odborníkov znepokojili slová Igora Matoviča

Konzílium odborníkov vážne znepokojili vyjadrenia, ktoré osočujú a znevažujú prácu niektorých štátnych a vedeckých inštitúcií. "Hanlivé vyjadrenia presahujú hranicu tolerancie, ktorá sa v slušnej spoločnosti akceptuje ako norma správania," upozornilo konzílium v súvislosti s výrokmi expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyslovenými v kauze verifikácie ruskej vakcíny Sputnik V.

Matovič potvrdil, že bol v Rusku bojovať za Sputnik, dnes smeruje za Orbánom do Maďarska (Zdroj: Topky/Maarty)

Odborná rada upozornila, že podobné výroky znižujú dôveryhodnosť vedeckých a odborných inštitúcií na domácej i medzinárodnej pôde. "Pritom sú to práve ony, ktoré sa dlhodobo snažia navrhovať dôkazmi a skúsenosťami podložené apolitické riešenia a komunikovať na úrovni," dodáva konzílium.

Práve dobre zvolenú, nenásilnú a neútočnú komunikáciu považuje konzílium za kľúčovú pre udržanie motivácie ľudí dodržiavať odporúčania i pre vnímanie toho, že pandémia je koordinovaná nielen politickým, ale najmä odborným prístupom. "Pandémia je dlhotrvajúcou krízou, jej skoré zvládnutie si vyžaduje vzájomnú úctu, rešpekt a konštruktívnu spoluprácu," zdôrazňujú odborníci.

VIDEO Posledný tlačový brífing Zuzany Baťovej:

Jana Bittó Cigániková a šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová reagujú na aktuálne dianie okolo Sputnika (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rusov nahnevali stanoviská ŠÚKL, povedal minister Matovič

Súčasný minister financií a bývalý predseda vlády Matovič v súvislosti s rokovaním o Sputniku V naznačil, že slovenské inštitúcie – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) i Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) svojím postupom zapríčinili hnev ruskej strany, ktorá chce zakúpené vakcíny vrátiť. Matovič povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

Tlačová beseda ministra financií
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. BMC SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Matoviča o verejné ospravedlnenie za poškodenie mena BMC SAV a poníženie práce vedcov, a to mimoriadne nevhodným spôsobom. Vedcov a štátnych inštitúcií sa zastal aj hlavný hygienik SR Ján Mikas. Aj on považuje Matovičove vyjadrenia za neadekvátne. V rozhovore pre denník SME vyjadril presvedčenie, že ŠÚKL postupoval správne a urobil v rámci svojich kompetencií a možností maximum.

Viac o téme: Návšteva KoronavírusŠÚKLZuzana ČaputováZuzana BaťováŠtátny ústav na kontrolu liečiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu