Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vo verejnej doprave sa neodporúča jesť, piť a rozprávať sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pri preprave verejnou dopravou sa neodporúča jesť, piť a rozprávať sa medzi spolucestujúcimi, ktorí spolu nežijú v jednej domácnosti. Pripomenula to Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Cesty mimo bydliska sa odporúčajú podnikať len v nevyhnutných prípadoch. "Ak je to možné, cestovné lístky si zabezpečte vopred, v prípade pravidelných ciest využívajte predplatné lístky. Ak je nevyhnutné kupovať si lístok u vodiča, využite bezkontaktnú platbu, ak to dopravca umožňuje," uviedla Račková.

ÚVZ ľuďom odporúča cestovať v čase mimo špičky. Na zastávkach je vhodné udržovať čo najväčší odstup od ostatných ľudí. V uzavretých priestoroch autobusových a železničných staníc je podľa ÚVZ dôležité sa zdržiavať len na nevyhnutný čas. "Nezabúdajte, že vo vozidlách verejnej dopravy je povinné nosenie respirátora, čiže v MHD, ale aj v prímestských a diaľkových autobusoch a vo vlakoch. Snažte sa čo najmenej dotýkať povrchov vnútri vozidiel. Usádzajte sa čo najďalej od iných pasažierov," vymenovala Račková.

Nie je vhodné rozprávať sa so spolucestujúcimi, ktorí spolu nežijú v spoločnej domácnosti. Odporúčané je tiež minimalizovať čas strávený v MHD. "Najmä na kratších vzdialenostiach nejedzte a nepite. V prípade dlhších ciest si pred občerstvením vydezinfikujte ruky. Respirátor si nasaďte ihneď potom, ako dojete či dopijete," dodala Račková.

Viac o téme: OpatreniaAutobusMHDKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu