Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Polícia sprísňuje kontroly: Porušenie pravidiel vás môže vyjsť poriadne draho

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Za porušenie protiepidemických opatrení môže polícia v blokovom konaní udeliť pokutu do 1000 eur. V správnom konaní môže sankcia dosiahnuť až výšku 1659 eur. Ako poznamenala polícia, ku každému prípadu pristupujú individuálne. Od začiatku pandémie zaznamenala už vyše 22.000 priestupkov. Od stredy 3. marca by sa mali kontroly výrazne posilniť.

Porušenie zákazu vychádzania predstavuje priestupok na úseku civilnej ochrany, vysvetlila polícia na sociálnej sieti. Dochádza k nemu, ak osoba nepreukáže výnimku zo zákazu. Policajt môže udeliť pokutu na mieste. "V prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na okresný úrad," dodala.

Povinnosť nosenia rúška, respektíve prekrytia horných dýchacích ciest, vyplýva z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia. Nedodržanie povinnej karantény je porušením zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Za obe porušenia takisto hrozí 1000-eurová pokuta alebo ich polícia postúpi regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

V teréne budú aj príslušníci Policajného zboru v civile

Polícia preveruje aj obmedzenie fungovania niektorých prevádzok a hromadných podujatí. Fyzickú osobu - podnikateľa alebo právnickú osobu môžu policajti pre nedodržanie povinností určených vo vyhláške ÚVZ SR nahlásiť regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Od stredy 3. marca má na kontrolu opatrení polícia nasadiť všetky dostupné prostriedky a sily. V teréne budú aj príslušníci Policajného zboru v civile.

KORONAVÍRUS Polícia sprísňuje kontroly:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Kontroly budú zamerané najmä na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb. Hliadky budú aj na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov so zlou, respektíve zhoršenou, epidemiologickou situáciou. Pri kontrolách sa policajti zamerajú najmä na opodstatnenosť pohybu osôb, teda účel cesty. Do služieb s policajtmi budú naďalej nasadzovaní aj príslušníci Ozbrojených síl SR.

Príslušníci PZ neskúmajú zdravotný stav a ani sa neoboznamujú s lekárskym tajomstvom. Pri kontrole zákazu vychádzania preverujú len dodržanie podmienok.

Viac o téme: OpatreniaPolícia Pokuta Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu