Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Rezort zdravotníctva prezradil DETAILY: Juhoafrickú mutáciu sem doviezli!

Minister zdravotníctva Marek Krajčí Zobraziť galériu (2)
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (Zdroj: Getty Images, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Na Slovensku 7. marca potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Následne sa objavili informácie, že tento variant identifikovali aj u ľudí bez cestovateľskej anamnézy. Rezort zdravotníctva to však popiera.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová odvolávajúca sa na pracovníkov zo Slovenskej akadémie vied oznámila, že všetky osoby, u ktorých sa identifikovala juhoafrická mutácia koronavírusu, majú cestovateľskú anamnézu. „Boli v domácej izolácii a v tejto chvíli sa nedokázalo šírenie tejto mutácie vírusu na území Slovenska,“ doplnila.

VIDEO Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia prvého prípadu nákazy novým koronavírusom 

Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia prvého prípadu nákazy novým koronavírusom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čítajte aj: Do prírody iného okresu ísť nemôžete, do Tanzánie áno: Odborníci varujú! Hrozí šírenie nebezpečných mutácií

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave eviduje ženu, ktorá sa vrátila z dovolenky v Tanzánii a Zanzibare. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave zaznamenal ženu, ktorá sa vrátila z Turecka, taktiež dvoch mužov a jednu ženu, ktorí sa vrátili z Tanzánie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline registruje muža, ktorý sa vrátil zo Zanzibaru.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

„Informácie k siedmej pozitívnej vzorke sa nemenia, žena prišla zo Zanzibaru, registruje ju Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici,“ dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike (JAR). Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19. Je nebezpečný v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu, nie je v tejto chvíli úplne jednoznačné.

Viac o téme: MutáciaSlovenskoKoronavírusJuhoafrickáCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu