Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do prírody iného okresu ísť nemôžete, do Tanzánie áno: Odborníci varujú! Hrozí šírenie nebezpečných mutácií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Charlie Riedel)

BRATISLAVA - V časoch, kedy musia ľudia dodržiavať prísne opatrenia, sa nájde aj paradox. Kým prechod cez okresy je zakázaný a do prírody sa dostanete len vo svojom okrese, cesta na dovolenku takú výnimku nemá. Práve z nich si ľudia donesú aj neželané suveníry. Konzílium odborníkov preto varuje ľudí a dovolenkovať neodporúča.

Cez víkend u nás potvrdili výskyt juhoafrickej mutácie. Išlo o sedem vzoriek - nakazení prišli z Nemecka, Ukrajiny a Zanzibaru. Jedna žena sa nakazila už na Slovensku. Exotické dovolenky nie sú výnimkou ani počas vrcholi druhej vlny pandémie. Na Slovensku bolo za posledné obdobie importovaných až 35 prípadov. Konzílium odborníkov pred cestovaním varuje a vláda zvažuje štátnu alebo domácu karanténu. 

VIDEO Dominika Cibulková sa zaočkovala aj s manželom prednostne, momentálne je na dovolenke na Maledivách

Dominika Cibulková dnes vypomáha na odberovom mieste v NÚDCH v Bratislave (Zdroj: Topky/Maarty)


KORONAVÍRUS Na Slovensku zomrel prvý pacient s juhoafrickou mutáciou: Desivé slová virológa


Koronavírus z exotických destinácií

Členovia konzília dôrazne neodporúčajú cestovať na exotické dovolenky. "Za mesiace február a marec (do 5.3. 2021) bolo na Slovensko importovaných 35 SARS CoV2 pozitívnych prípadov z týchto dovolenkových destinácií: Egypt 16, Tanzánia 9, Maldivy 6, Kolumbia 1, Spojené arabské emiráty 1, Saudská Arábia 1, Alžírsko 1. (zdroj: EPIS)," uviedlo konzílium v stanovisku.

Do prírody iného okresu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)
 

Počet osôb, ktorí sa infikujú na dovolenkách stále rastie, čím sa zvyšuje riziko zavlečenia nových nebezpečných mutácií na Slovensko. "Pripomíname všetkým, ktorí sa vrátili z exotických destinácii povinnosť zaregistrovať sa najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko v aplikácii „eHranica“, zostať 14 dní po príchode v karanténe a najskôr ôsmy deň sa dať otestovať PCR testom," pripomína konzílium. 

Osoby vstupujúce na Slovensko leteckou dopravou sú zároveň povinné vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia, ktorý je zverejnený na webe rezortu dopravy. "Ochránite tak svoje rodiny, svojich spolupracovníkov, okolie a zabránite rozšíreniu nákazy," dodal odborníci. 

Povinná štátna karanténa

V platnosti sú momentálne prisne opatrenia, v rámci ktorých platí od ôsmej večera zákaz vychádzania. Zintenzívnili sa aj kontroly protiepidemiologických opatrení. Pri kontrolách pomáhajú vojaci, mestskí i obecní policajti, ale aj policajti v civile. Dôslednejšie kontroly sú aj na hraniciach okresov. Vláda okrem toho momentálne zvažuje, že by mala byť povinná aj karanténa. Buď pôjde o štátnu, alebo o domácu. V prípade návštevy exotických krajín by mala byť štátna karanténa povinná.

Do prírody iného okresu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V súvislosti s ochranou celej spoločnosti Naď dodal, že aktuálne je na stole návrh, aby ľudia, ktorí sa vrátia z exotických krajín, išli povinne na dva týždne do štátnej karantény. "Nie je nič rozhodnuté, ale uvažujeme o tom," dodal.

Zmeny aj na hraniciach

Zmeny a sprísnenie kontrol sa dotknú aj režimu na hraniciach. Výnimkou na cestu do a zo zahraničia má byť negatívny výsledok PCR alebo antigénového testu vykonaného v Európskej únii, nesmie byť starší ako sedem dní. Výnimka sa vzťahuje aj na ľudí, ktorým zdravotný stav neumožňuje vykonanie testu, na osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 s dokladom nie starším ako tri mesiace a osoby zaočkované aj druhou dávkou vakcíny, od čoho uplynulo aspoň 14 dní.

Do prírody iného okresu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zaviesť by sa mala aj podmienka negatívneho testu nie staršieho ako 72 hodín pre vstup na Slovensko pre pendlerov zo susedných krajín. V rámci opatrení sa odporúča možnosť testovania priamo na hraničnom priechode. Po zavedení e-karantény by sa mala zaviesť možnosť výberu medzi domácou alebo štátnou karanténou. Kompletné informácie o platných opatrniach nájdete na stránkach ÚVZ SR

Režim na hraniciach

Osoby, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska musia podstúpiť izoláciu, ktorá sa končí obdržaním negatívneho výsledku PCR testu na ochorenie COVID-19 alebo pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 14. dňa.

Osoby, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili iné než vyššie menované krajiny, musia ísť do domácej izolácie a najskôr na 8. deň podstúpiť testovanie RT-PCR metódou.

Osoby ukončujú izoláciu iba obdržaním negatívneho výsledku testu. Nie je možné ju ukončiť bez testovania a ani izolácii predísť predložením negatívneho výsledku testu na COVID-19.

Deti do 10 rokov musia byť otestované, iba ak tak rozhodne ošetrujúci lekár, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Osoby sú tiež povinné informovať o izolácii svojho ošetrujúceho lekára. Ak ošetrujúceho lekára na Slovensku nemajú, tak miestne príslušného lekára samosprávneho kraja.

Izoláciu musia podstúpiť aj ostatní členovia spoločnej domácnosti. Ukončia ju v rovnaký deň ako osoba, ktorej po prekročení hraníc vznikla povinnosť podstúpiť izoláciu. 

Potvrdili už aj juhoafrickú mutáciu

Rezort zdravotníctva cez víkend oficiálne potvrdil výskyt juhoafrickej mutácie už aj na Slovensku. Ten je odolnejší voči vakcinácii a nie je vylúčené, že v relatívne krátkej dobe sa môžete nakaziť aj dvakrát. "Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant koronavírusu, kedy sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách. V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, tretia žena sa nakazila na Slovensku," uviedol rezort. 

V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali. "Z banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. Všetky protiepidemické a hygienické opatrenia vrátane domácej izolácie boli a sú dodržané," dodalo ministerstvo. 

Viac o téme: OdborníciDovolenkyCestovanie KoronavírusÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu