Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boris Kollár o zadržaní šéfa SIS: VIDEO Skutok sa stal! Odkaz vyšetrovateľom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady Boris Kollár a minister práce Milan Krajniak ohlásili mimoriadny brífing. Vyjadrovať sa budú k zadržaniu šéfa Slovenskej informačnej služny Vladimíra Pčolinského, na ktorého prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie.

Boris Kollár o zadržaní šéfa SIS: Skutok sa stal! Odkaz vyšetrovateľom (Zdroj: Ján Zemiar)

Predseda Národnej rady SR a Sme rodina Boris Kollár požiadal na sobotnej tlačovej konferencii všetky dotknuté orgány, aby zabezpečili, že sa nebude zdržiavať či naťahovať proces v prípade zadržania a obvinenia riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Kollárov stranícky kolega a minister práce Milan Krajniak sa pýta, prečo v tomto prípade nebola požiadavka na zbavenie mlčanlivosti, keď pri iných kauzách súvisiacich s SIS sa žiadalo o zbavenie mlčanlivosti.

Skončí šéf SIS za mrežami? Prokurátor podal návrh na väzbu Vladimíra Pčolinského

Dôvodom zadržania šéfa SIS majú byť podozrenia z korupcie. Úrad špeciálnej prokuratúry stále zadržanie nekomentoval. Pčolinský je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

Boris Kollár o zadržaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Boris Kollár o zadržaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mišíková nevidí dôvod na väzbu

Jeho obhajkyňa Eva Mišíková nevidí ani jeden dôvod väzby a absentuje aj jeden z materiálnych predpokladov väzby a to dôvodné podozrenie zo spáchania skutku jej klientom. "Predložili sme dostatočné množstvo utajovaných písomností, ktoré mali byť včera doručené vyšetrovateľovi. Je tam úplne zrejmé, či môj klient niečo v postupoch SIS manipuloval alebo nie," zdôraznila. Vyhlásila, že podnikateľ Zoroslav Kollár popiera obvinenia, že by mal podplácať Pčolinského a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Zadržaného šéfa SIS Vladimíra Pčolinského zastupuje známa obhajkyňa Eva Mišíková (Zdroj: Topky/Maarty)

"Táto výpoveď korešponduje s výpoveďou môjho klienta, ktorý jednoznačne povedal, že sa s ním nikdy nestretol," uviedla. Mišíková požiadala vyšetrovateľa, aby jej sprístupnil výpovede, ktoré boli uskutočnené po začatí trestného stíhania. "Toto mi bolo z nepochopiteľných dôvodov odmietnuté," podotkla. Dodala, že jej klient v piatok nevypovedal, nakoľko doteraz nebol pozbavený povinnosti zachovávania mlčanlivosti.

Boris Kollár o zadržaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Dnes som predložila vyšetrovateľovi stanovisko Národného bezpečnostného úradu, v akých prípadoch je nevyhnutné, aby boli tieto osoby pozbavené mlčanlivosti," uviedla. Vyhlásila, že pokiaľ utajované skutočnosti majú tvoriť jadro výpovede, zbavenie povinnosti zachovávať mlčanlivosť je nevyhnutné.

Viac o téme: ZadržanieSISBoris KollárNAKAMilan KrajniakSMe rodinaVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu