Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda odobrila zmenu infozákona, ktorú kritizoval tretí sektor

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila návrh novely infozákona, ktorý by mal podľa ministerstva spravodlivosti od budúceho roku zjednodušiť zrakovo a sluchovo postihnutým prístup k informáciám o činnosti úradov. Viaceré mimovládne organizácie však naopak tvrdili, že po prijatí novely budú títo ľudia dostávať oklieštené údaje.

Novela by mala nevidiacim, slabozrakým či nepočujúcim občanom umožniť, aby požadovali od úradov informácie v Braillovom alebo zväčšenom type písma či na zvukovom nosiči. Podľa občianskych aktivistov však postihnutí budú môcť dostávať informácie v menšom rozsahu, než im zaručuje súčasný zákon.

Úrad Štefana Harabina oponoval, že novela sprístupňovanie údajov neobmedzí. Ministerstvo preto odmietlo požiadavku aktivistov na stiahnutie návrhu zákona. "Chceme my diskriminovať zdravotne postihnutých? Veď toto robil Hitler," reagoval dnes pred novinármi Harabin po rokovaní vlády. Novelu naopak už skôr privítala Únia nevidiacich a slabozrakých.

Zástupcovia mimovládnych organizácií okrem toho argumentovali, že návrh nerieši komplexne problémy postihnutých a nepokrýva napríklad situácie, keď sa samotný úrad obracia na týchto občanov s rôznymi výzvami či upomienkami.

Aktivisti sa tiež obávali, že poslanci by po predložení zákona do parlamentu v ňom mohli presadiť ďalšie zmeny, ktoré by sťažili prístup k informáciám. Požiadali preto ministra, aby v takomto prípade návrh z parlamentu stiahol. "Ja nepovažujem poslancov za zločincov, že by nemohli realizovať svoje ústavné práva," reagoval na požiadavku Harabin.

Predstavitelia vládneho Smeru-SD sa totiž už v minulosti infozákon v parlamente pokúsili obmedziť. Bývalá poslankyňa strany Edita Angyalová nakoniec po kritike opozície návrh na zmenu zákona stiahla.

S novelou nesúhlasilo ani Združenie miest a obcí Slovenska, podľa ktorého samosprávy nie sú technicky a personálne pripravené zabezpečovať sprístupnenie informácií napríklad slepeckým písmom. Mestá a obce tiež namietali, že v predlohe chýba finančný dopad na samosprávy. Náklady na zverejnenie údajov majú totiž podľa novely hradiť úrady.

Zákon o slobodnom prístupe k informáciám schválil parlament ešte počas vlády Mikuláša Dzurindu, úradom prikazuje odpovedať na otázky občanov o ich činnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu