Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je to oficiálne! Zverejnili štatistiky úmrtí na Slovensku: Desivý nárast, COVIDu podľahli tisíce ľudí

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Štatistickú úrad SR, Getty Images)

BRATISLAVA - Najčastejšou príčinou smrti na Slovensku boli v minulom roku choroby obehovej sústavy. Na ich následky zomrelo vyše 27-tisíc ľudí. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí boli nádory. Zomrelo na ne približne 14-tisíc ľudí. Treťou v poradí bol nový koronavírus. Z hľadiska vekovej štruktúry obetí Covidu-19 prevládali seniori nad 65 rokov, predstavovali viac ako 85 percent z celkového počtu zomretých na túto príčinu. Celkovo Covid-19 vlani spôsobil na Slovensku úmrtie 4-tisíc ľudí.

Vedec Čekan vyzval Slovákov! DESATORO na zvládnutie pandémie koronavírusu, Veľká noc bude kľúčová

Fakty o počtoch zomretých potvrdili na Slovensku 59-tisíc zomretých, čo je nárast o 10 % v porovnaní s priemerom za predchádzajúcich päť rokov. Nadúmrtnosť tak predstavovala vlani 5 565 osôb oproti predošlým piatim rokom. Celkovo teda úmrtia, kde bol koronavírus hlavnou príčinou, pokrývajú 72 % nadúmrtnosti, zvyšok sú iné príčiny. Vyplýva to z dát o príčinách smrti na Slovensku v roku 2020, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger o opatreniach cez Veľkú noc

Minister Heger tvrdí, že Slováci môžu dať koronavírusu rozhodujúcu ranu práve na Veľkú noc (Zdroj: Topky/Maarty)

Je to oficiálne! Zverejnili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štastistický úrad SR)

Miera úmrtnosti vzrástla kvôli COVIDU

Takmer 15 percent zomretých na ochorenie COVID-19 pripadlo na ľudí v produktívnom veku, teda od 15 do 64 rokov. "V skupine mladších seniorov od 65 do 74 rokov podľahlo ochoreniu COVID-19 vlani 1064 osôb, čo predstavuje viac ako štvrtinu zo všetkých zomretých na ochorenie COVID-19 (26,6 percenta) a takmer tretinu z celej skupiny zomretých seniorov (31,2 percenta)," vyplýva z údajov ŠÚ SR.

Je to oficiálne! Zverejnili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štastistický úrad SR)

Najviac ľudí podľahlo ochoreniu COVID-19 v seniorskej skupine nad 75 rokov, spôsobilo smrť 2351 osôb, čo je 58,7 percenta zo všetkých zomretých na túto infekciu. Šesť z desiatich zomretých na ochorenie COVID-19 tak boli seniori nad 75 rokov.

Je to oficiálne! Zverejnili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štastistický úrad SR)

Z údajov ŠÚ SR vyplýva, že celoslovenský údaj je 73 zomretých na COVID-19 na 100.000 obyvateľov, pričom úmrtnosť na všetky príčiny spolu dosiahla 1082 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyššia miera úmrtnosti spôsobená ochorením COVID-19 bola v Trenčianskom kraji, kde pripadlo 96 zomretých na 100.000 obyvateľov, naopak, najnižšie hodnoty úmrtnosti na COVID-19 mali Bratislavský kraj pri počte 48 úmrtí na 100.000 obyvateľov a Banskobystrický kraj s 56 osobami na 100.000 obyvateľov.

Je to oficiálne! Zverejnili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štastistický úrad SR)

 "V absolútnych číslach najviac zomretých na COVID-19 bolo v Prešovskom kraji (711 osôb) a to platilo vo všetkých vekových skupinách, je to však počtom obyvateľov najväčší kraj SR, nasledovali Nitriansky (608 zomretých) a Trenčiansky kraj (562)," uvádza ŠÚ SR. Naopak, najnižšie početnosti úmrtí na COVID-19 boli z regionálneho hľadiska v Bratislavskom (326 osôb) a Banskobystrickom kraji (358).

Ochoreniu COVID-19 podľahlo minulý rok viac mužov (52 percent) než žien. Počet zomretých žien na túto infekciu nad mužmi prevládal iba v dvoch regiónoch – v Banskobystrickom a Košickom kraji. Na ochorenie COVID-19 v roku 2020 nezomrelo žiadne dieťa do 14 rokov.

Najčastejšou príčinou smrti choroby obehovej sústavy

V porovnaní s päťročným priemerom úmrtí na choroby obehovej sústavy bolo okolo 1600 zomretých ľudí viac. Ide o nárast o šesť percent. U mužov bol počet zomretí na toto ochorenie najvyšší za posledných desať rokov, konštatuje ŠÚ. "Keďže u ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) došlo k miernemu poklesu úmrtí na túto príčinu, majoritný prírastok počtu zomretých sa teda týkal ľudí v poproduktívnom veku (nad 65 rokov)," približujú štatistici.

Fico: Nečinnosť pri péandémii a úmrtia budú predmetom stíhania a vyśetrovania (Zdroj: Ján Zemiar/Topky.sk)

 Najväčší rast úmrtí na choroby obehovej sústavy sa prejavil v poslednom štvrťroku. "Takmer výhradne sa to prejavilo medzi seniormi vo vekovej skupine 65 až 74-ročných osôb, v ktorej miera rastu presiahla až 30 percent," podotkli. ŠÚ zároveň tvrdí, že choroby obehového systému sú dlhodobo najčastejšou príčinou s výrazne najvyšším podielom na zomieraní v krajine. Tvoria viac ako 40 percent príčin úmrtí.

Je to oficiálne! Zverejnili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štastistický úrad SR)

Vyššia úmrtnosť na nádory sa prejavila iba v skupine seniorov, u ľudí v produktívnom veku zaznamenal ŠÚ pokles. Na nádory zomrelo v minulom roku 14-tisíc ľudí, čo je v porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov nárast o tri percentá. "Nádory majú takmer 24-percentný podiel na úmrtiach v SR," skonštatovali štatistici.

Z významnejších príčin úmrtí sa vlani v porovnaní s päťročným priemerom najvýraznejšie zvýšil podiel úmrtí na infekčné a parazitárne choroby a tiež na choroby močovej a pohlavnej sústavy (po 16 percent). Štatistici poukazujú, že o 13 percent poklesol počet úmrtí spôsobených vonkajšími príčinami. O dvanásť percent klesli úmrtia zo subjektívnych a objektívnych príznakov a abnormálnych klinických a laboratórnych nálezov. Klesli aj úmrtnosti z chorôb nervového systému či dýchacej sústavy.

Je to oficiálne! Zverejnili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Štastistický úrad SR)

Z celkového počtu viac ako 59-tisíc zomretých ľudí skonalo vlani v nemocnici vyše 31-tisíc, čo je 53 percent, a doma 17-tisíc osôb (29 percent). "V zariadeniach pre dlhodobo chorých to bolo približne 1500 ľudí (3 percentá)," priblížil ŠÚ.

Viac o téme: úmrtiaŠtatistický úradKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu