Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z peňazí Nadácie Gašparovičovej zriadili JIS na gynekológii

Riaditeľka FN v Prešove Monika Pažinková, primár kardiocentra Ján Kmec a prvá dáma Silvia Gašparovičová počas prehliadky priestorov.
Riaditeľka FN v Prešove Monika Pažinková, primár kardiocentra Ján Kmec a prvá dáma Silvia Gašparovičová počas prehliadky priestorov. (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Na novozriadenej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) Kliniky gynekológie a pôrodníctva Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove dnes prestrihla pásku manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová.

Na zriadenie jednotky prispela Nadácia Silvie Gašparovičovej vyše 900 tis. Sk. Na brífingu Gašparovičová uviedla, že z nadačných fondov sa rozhodli podporiť projekt, ktorý pomôže hlavne pacientkam s vážnymi diagnózami, ale súčasne uľahčí aj prácu lekárom.

Ako informoval prednosta kliniky gynekológie a pôrodníctva Jozef Adam, pracovisko JIS je určené pre pacientky po onkologicko-gynekologických operáciách. Na novom pracovisku sú štyri polohovateľné postele s matracmi proti preležaninám. Pri každom lôžku sú prístroje, ktoré monitorujú celkový stav pacientky. Ide o najmodernejšiu techniku na trhu, službukonajúca sestra môže sledovať vo vedľajšej miestnosti všetky pacientky naraz, program umožňuje sledovať zistené výsledky spätne 96 hodín. Prístroje majú takmer štvordňovú pamäť.

Silvia Gašparovičová si v prešovskej nemocnici prezrela aj zrekonštruované pracovisko Kardiocentra jednotky invazívnej kardiológie, kde za 50 mil. Sk prestavali priestory a vybavili pracovisko novou technikou. Kardiocentrum bolo financované z kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu a bude slúžiť pre celý Prešovský kraj. Ako uviedla riaditeľka prešovskej nemocnice Monika Pažinková, zámerom FNsP je rozvíjať intervenčnú kardiológiu a toto pracovisko bolo zaradené do siete kardiocentier v rámci SR.

Najbližšie plánuje Silvia Gašparovičová z nadačných peňazí podporiť detskú onkológiu v Košiciach, malo by ísť o diagnostický prístroj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu