Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najvyšší súd rozhodoval o Zoroslavovi Kollárovi aj o Pčolinskom: Definitívny verdikt!

Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd Zobraziť galériu (2)
Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Exriaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský bude definitívne stíhaný väzobne. Roozhodol o tom Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí. Súd rozhodoval aj o podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi.

Vladimír Pčolinský sa vzdáva funkcie riaditeľa SIS, oznámila to jeho advokátka (Zdroj: Ján Zemiar)

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR v pondelok na svojom neverejnom zasadnutí.

"Senát 2T na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Ing. Vladimíra P. PhD. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu zo 14. marca 2021, sp. zn. 1Tp/13/2021 rozhodol tak, že napadnuté uznesenie zrušil a sám rozhodol o vzatí obvineného Ing. Vladimíra P. PhD. do väzby z dôvodu podľa § 71 ods. 1 písm. b) Trestného poriadku," informovala hovorkyňa NR SR Alexandra VaŽanová.

Pčolinského usvedčuje jeho námestník: Úplatok 40-tisíc eur v gumičke! Exriaditeľ SIS dostal anonymný list

"Rozdielne oproti prvostupňovému rozhodnutiu nezistil dôvody preventívnej väzby podľa § 71 ods. 1 písm. c) Trestného poriadku. Súčasne rozhodol o zamietnutí žiadosti obvineného Ing. Vladimíra P. PhD. o nahradenie väzby prevzatím záruky za ďalšie správanie obvineného dôveryhodnými osobami , písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj peňažnou zárukou," dodala hovorkyňa.

Exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského stíhajú pre podozrenia z korupcie, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. O jeho väzbe rozhodol 14. marca sudca špecializovaného súdu Ján Buvala a umiestnil ho do väznice v Leopoldove.

Vo väzbe ostáva aj Kollár

Podnikateľ Zoroslav Kollár, ktorý bol zadržaný v rámci minuloročnej policajnej akcie Víchrica, bude naďalej stíhaný väzobne. Najvyšší súd SR zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý Kollára z väzby prepustil. 

"Najvyšší súd SR pri konštatovaní dôvodov kolúznej a preventívnej väzby podľa § 71 ods. 1 písm. b) a c) Tr. por. sám rozhodol tak, že žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu zamietol a väzbu obvineného nenahradil žiadnym z navrhovaných spôsobov," ozrejmila Važanová. 

NAKA spustila akciu VÍCHRICA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zoroslav Kollár bol je väzbe od posledného októbrového dňa minulého roka. Do väzby ho zobral vtedy ŠTS v Pezinku spoločne s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu SR Jarmilou Urbancovou a expredsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom. Dôvodom väzobného stíhania trojice obvinenej z prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, bola obava z možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba.

Následne v prvej polovici novembra 2020 Najvyšší súd SR zamietol ich sťažnosti voči väzobnému stíhaniu. Vyhovel zároveň návrhu prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry a rozšíril dôvody väzby o väzbu preventívnu. Trojicu zadržala NAKA 28. októbra v rámci akcie Víchrica.

Viac o téme: RozhodnutieVäzbaSúd Zoroslav KollárVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu