Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Na Slovensku naďalej dominuje britský variant: Potvrdili ho vo vyše 97 percentách vzoriek

Testovanie na koronavírus
Testovanie na koronavírus (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Na Slovensku podľa očakávaní naďalej dominuje britský variant pandemického vírusu. Potvrdili ho v 97,3 percenta z 1752 vyšetrených pozitívnych vzoriek v rámci štvrtého kola celoštátneho prieskumu rozšírenia variantov pandemického vírusu na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Laboratórne bol potvrdený v 97,3 percenta (1704 vzoriek) z počtu 1752 vyšetrených pozitívnych vzoriek. Český variant bol potvrdený v 0,9 percenta (16 vzoriek) a juhoafrický v 0,5 percenta (deväť vzoriek). Bez bližšieho určenia bolo celkovo 1,3 percenta, teda 23 vzoriek," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Klinické vzorky sa vyšetrovali RT-PCR metódou, ktoré rovnakou diagnostikou vyšli pozitívne 17. marca 2021. "Vzorky bez bližšieho určenia variantu a vzorky s juhoafrickou mutáciou budú ešte podrobené sekvenovaniu," dodal hlavný hygienik SR.

Hygienici prosia ľudí, aby napriek pandemickej únave naďalej dodržiavali celoplošne nastavené protiepidemické opatrenia. Ich rešpektovanie zohráva významnú úlohu v ochrane verejného zdravia. "Sú nastavené tak, aby spomaľovali šírenie pandemického vírusu a jeho variantov v populácii a tak, aby sa znižovalo riziko zánosu ďalších mutácií na naše územie," vysvetlila hovorkyňa. Za rovnako dôležité považujú chrániť sa na individuálnej úrovni, teda minimalizovaním kontaktov, správnym nosením respirátora a rúška, dodržiavaním hygieny rúk a očkovaním.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusInfikovaníBritský variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu