Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obvinení v najnovšej kauze budú stíhaní: Jeden väzobne, druhý na slobode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Jozef K., spoluobvinený s podnikateľom a konkurzným právnikom Zoroslavom K. v najnovšej korupčnej kauze, bude stíhaný väzobne a ďalší spoluobvinený Gabriel B. bude stíhaný na slobode. Rozhodol o tom vo štvrtok večer sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol o vzatí do väzby obvineného J. K. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Sudca nenahradil väzbu obvineného dohľadom probačného a mediačného úradníka," priblížila hovorkyňa. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Sudca rozhodoval o dvojici od 9.00 h.

"Sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného G. B. zo zadržania na slobodu. Sudca väzbu obvineného nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, písomným sľubom obvineného ako aj zloženou peňažnou zárukou vo výške 30.000 eur. Sudca obvinenému uložil aj primerané povinnosti a obmedzenia. Rozhodnutie je právoplatné," dodala na margo druhého obvineného Kudjáková.

Obaja sú obvinení z podplácania. Spolu s nimi je v kauze obvinený aj podnikateľ Tomáš R., Zoroslav K. a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovít M. Skupina je obvinená z korupčných trestných činov v súvislosti s ilegálnou výrobou cigariet. V júli 2019 mali prostredníctvom štvrtej osoby v jednom byte v Bratislave a v reštaurácii prostredníctvom Tomáša R. a Zoroslava K. odovzdávať úplatky Ľudovítovi M. Ten ich mal včas varovať o prípadnom zásahu proti výrobe ilegálnych cigariet a ich pašovaniu. Úplatky sa mali pohybovať vo výške od 10.000 do 150.000 eur mesačne.

Po Tomášovi R. v pondelok (22. 3.) pôvodne polícia vyhlásila pátranie. Podľa informácií TV Markíza sa však polícii už prihlásil s tým, že je po prekonaní ochorenia COVID-19. V minulosti bol spájaný s bratislavskou zločineckou skupinou piťovci a jeho meno figurovalo na tzv. mafiánskych zoznamoch.

Gabriela B. zase v minulosti spájali so zločineckou skupinou sátorovcov. Gang má na svedomí najmenej 80 ľudských životov. Zoroslav K. je stále vo väzbe, keď bol minulý rok v októbri zadržaný počas akcie Víchrica. Obvinený je zo zasahovania do nezávislosti súdov. Od 12. marca čelí aj obvineniu, že poskytol bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) a námestníkovi SIS úplatok, aby ho nesledovali.

Viac o téme: ŠTSJozef K.Zoroslav K.Gabriel B.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu