Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Šéfovia parlamentov Slovenska, Česka a Rakúska kritizujú kontroly na hraniciach s Nemeckom

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky - Maarty)

BERLÍN - Pochybnosti o oprávnení sprísnených hraničných kontrol na hraniciach Nemecka s Tirolskom a Českom v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vyjadrili začiatkom marca v spoločnom liste adresovanom šéfovi nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) Wolfgangovi Schäublemu predsedovia parlamentov Rakúska, ČR a Slovenska.

Ako v stredu uviedla agentúra DPA, list z 1. marca, ktorý podpísali Wolfgang Sobotka, Radek Vondráček a Boris Kollár, v stredu dostali členovia výboru Bundestagu pre vnútorné veci. Signatári listu okrem iného konštatujú, že dôsledky týchto opatrení "sú v rozpore s naším spoločným cieľom, ktorým je zabrániť ďalším hospodárskym stratám spôsobeným pandémiou". Ako príklad uviedli problémy v tranzitnej nákladnej doprave súvisiace s povinnosťou vodičov preukazovať sa negatívnymi testami na koronavírus. Nemecká vláda vyhlásila v polovici februára Českú republiku, väčšinu rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko a Slovensko za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné varianty nového koronavírusu.

Z týchto oblastí môžu na územie Nemecka vstúpiť len nemeckí občania a osoby s trvalým pobytom v tejto krajine. Výnimky tiež platia pre vodičov kamiónov, zdravotníckych pracovníkov a ďalšie skupiny občanov vrátane cezhraničných pracovníkov pôsobiacich v oblastiach dôležitých pre chod štátu. Všetci sa musia preukázať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 48 hodín. Šéfovia parlamentov v liste kritizujú nerovnaké podmienky v porovnaní s francúzskym departementom Moselle. Napriek tomu, že ho Nemecko neskôr tiež zaradilo medzi rizikové oblasti, stále kontroly na hraniciach nezaviedlo.

Schäuble tento týždeň na list reagoval slovami, že verí tomu, že tieto dočasné obmedzenia sa v krátkom čase stanú nepotrebnými a Európska únia z tejto krízy vyjde posilnená. Európska komisia ešte vo februári zaslala list nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi, v ktorom opatrenia voči ČR, SR a Tirolsku označila za "neprimerané a neopodstatnené". Berlín však kritiku zavedených reštrikcií odmietol. O tom, či sa kontroly na hraniciach s ČR a Tirolskom predĺžia aj po 17. marci, sa podľa hovorcu nemeckého ministerstva vnútra rozhodne najneskôr na budúci týždeň. Do 4. marca vrátili z nemeckých hraníc späť do Česka a Tirolska 36.442 ľudí, informovala DPA s odvolaním sa na údaje nemeckého ministerstva vnútra.

Viac o téme: ČeskoKontrolyKritikaNemeckoSlovenskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu