Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krajský súd v Trnave ešte nemohol rozhodnúť o prepustení Matíka

(Zdroj: Foto: TASR)

TRNAVA - Krajský súd v Trnave (KS) ešte nemohol rozhodnúť vo veci konateľa skrachovaných nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest Františka Matíka, ktorého Okresný súd (OS) v Trnave 1. marca podmienečne prepustil z väzenia na slobodu. Informovala o tom hovorkyňa KS v Trnave Jana Kondákorová.

"Súdny spis v predmetnej trestnej veci sa nachádza na OS Trnava, ktorý vykonáva potrebné procesné úkony, a nebol zatiaľ predložený odvolaciemu súdu. Z tohto dôvodu nebol nariadený termín zasadnutia na KS v Trnave," vysvetlila hovorkyňa.

OS Trnava 1. marca prepustil Matíka na slobodu a určil mu skúšobnú dobu v trvaní siedmich rokov s probačným dohľadom vo výmere troch rokov. Súd nariadil odsúdenému kontrolu technickými pomôckami, a to zariadením na kontrolu prítomnosti. Uznesenie súdu nebolo právoplatné, prokurátor podal proti nemu sťažnosť.

Matík je posledným z trojice odsúdených konateľov skrachovaných nebankoviek. Bývalým Špeciálnym súdom (ŠS) bol odsúdený na 11,5-ročné väzenie v januári 2007. Na trest nastúpil až v roku 2016. Dlhé roky bol na úteku. Podarilo sa ho zadržať koncom januára 2015 s falošnými dokladmi v Srbsku. Po roku ho prepravili letecky na Slovensko.

Spoločne s Matíkom ŠS odsúdil ďalších konateľov Mariána Šebeščáka a Vladimíra Fruniho. Šebeščáka odsúdili ŠS a Najvyšší súd (NS) SR na sedem rokov odňatia slobody, keďže spolupracoval, Fruniho a Matíka na 11,5 roka. Fruniho a Šebeščáka predtým v roku 2002 vydali na Slovensko chorvátske úrady.

Viac o téme: PrepustenieNebankovkyFrantišek MatíkKrajský súd v Trnave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu