Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najšialenejšie HOAXY o sčítaní: Najskôr vás zrátajú a potom... Z konšpiračných teórií sa zastavuje rozum

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Popelka, Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská dezinformačná scéna využíva vo svoj prospech nielen pandémiu nového koronavírusu, ale aj práve prebiehajúce sčítanie obyvateľstva. Podľa konšpirátorov sa "rátame" len kvôli tomu, aby nám vpichli smrtiacu vakcínu, či aby do našich domácností nasťahovali nelegálnych migrantov.

Aktuálne prebiehajúce sčítanie obyvateľstva si vzali do parády konšpirátori. Tí neveria, že sa sčítavame kvôli získaniu údajov o stave spoločnosti v oblasti súčasného pobytu, rodinného stavu, vzdelania, zamestnania, národnosti a náboženstva.

VIDEO Doba hoaxov a strachu: Slovákov trápia obavy z testovania

Doba hoaxov a strachu: Slovákov trápia obavy z testovania, nepravda ako náplasť na neistotu (Zdroj: Topky/Maarty)

Čítajte aj: Marta podpálila respirátor a rozšírila HOAX! Odborníci upokojujú

Na slovenskej dezinformačnej scéne tvrdia, že sa sčítavame preto, aby nám domov mohli nasťahovať utečencov. Odznel aj hoax, že vás po sčítaní zaočkujú smrtiacou vakcínou, aby boli farmaceutické firmy spokojné. Realita je, samozrejme, niekde úplne inde. Sčítanie obyvateľstva nie je žiadnou novinkou a má svoj význam a históriu.

Bujná fantázia hoaxerov

Zmesku najšialenejších konšpirácií o sčítaní obyvateľstva zverejnila polícia bojujúca proti hoaxom na svojej sociálnej sieti. Budete sa chytať za hlavu. „Potrebujú vedieť, koľko máte neobývaných nehnuteľností, napríklad chát, zdedených domov, chalúp, koľko máte voľných izieb, to sa týka hlave dôchodcov, ktorí žijú vo veľkých domoch, čo si postavili za zlého socializmu. Aby vedeli, kde môžu ubytovať utečencov, lebo oni s tým neprestali. Bude to pokračovať. Majú svoj plán. Ak sa nepostavíte na odpor, zotročia vás a nepotrebných povraždia. Napríklad starých, chorých...“ napísal Róbert.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Andrea. „Aby vedeli, koľko nám môžu nasťahovať migrantov do barakov,“ uviedla. Zakonšpirovali si aj Lucia a Jozefom. „Chcú vedieť, koľko ľudí zomrelo, aby sa podľa toho mohli zariadiť, koľko ľudí naočkujú, aby ich bolo menej alebo tak akurát,“ okomentovala žena. „Chcú zistiť, koľko ľudí treba ešte zlikvidovať, aby boli farmaceuti a miliardári, ktorí za tým stoja, spokojní,“ myslí si Jozef. „Ja sa tiež nebudem (sčítavať). Verím, že im ide o niečo iné, zase niečo kujú,“ pridala sa Svetlana.

Galéria: Hoaxy o sčítaní obyvateľstva

Tohtoročné sčítanie obyvateľstva je unikátne

Na Slovensku sa po desiatich rokoch opäť uskutočňuje celoplošné sčítanie obyvateľstva domov a bytov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.

Čítajte aj: Odstránenie otázky o druhej národnosti bolo podľa rezortu kultúry nešťastné: Čaká nás prvé elektronické sčítanie

Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.

Viac o téme: HoaxSčítanie obyvateľovSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu