Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Drsná reakcia Mikasa: Z úst Matoviča je to neadekvátne! Hlavný hygienik stojí za šéfkou ŠÚKL-u

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Na slová ministra financií Igora Matoviča zareagoval aj hlavný hygienik Ján Mikas. Hlavný hygenik stojí za vyjadreniami šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečív. Podľa neho je Matovičovo vyjadrenie neadekvátne.

Hlavný hygienik Ján Mikas stojí za šéfkou ŠÚKL Zuzanou Baťovou a jej úradom pri posudku ruskej vakcíny Spuntik V. ŠÚKL včera vydal stanovisko, podľa ktorého im výrobca ruskej vakcíny nedodal takmer 80 percent dát a tak vakcínu nemôžu odporučiť ani zaujať stanovisko o bezpečnosti pre ľudí. 


VIDEO Tlačovka Matoviča ku Sputniku sa zmenila na ŠKANDÁL: Nechutné divadlo a úder novinárom!


Z úst vysokého predstaviteľa štátu je to neadekvátne

"Je to neadekvátne vyjadrenie z úst vysokého predstaviteľa štátu. Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí. Štátny ústav na kontrolu liečív urobil vzhľadom na svoje obmedzené možnosti maximum, aby získal o Sputniku V čo najviac informácií a mohol sa zodpovedne vyjadriť," povedal pre SME Mikas.

Matovič potvrdil, že bol v Rusku bojovať za Sputnik, dnes smeruje za Orbánom do Maďarska (Zdroj: Topky/Maarty)

Gratulujem, idioti

Minister financií včera na sociálnej sieti poslal odborníkom z ústavu drsný odkaz. "Keď sme priviezli Sputnik V na košické letisko, navreli im z nenávisti oči krvou. Spustili svoju geopolitickú špinavú hru proti “hybridnej zbrani” Ruska ... a bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci," napísal. 

KORONAVÍRUS Drsná reakcia Mikasa:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

"Gratulujem, idioti! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské," dodal s tým, že viac informácií poskytne na tlačovke. Dnes však mal iba vyhlásenie a pred novinármi ušiel a na otázky neodpovedá aj naďalej. Včera bol kvôli Sputniku v Rusku, čaká ho aj rokovanie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. 

Mikasa takéto slová mrzia

"Mrzia ma takéto urážlivé slová. Som presvedčený, že ľudia zo Štátneho ústavu na kontrolu liečív, vrátane pani riaditeľky spravili maximum. Cítim s nimi spolupatričnosť," dodal hlavný hygienik. Ruská strana vypovedala so Slovenskom zmluvu a požiadala o vrátenie 200-tisíc dávok už dodaných vakcín Sputnik V. Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete, povedal dnes Matovič. 


Prečítajte si celé STANOVISKO ŠÚKL-u


ŠÚKL tento týždeň informoval, že mu výrobca Sputnika V približne nedodal 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Šéfka ústavu Zuzana Baťová spresnila, že prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili nedostatok a nekonzistentnosť údajov. ŠÚKL zároveň deklaruje, že nebol nikým zodpovedným za dovoz ruskej vakcíny upozornený na to, že by malo testovanie v Slovenskej akadémii vied (SAV) údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Ústav poznamenal, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ, pričom vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu.

Viac o téme: Igor MatovičKoronavírusŠÚKLJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu