Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvo chce podľa SNS spolitizovať verejné vysoké školy

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva chce spolitizovať verejné vysoké školy likvidáciou akademickej samosprávy a podriadením vysokých škôl nominantom rezortu školstva. Rozhodovať má o dosadzovaní rektorov, nepriamo aj dekanov, a teda o tom, kto môže pôsobiť na vysokej škole.

Vyhlásila to mimoparlamentná Slovenská národná strana, ktorá nad zámerom ministerstva vyjadrila mimoriadne znepokojenie. Rezort školstva však deklaruje, že jeho snahou nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

"Je tragikomické, že sa o toto snaží politická strana, ktorá sa označuje za liberálnu, ale zjavne používa praktiky vlastné komunistom v 50. rokoch 20. storočia, ktorí urobili s akademickou samosprávou prakticky to isté," tvrdí SNS. Obáva sa, že jednou z motivácií môže byť perzekúcia konzervatívnejšie zmýšľajúcich študentov a učiteľov na vysokých školách. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) by mal podľa SNS hájiť slovenské vysoké školy a nie ich znevažovať a podriaďovať si ich.

Návrh novely zákona o vysokých školách vyvolal nespokojnosť akademickej obce, viacero jej reprezentantov otvorene deklarovalo protest proti navrhovaným úpravám, ktorým vyčítajú najmä snahu o politický zásah do autonómneho fungovania vysokých škôl.

Návrh sa však má upraviť. Po utorkovom (2. 3.) stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl - s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

Viac o téme: MinisterstvoVysoké školySNSPolitizovať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu