Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Chcete vedieť, kedy konečne dostanete vakcínu? Táto kalkulačka vám to vyráta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Scott Heppell)

BRATISLAVA - Slovensko stále bojuje s koronavírusom. I keď posledné hodnoty dávajú nádej na zlepšenie situácie, stále to nie je ideálne. Jediné, čo môže koronavírus výrazne potlačiť, je očkovanie.

Očkovanie na Slovensku ide pomaly a pre jednotlivca sa tak natíska otázka: Kedy dôjdem na rad? Teraz je na webe kalkulačka, ktorá vám umožní zistiť, kedy sa konečne dočkáte vytúženej vakcíny.

Zastupujúci minister zdravotníctva Heger o takzvanej čakárni na očkovanie

Zastupujúci minister zdravotníctva Heger o takzvanej čakárni na očkovanie (Zdroj: Topky/ Maarty)

Ako sa píše na stránke omnicalculator.com, kde sa spomínaná kalkulačka nachádza, vytvorili túto aplikáciu, ktorá by vám zodpovie nasledujúce otázky:

Ako ďaleko máme do konca?

Kto bude prvý na rade na vakcínu?

Kedy pravdepodobne dostanete vakcínu vy?

Kalkulačka radu na vakcínu pre Slovenskú republiku odhaduje koľko ľudí čaká v rade na vakcínu proti COVID-19 na Slovensku. Zistí tiež, akú dobu budete čakať na vakcínu vy a kedy pravdepodobne budete môcť dostať prvú dávku.

Ako používať kalkulačku?

Stačí, ak budete postupovať podľa tohto dotazníku:

1. Musíte zadať svoj vek v rokoch (od 18 do 120)

2. Odpovedzte na otázku, či ste tehotná. Pre túto skupinu ešte nebola vakcína preskúmaná a preto je očkovanie vhodné prebrať s vašim lekárom

3. Ste zdravotnícky pracovník/zdravotnícka pracovníčka alebo študent/študentka prichádzajúci do kontaktu s pacientom? Táto skupina je viac vystavená riziku kontaktu s vírusom.

4. Pracujete v správe alebo službách pre nemocnicu? Aj vy sa vystavujete riziku nakazenia.

5. Poskytujete duchovnú službu pre pacientov s ochorením COVID-19?

6. Pracovník mobilného odberového miesta? Tiež ste vystavený zvýšenému riziku nákazy

7. Ste pracovník v oblastí sociálnych služieb a pracujete v marginalizovaných rómskych komunitách alebo vykonávate pracovné činnosti pre ľudí bez domova?

8. Ste príslušník Ozbrojených síl Slovenskej republiky? Pomáhate pri testovaní obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 a na pomoc v zdravotníckom zariadení? Aj vy ste zaradený do prednostného očkovania

9. Ste príslušník/príslušníčka Policajného zboru alebo príslušník/príslušníčka Hasičského a záchranného zboru vyčlenení pre mobilné odberové miesta vykonávajúce testovanie a na pomoc v zdravotníckom zariadení?

VIDEO Chcete vedieť, kedy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aké informácie dostanete?

Po zadaní všetkých údajov sa vám na obrazovke objaví odhadovaný minimálny a maximálny počet ľudí v rade na vakcínu pred Vami. To však nie je všetko. Ukáže sa vám aj to, koľko času môže trvať získanie oboch dávok očkovania a tým aj získanie plnej ochrany. Kalkulačka vychádza z údajov: ukazovateľa 1. dávky vakcíny - 108 987 (posledná aktualizácia 31.3.21) a pôvodnej ochoty dať sa zaočkovať - 58 percent.

Viac o téme: ČakanieKoronavírusOčkovanie kalkulačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu