Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mazák nenapadne na Ústavnom súde ustanovenie o výbere sudcov

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák nenapadne na Ústavnom súde SR ustanovenie o výbere sudcov na Najvyšší správny súd (NSS) SR.

Vyhlásil, že zákonná úprava umožňuje Súdnej rade postupovať vo výberovom konaní bez toho, aby niektorému uchádzačovi sťažila, uľahčila alebo znemožnila prístup k funkcii sudcu NSS SR. Súdna rada o tom informovala na svojom webe.

Väčšina členov správneho kolégia Najvyššieho súdu SR sa domáhala preskúmania súladnosti obsadzovania NSS SR s Ústavou SR z dôvodu ich možnej diskriminácie oproti iným uchádzačom o funkciu sudcu NSS SR. Podľa Mazáka v právnom štáte každý orgán verejnej moci, vrátane Súdnej rady, vykonáva svoju právomoc tak, že zabezpečuje objektivitu svojho postupu pri uplatňovaní a ochrane základných práv a slobôd tých, ktorí sa zúčastňujú konania pred ním.

Dodal, že k nerešpektovaniu tohto ústavného príkazu by došlo iba v prípade, ak by Súdna rada pri vykonávaní výberového konania sťažila, uľahčila, alebo znemožnila uchádzačovi prístup k funkcii sudcu NSS SR. Zdôraznil, že citovaná právna úprava toto neumožňuje. "Preto nie je potrebné a ani účelné podávať návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov," spresnil.

Voľba má byť 20. apríla

Nová voľba prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR má byť 20. apríla. Vyhlásil ju predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. "Návrhy kandidátov na funkciu prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu spolu s prílohami preukazujúcimi splnenie predpokladov účasti možno predkladať do 19. marca 2021 do 14.00 h," spresnil Mazák. Pôvodne sa mala konať voľba prvého predsedu NSS SR 2. marca, ale jediný uchádzač Jaroslav Macek vzal späť súhlas s kandidatúrou.

Navrhovateľmi kandidátov na funkciu predsedu NSS SR môžu byť členovia Súdnej rady, sudcovská rada, stavovská organizácia sudcov alebo ministerka spravodlivosti SR. Na voľbe sa môže zúčastniť sudca, ale aj osoba, ktorá nie je sudcom v prípade splnenia ďalších podmienok.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má mať postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň majú prejsť kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Sídliť má v Bratislave a funkčný má byť od 1. augusta 2021.

Viac o téme: VoľbaPredsedaNajvyšší správny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu