Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na hraniciach s Poľskom od soboty sprísnili opatrenia: POZOR! Šatka či plastový štít dostali stopku

Kontroly na hraniciach s Poľskom Zobraziť galériu (2)
Kontroly na hraniciach s Poľskom (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Cestujúci zo Slovenska a Čiech do Poľska musia mať negatívny test na ochorenie COVID-19. Týka sa to všetkých ľudí prechádzajúcich cez hranice dopravnými prostriedkami aj pešo. Obmedzenie platí od soboty. Informoval o tom hovorca polície Michal Slivka. V krajine tiež platí povinnosť zakrývať si nos a ústa na všetkých verejných priestranstvách rúškom. Šatku či štít nechajte doma.

Test nemôže byť starší ako 48 hodín pred prekročením hranice. "Cestujúci majú povinnosť test predložiť príslušníkovi hraničnej stráže v jazyku poľskom alebo anglickom," uviedol Slivka.

Dodal, že osoby, ktoré majú pobyt na území Poľska a majú negatívny test, nepodliehajú povinnej karanténe. Výnimku z povinnej karantény a predloženia negatívneho testu majú osoby, ktoré sa preukážu potvrdením o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 očkovacou látkou povolenou Európskou úniou. Preukázať sa nemusia ani cezhraniční pracovníci, ktorí majú zamestnanie či podnikanie na území Poľska alebo na území susedných štátov, hovorí Slivka.

🇵🇱POZOR: POĽSKO OD DNES SPRÍSŇUJE OPATRENIA NA HRANICIACH PRE CESTUJÚCICH ZO SLOVENSKA A ČESKA Od soboty 27. februára...

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Piatok 26. februára 2021

Pokračuje, že výnimku majú aj študenti študujúci v Poľsku a ich učitelia, deti v predškolskom vzdelávaní v Poľsku, študenti postgraduálneho štúdia, odbornej prípravy a iných foriem vzdelávania, ako aj doktorandi študujúci v Poľsku.

Bez testu a povinnej karantény môžu podľa Slivku hranice Poľska prekročiť aj osoby vykonávajúce výskum v Poľsku, vojaci ozbrojených síl Poľska alebo spojeneckých síl, policajti, pohraničná stráž, colná, finančná služba, hasiči, inšpektori cestnej inšpekcie, ktorí plnia služobné úlohy.

Výnimku majú aj členovia diplomatických misií, konzulárnych úradov a zástupcovia medzinárodných organizácií a ich rodinných príslušníkov. Taktiež aj vlakový personál a ďalší zamestnanci vykonávajúci medzinárodnú železničnú dopravu, vodiči vozidiel s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, vodiči vykonávajúci prepravu osôb, a to viac ako sedem, najviac deväť osôb. Hranice môžu prekročiť posádky lietadiel, námorníci, rybári a ďalší členovia posádok, priblížil Slivka.

"Od soboty bude tiež v Poľsku zakázané nosiť plastové štíty, prilby alebo šatky ako náhradu za rúška či respirátory slúžiace na zakrývanie nosa a úst," avizoval ešte vo štvrtok Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Ak sa chystáte k našim severným susedom, nezabudnite teda na rúško alebo respirátor. Viac informácií o platných opatreniach nájdete tu.

DAJTE SI POZOR NA BLÍŽIACU SA ZMENU U NAŠICH SEVERNÝCH SUSEDOV 🇵🇱 POĽSKO OD SOBOTY ZAVEDIE POVINNÚ KARANTÉNU PRE...

Uverejnil používateľ Martin Klus Streda 24. februára 2021
Viac o téme: Test ZmenaHranicePoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu