Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Sputnikom zaočkovali myši a morčatá: Skúška dopadla úspešne

Skúška s myšami a morčatami, ktorým pichli Sputnik V, dopadla úspešne Zobraziť galériu (5)
Skúška s myšami a morčatami, ktorým pichli Sputnik V, dopadla úspešne (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY – Myši a morčatá, na ktorých sa v Šarišských Michaľanoch testovala ruská vakcína Sputnik V, skúšku prežili. V utorok o tom informoval Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách spoločnosti Imuna Pharm. Skúškou bezpečnosti sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

"Testovanie prebiehalo na piatich myškách a dvoch morčatách, čo sa týka komponentu jeden, a takisto aj komponent dva bol testovaný na piatich myškách a dvoch morčatách. Skúška trvala sedem dní. Celé pozorovacie obdobie sa neprejavili žiadne prejavy toxicity, nestratili na hmotnosti a žiadne zviera ani neuhynulo, čiže skúška dopadla s vyhovujúcim výsledkom," povedal Ryzner.

 

Ako ďalej povedal, na testovaní spolupracujú s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied. "Časť jedného testovania vykonáme na zvieratách a zvyšok budú pokračovať v testovaní oni. Ide o imunizáciu myší. Po 14 dňoch imunizácie sa myškám odoberie krv, získa sa sérum a následne to sérum bude analyzovať biomedicínske centrum," vysvetlil Ryzner.

Skúška s myšami a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Informáciu o distribúcii vakcín Sputnik V podľa členky dozornej rady Imuna Pharm Adriany Kamarásovej zatiaľ nemajú. Sú však na ňu pripravení. Vo fabrike sa má uskutočniť audit za účasti zástupcov výrobcu z Ruska. "Máme avizovaný audit, malo by to byť vyslovene formálneho charakteru, kde by mali kontrolovať skladovacie podmienky," priblížila.

Skúška s myšami a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Ako doplnil člen predstavenstva Imuna Pharm Karol Bačo, vo svete je v súčasnosti približne 13 vakcín, ktoré sú schválené niektorou z agentúr. Zároveň pripustil, že na Slovensko prídu ďalšie. "Určite áno, sú tu ďalšie, ktoré budú prihádzať, na druhej strane, dnes to nemôžeme ešte konkretizovať," dodal Bačo.

Skúška s myšami a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Spoločnosť, v ktorej sú uskladnené vakcíny Sputnik, zaznamenáva enormný záujem o vakcínu aj očkovanie. To však nezabezpečuje. Celkovo im prišlo 200.000 kusov vakcín, čo vystačí pre 100.000 ľudí. V závode budú dovtedy, kým rezort zdravotníctva nedá pokyn na distribúciu.

Skúška s myšami a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Už bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii.

Viac o téme: MyšiMorčatáŠarišské MichaľanySputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu