Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exminister Krajčí je opäť poslancom! O flek kvôli vládnym rošádam prišiel ďalší politik

Marek Krajčí Zobraziť galériu (2)
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Exminister zdravotníctva Marek Krajčí sa vrátil do poslaneckých lavíc. Z parlamentu tak odišiel jeho náhradník Sebastián Kozarec. Informáciu o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady SR predložila v pléne predsedníčka mandátového a imunitného výboru Anna Andrejuvová.

Spomínalo sa aj to, že Krajčí má nahradiť poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú vo vedení parlamentného zdravotníckeho výboru. Bittó Cigániková uviedla, že zatiaľ takáto dohoda nie je platná. OĽANO to zatiaľ nekomentovalo.

Minister Krajčí podal demisiu do rúk Zuzany Čaputovej, dočasne ho nahradí Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajčí oznámil koniec vo funkcii ministra vo štvrtok s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Premiér Igor Matovič pôvodne avizoval, že z funkcie odíde postupne. Chcel tiež, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. Napokon však Krajčí odstúpil už v piatok. Podľa vlastných slov nechcel byť ďalšou zámienkou na povalenie vlády. Meno nového ministra zatiaľ koalícia nepovedala.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a šéfom SaS a vicepremiérom Richardom Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby.

Z parlamentu odišiel Sebastián Kozarec
Zobraziť galériu (2)
Z parlamentu odišiel Sebastián Kozarec  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian )

Koaličné strany SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. Šéfovia strán a vicepremiéri Richard Sulík aj Veronika Remišová sú ochotní vzdať sa funkcií vo vláde. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy.

Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) oznámil svoju demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy.

Viac o téme: Marek KrajčíParlamentSebastián Kozarec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu